čtvrtek 24. listopadu 2011

Dodavka krytiny, Instalace žlabových háku a žlabu 1.cast

Objednaná střešní krytina měla dojít do 14 dnů, ale už v pondělí mě kamarád volal, že krytina bude na stavbě za půl hodiny.Po složení balíku s plechy na garáží jsem se zděsil, protože profil na krytině nebyl takový, jaký jsme si objednali. Chtěli jsme Lindab Ideál, a místo toho nám Lindab dodal Lindab Mega. Naštěstí zrovna přijel kámoš, přes kterého jsem krytinu objednal a tak začal kolotoč obvolávani dodavatele a ten zase Lindab, aby jsme zjistili či to byla chyba. Bohužel chybu asi udělal dodavatel i Lindab. Dodavatel sice poslal na naceneni všechno v pořádku, ale někdo v Lindab změnil provedení profilu na Mega a dodavatel si po odsouhlasení objednávky této změny nevšiml. Takže krytina přijela Mega, profilové těsnění na Ideál a zbytek byl v pořádku. Asi po hodině vyjednávání s dodavatelem, Kamcou, a Lidabem jsme s Kamcou souhlasili, že si tento profil necháme a dohodli jsme se na dodatečne slevě 12 tis.kc. protože si necháme profil, který jsme nechtěli.
Dneska jsem se pustil do přípravy k instalaci střešních háku. Nejprve jsem k první střešní latí připevnil další dvě rady laty, které budou tvořit podpěru pro okapní plech. Potom jsem do těchto tři řad latí vyřezal aku maflem drážky na zapuštění háku nad každým krovem. Nakonec jsem přibil větrací mřížku, kterou jsem před tím musel šířkové upravit z 80mm na 70mm pomoci moji pasové pily. V Místech uložení háku jsem mřížku později vysekl dlátkem. Taky jsem si připravil všechny háky na ohýbání. 16ks do ulice (sklon na dvě strany) 12 háku do zahrady a 6 háku na vikýř. Zítra mi kámoš půjčí ohýbačku a tak háky naohýbám. Sklon okapu dělám 5mm/m a přední návalku okapu budu mít o 6mm níž než zadní část okapu - podle normy - (při přelití okapu teče voda od domu) viz. obrázek.

instalace vetraci mrizky na vikyr

mrizku pribijim "terakama" delky 25mm

Haky stejne jako cely okapovy system mame od Lindab Rainline - zaruka 30 let.

rozmereni haku na vikyr

haky do ulice se skonem na obe strany pro dva svody
AKTUALIZACE:
 Dneska jsem začal s instalaci háků, protože už je v noci celkem zima, a já měl háky ve stavební boudě, tak byly docela promrzlé a při ohýbání háků mi praskala povrchová úprava. Celkem jsem takto "poničil" tři háky, které budu muset přetřít opravnou barvou Lindab. Potom mě napadlo, že bych mohl zkusit hák v místě ohybu nahřát horkovzdušnou pistolí, aby povrchová úprava trošku změkla a "natáhla se" přes ohyb. Tento trik se mi velmi osvědčil a všechny další háky už jsou v pořádku bez poškození. 
Ohýbání háků jsem dělal tak, že jsem si na kus OSB desky nakreslil sklony střechy a přiložil hák do polohy, jak aby odpovídal návrhu. Potom jsem ohýbačku seřídil postupně tak, aby hák po ohnuti odpovídal pro daný skon střechy. Protože konce falešných pohledových krovu nejsou přesně vodorovné (nejde okem vidět) tak jsem nejprve instaloval krajní háky a pomoci šňůrek potom odměřoval polohy dalších háku a ohýbal je podle skutečně polohy tak, aby okap byl ve finále pěkně rovný se sklonem 5mm/1m.
 Dnesni fotografie:
vlevo ohnuty hak bez nahrati - vpravo po nahrati horkovzdusnou pistoli

haky naohybane presne pro danou pozici s prihlednutim k nepresnostem strechy

rucni ohybacka haku s dorazovym sroubem

pripraveno na odmereni vnitrnich haku

vikyr je pripraven na montaz okapu

nejprve krajni haky, potom stredovy a nakonec ostatni polohy vzdy jsem si kontroloval jestli haky pekne strihaji za sebou pri bocnim pohledu


krajni nejnizsi hak je celkem "na kratko" proto jsem pouzil 2x vrut Rapid, ktery hak kotvy az do falesneho krovu pres latu, kontralatu, palubkovy zaklop, takze drzi opravdu dobre.

 

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    Chtěl bych se zeptat zda-li současně se stavbou chodíte do práce nebo jste pouze na stavbě.
    Vaši stavbu sleduji už od začátku a velice se mi líbí.
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, od dubna jsem prakticky porad na stavbe. S manzelkou jsme obetovali 2,5 roku zivota v anglii, abych mel penize na stavbu svepomoci. Dalsi cast penez si vzala Kamca na hypoteku. Spocital jsem si, ze i kdyz budu 2 roky stavet svepomoci, tak usetrim cca 1 mil. kc, ktere bych v pripade chozeni do prace urcite nevydelal. Mame velike stesti, ze nemame prakticky zadne vydaje, protoze Kamca ma skvele rodice u kterych zijeme, a kteri nam tim maximalne pomahaji.

    OdpovědětVymazat