úterý 15. listopadu 2011

Nerezovy komin Schiedel a krbova vlozka Hoxter

pohled ze  zahrady
Prostup presahem vikyre
 
Jako už je mojim zvykem, jsem si nejprve důkladně nastudoval po večerech problematiku, možnosti, výhody a nevýhody použití jednotlivých druhu komínů. Poté co jsem se začal v jednotlivých systémech orientovat, jsem si nechal zpracovat nějaké cenové nebidky na dodávku komínů. Nejprve to byl skládány komín Schiedel ABSOLUT, který jsem ale zavrhl pro zbytečně složitou stavbu, váhu cca 500kg a nevhodnost pro pasivní dřevostavbu. (cca38tis.) Pak jsem si nechal tuto nabídku upravit na kombinaci založení komína v interiéru jako ABSOLUT s prostupem střešního pláště a nadstresni části v nerezu, ale taky jsem to zavrhl z důvodů nevzhledností přechodu na nerez v interiéru. (cca 42tis.) Potom jsem si nechal zpracovat nabídku od konkurenční firmy EFFE DUE - skládány systém - Domus, který jsem vyřadil z důvodů nedostatečné izolace, váhy komínů (cca 320kg), nutnost dodatečně povrchové úpravy v interiéru. (cca 31tis.) Další v pořadí byl komín Terminox od stejné firmy. Jednalo se o nerezový třívrstvý universální komín, který jsem zavrhl z důvodů slabé izolace (30mm), slabá síla plechu 0,4mm. (cca 35tis.)
Nakonec jsem se po prostudování několika internetových diskuzi a hodin čtení o komínech rozhodl pro třívrstvý nerezový komín s tenkostěnnou keramickou vložkou od firmy Schiedel - Kerastar ,který kombinuje výhody nízké váhy nerezového komínu(cca 20kg/bm) s dlouhou životnosti keramické vložky. Dále má největší tloušťku minerální izolace z nerezových komínů o tloušťce 60mm. Původně jsme uvažoval o založení komínu od země a využití čisticího dílu, který bych orientoval do stěny a čištění komínu by se dělalo z technické místnosti. Po obdržení cenové nabídky na dodávku a montáž jsem ale rychle toto rozhodnutí změnil, protože cena byla cca 56tis.Kč!!! a to ještě bez atypické rozety u stropu. Proto jsem se dohodl se smluvním prodejcem Schiedelu na přímém napojení kouřovodu na komín a tím ušetřeni nemalé částky za 2m komínu. Cena skočila na cca 38tis.Kč. včetně montáže. Nechal jsem si zpracovat také cenovou nabídku na dodání teplovodní krbové vložky od firmy Hoxter WK 8, kterou jsem od začátku chtěl použít a chtěl jsem na ní čerpat dotací "zelená úsporám", která je bohužel už nereálná. Dohodli jsme se, že pokud odeberu komín Schiedel, dostanu na tuto vložku velmi zajímavou cenu. Na internetu se cena této vložky pohybuje na cca 70 tis.Kč. Já jsme ji koupil za cenu 56 tis.Kč. Celkem tedy něco kolem 100 tis. za komín a vložku. Je to hodně peněz, ale mám jistotu, že jsem vybral to nejlepší a nejbezpečnější řešení pro dřevostavbu na hranici pasivního domu. Obestavbu vložky si budu dělat sám. Pokud budu někdy stavět zase tento typ komínu, tak už ho určitě koupím bez montáže, protože je to velmi jednoduché a bezproblémové. Veškerou stavební připravenost, prostupy, vyměření, napojení komínu na parozabranu a hydroizolační fólie jsem si stejně dělal sám. A cena 6,5tis.Kč za připevnění stěnové konzole, zatmelení a poskládáni 6ks komínových dílu mi přijde přehnaná.
vyrezani otvoru v PUR panelu

otvory v palubce podhledu a stropu vetsi o 50mm po obvodu kominu dle normy

otvor pasuje presne podle planu


napojeni kominu na parozabranu pomoci zaplaty a vzduchotesne pasky

mezera 50mm vyplnena specialni protipozarni vatou s odolnosti 1300 st.Celsia

napojeni kominu na hydroizolacni folii na povrchu panelu


zakladaci konzole je prisroubovana pomoci 4x zavitove tyce 10mm a 2x "vrutosroubu"8mm pres stropni celni fosnu
po pripevneni konzoly do steny uz to slo raz dva


Pred instalaci kominu jsem rozebral roh PUR izolace a po napojeni kominu na parozabranu jsem ji zase vratil zpet.

jeste chybi rozeta na strope - nerez atyp

pohled do kominu
Krbova vlozka zatim odpociva v dome rodicu, protoze pred napojenim na vodu se v ni stejne nesmi topit.

je to pekny kousek zeleza (200kg) - vypada skvele! a kvalita zpracovani je videt na prvni pohled

komin  pri pohledu z ulice

4 komentáře:

  1. můžu se zeptat, jakou jste použili pásku na napojení komínu k folii? díky

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravim, na napojeni kominu na parotesnou folii strechy jsem pouzil Airstop pasku od Isocellu. Prilepil jsem to jenom z duvodu provadeni blower door testu a uz jsem ji tam nechal, protoze komin je velice dobre izolovany a teplota v miste prostupu strechou je na povrchu kominu minimalni. Jeste musim prostup kominu z interieru zadelat krycim lemem z nerez plechu, tak uvazuju, ze bych airstop pasku prelepil jeste hlinikovou paskou co se pouziva na vzduchotechnicke rozvody. Petr

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme také vybírali <nerezové komíny . Na pohled se mi sice víc líbí cihlový, ale přítel si myslí, že jsou nerezové komíny kvalitnější a on tomu přeci jen rozumí víc než já. Pro mě je důležité, aby nám krbová kamna dobře hořela a měli jsme tak doma teplo :-) .

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujímavá fotoreportáž. Vyzerá naozaj skvele. Veľa informácií.

    OdpovědětVymazat