neděle 5. června 2016

Nový trávník za domem

Budou to už skoro dva měsíce, co jsem začal s teréníma úpravama u terasy. Nejprve jsem si vyměřil přesnou rovinu s pomocí laseru a dřevěných kolíků, které jsem si podle laseru zatloukl tak, aby přesně vyčnívali na požadovanou výšku budoucího trávníku. Potom jsem kolíky  nastříkal značkovačem, abych při rozhrnování zeminy líp viděl kde je mám. Rovinu potřebuji z důvodu budoucího umístění bazénu.
Potom jsem z břehu  postupně odkopával zeminu a rovnal ji do prostoru před terasou. Na posledních cca 10cm jsem dával jenom ornici  z pod povrchu tak, aby tráva mohla dobře vyrůst a dařilo se ji. Nakonec jsem plochu srovnal hraběma a s pomcí fošen jsem celou plochu zhutnil. 
Potom jsem rozesel travní semeno a trošku ho zapravil hraběma do povrchu. Nakonec jsem plochu pořádně pokropil vodou. Taky jsem během prvního týdne použil granulové hnojivo pro trávníky. Se zalíváním pokračuji dodnes.
V současné době je trávník po třetím sečení a pořád jsou jestě místa kde se tráva nechytla a tak jsem ji dosával postupně jak bylo potřeba a taky jsem už po druhé přihnojoval granulovým hnojivem.
takto  to vypadalo před rokem

rovina vyměřená s pomocí kolíků dne 14.4.2016



začátek odkopávání břehu



postupné dorovnávání do vyměřené výšky


hotová vyrovnaná plocha budoucího trávníku








první stébla trávy po dvanáci dnech od výsevu







takto to vypadalo 1.5.2016
a takto to vypadá po třetím sečení tento víkend

až na pár detailů je to krásná svěží travička

3 komentáře:

  1. Buď zdráv Petře,
    po několika dnech jsem se doslova prohltal tvým blogem a se vší úctou smekám nejen před tvojí odvahou, zručností a pečlivostí, ale i před celým konceptem včetně šetření na začátek stavby a tak dále. Celé je to neskutečně sympatické a inspirativní. Vždycky strašně rád vidím, když někdo dokáže odvést perfektní práci namísto zfušování, jen aby to měl co nejrychleji a nejlevněji z krku. Jsem taky puntičkář a zastánce přístupu "udělat to po svém", takže si mi díky tvojí vytrvalosti s blogem dodal odvahu a ujištění, že to zkrátka jde a přehoupl mé misky vah k rozhodnutí stavět z co největší části svépomocí. Doufám, že se ti veškeré úsilí vložené nejen do stavby, ale právě i do blogu co nejlépe zúročí. Rozhodně si spoustě lidí hodně pomohl, ať už konkrétním postupem, výběrem materiálu nebo jen prostou inspirací. Držím palce, ať se Ti vše naplno daří a vydrží Ti elán i spokojenost :)

    Díky moc, Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Michale, moc děkuji za komplimenty a pozitivní komentář. Ty jsi přesně ten typ člověka, kvůli kterým to celé píšu. Jsem rád že jsem tě mohl inspirovat a věřím že se ti podaří něco podobného a časem se třeba pochlubíš výsledkem. Pokud budeš mít nějaké otázky, tak mě klidně kontaktuj, tak jako to dělají i jiní. Snažím se odpovídat každému i když mě to stojí hodně času. Ať se ti daří dílo. S pozdravem Petr

      Vymazat
  2. Tak ten teda je! My jsme si doma také nedávno dělali úplně nový trávník a máme z něho hroznou radost... My jsme tedy šli trochu jinak a to tak, že jsme zvolili cestu zatravňovací dlažbou , kterou nám doporučil známý... Zatím to vypadá jako dobrá cesta, ale to se samozřejmě ukáže až časem, zda to byla správná volba :)

    OdpovědětVymazat