středa 30. listopadu 2011

Instalace zlabu a oplechovani cast 2.

V pondělí jsem s pomocí kamaráda v jeho klempířské dílně naohybal potřebné oplechování. Nejprve jsou to okapní plechy a štítové lemování. Po položení krytiny Lindab budu ještě potřebovat naohybat hřebenové oplechování a přechodové oplechování na stěnu pro zadní střechu. To ale až po položení krytiny a zaměření potřebných rozměrů. Přechodový plech do žlabu jsem udělal stejný, jako nabízí Lindab s rozvinutou sirkou 245mm, ale štítové lemování jsem dělal na míru mojim potřebám a požadovanému designu - rozvinutá šířka 340mm. Taky jsem musel investovat do koupě klempířského nářadí, protože jsem doma nic neměl. Celkem mě to stalo cca 1050,-kc. (Klempířské kleště 630,-kc!!, nůžky na plech stanley 419,-kc) Ale věřím, že je v budoucnu ještě užiju u dalších projektu. 
ohybacka plechu

okapni plechy - hotovo (jsou svetle protoze jsou potazeny ochrannou folii)

moje klempirske naradi
V úterý jsem zajel ke švagrovi pro fošny na lešení a taky jsem se po cestě stavil na pile a koupil 6ks nových. Takže teď mám celkem 16ks. fošen a můžu konečně používat i lešení, které ale musím nejprve dodělat. Lešení jsme na hrubo postavili se švagrem Petrem a tchánem minulou sobotu. Opět jsem použil staré šrouby, které jsem na začátku stavby používal na šalování základů, takže se opět využili a demontáž lešení bude bez problémů a hlavně bez poohýbaných hřebíků. 
Včera a dnes jsem dokončil instalaci všech žlabů. Šlo to docela dobře i když instalovat spojených 13m žlabu v jednom člověku tak, aby žlab nebo já nespadl že stechy bylo docela na hraně. Zkouška odtoku dopadla výborně a tak jsme se pustil taky do oplechování. Nejprve přišly na řadu okapní plechy, které budou tvořit přechod mezi krytinou a žlabem. Spoje mezi plechy jsem tmelil polyuretanovým tmelem. Plechy jsem si při krajních čelech žlabu upravil tak, aby všechna voda tekla do žlabu. Poté přišlo na řadu štítové lemování. To jsem si opět u žlabu upravil tak, aby voda z lemování skončila všechna ve žlabu a myslím, že na truhláře se mi to povedlo docela dobře. viz. obrázek. Zítra dokončím lemování a v sobotu bude brigáda na zakrytí střechy, má pršet, tak snad to nějak dopadne. 
rozkresleni otvoru pro kotlik

vystrihnuti otvoru nuzkama

otvor delam tak, aby byl zlab pevny, ale aby sel ohnout konec nahoru pro dovod z koncove zasti zlabu

po vystrizeni otvoru jsem tento vyklepal tak aby kapky nestekaly po spodni plose zlabu , ale odkaply dolu do svodu. (presne podle navodu Lindab) vsechny tyto zasahy jsem pozdeji pretrel opravnou barvou

instalovany zlab a okapni plech

detail okapniho plechu behem prace

detail reseni napojeni stitoveho a okapniho plechu do zlabu

detail profilu stitoveho lemovani

lemovani je kotveno z boku srouby s tesnenim a pomoci hacku z plechu na latu

okapni plech a zlab na vikyri

4 komentáře:

  1. Od které firmy jste koupili dřevomateriál? Nedávno jsem si chtěl kupovat palubky na montáž hradu pro dceru někde v těch hobbymarketech.

    Nakonec jsem to koupil tady, ale zaráží mě, jak některé markety ždímají prachy z lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, vsechny palubky na dome jsou od vyrobce SECA a kupoval jsem je v mistni pobocce firmy "DREVOCENTRUM" v Hodonine. Hned naproti je OBI, kde maji opravdu ceny i o 100% vyssi. O podobnych obchodech si myslim svoje: sevis zadny, ceny vysoke, sortiment siroky, ale vetsinou nekvalitni znacky i zbozi.
      Budu rad, pokud se pod prispevky podepisete, i kdyz nemate svuj blog na googluu tak, abych vedel s kym mam tu cest. Dekuji. S pozdravem Petr

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    mátekrásný domeček, nasbíral jsem na Vašem blogu spoustu dobrých informací.
    Chtěl bych se zeptat, oštřoval jste nějak pohledové palubky na záklop krovu před instalací nebo jste je instaloval surové a natřou se jen zevnitř? MOc Vám děkuji za odpověď.
    Radim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radime,
      diky za pochvalu, jsem rad, ze jsem Vas inspiroval. Vsechny pohledove drevene prvky v interieru jsem nejprve natrel jednou vrstvou Lazurolu Clasic a potom instaloval.Palubky uz nijak nebudu dokoncovat - vypadaji pekne,ale BSH nosniky a krovy asi jeste jednou pretru, protoze nez jsem dokoncil cely zaklop, tak trosku "oprsely" ale neni to nic hrozeneho. Palubky a nametky jsou taky komplet dokonceny pred instalaci: 2x Drevostan profi,3x bila lazura Dufa. Petr

      Vymazat