sobota 5. listopadu 2011

Nove baterie Li-ion Makita

Při práci na domě používám z 90% značkové nářadí Makita, které jsem si přivezl z pracovního pobytu v Anglii.
Tohle je vsechno naradi, ktere jsem si privezl v kufru auta z UK
 
Většina mého nářadí je na Li-ion baterie, které mají super výkon a měly by mít i životnost. Bohužel po roce a půl používání mi odešly obě baterie, které jsem s aku vrtackama koupil. Proto jsem si na anglickém e-bay objednal 2ks nové originální batrie za cenu cca 5 tis. kc dohromady. V ČR se tyto baterie nehodí kupovat, stojí kolem 4.700,-kc za 1 ks!!!! Bohužel mi opět po roce oboje zase odešli. A jelikož v UK mají jenom roční zákonnou záruku, tak jsem je ani nemohl reklamovat. Takže jsem se rozhodoval co dál s nářadím. Buď koupit další baterie, nebo se zbavit výborného nářadí pod cenou. (aku. rázový utahovák, aku 3 rychlostní vrtací šroubovák s příklepem, kmitací pila, kotoučová pila-"mafl") U těchto baterií je důležité nabíjet je průběžně a při každé příležitosti, protože používají zbytkovou energii na vyhodnocení stavu baterie. Nabíječka má vestavěnou paměť a pokud není v baterií energie pro vyhodnocení, tak prostě nabíječka hlásí poruchu a baterie je na odpis - nelze nabit. A protože jsem měl jenom dvě baterky, tak jsem je občas vyždímal až na doraz a to byla chyba.
Proto jsem se rozhodl, že to s nimi zkusím ještě jednou a objednal další baterie. Opět jsem zabrousil na e-bay a tentokrát jsem si je objednal z USA - tak to budou určitě kvalitnější!!! :)
Včera mi konečně přišel po 14-ti. dnech očekávaný balíček z USA - Miami florida. Baterie jsou super a společně jsem za všechny 4ks dál 6.188,-kc. vc. CLA a dopravy. 
Nove baterie Makita z USA - doufam vydrzi kdyz jsou z USA! :)

5 komentářů:

  1. Zdravím, Petře, občas se mi to s li-ion stávalo. Píšete sám, že potíž má nabíječka, ne nutně baterie. Pár baterií se mi podařilo "rozdýchat" přímým "přednabitím" malým proudem rovnou ze zdroje a pak už je měla nabíječka zase ráda. Nevím, jestli to zabere i na dost namáhané baterie v nářadí. Jen pozor, když přeženete proud, baterie může shořet. A výrobce to samozřejmě nedoporučuje :).

    Přeju pěkný den,
    Zdeněk Vilhelm

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Zdenku, mas pravdu stalo se mi parkrat, ze mi nabijecka hlasila poruchu baterie, ale po vychladnuti sla opet normalne nabit. Zkusim to teda lehce nabit pres nejaky zdroj a uvidim, treba se nektera s tech starych chytne. Diky za tip. Petr

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den ,

    nezkusil jste baterie 'kuchnout' a nahradit jenom články - podle toho co jsem viděl by měla plastová schránka obsahovat běžné akumulátory AA velikosti s pájitelným kontaktem ( lze koupit v modelářských obchodech nebo např. u Conrada ) .

    OdpovědětVymazat
  4. AA baterie to neobsahuje. Neznačková baterie mě odešla po půlroce. :(
    Jinak si myslím že je úplně jedno kde baterie koupíte. Záleží jestli jsou značkové a kde jsou vyrobené. Mimochodem kupovat v usa je skoro jako koupit bez záruky. Záruku tam mají jenom rok a taky to posílání na reklamaci se prodraží.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé informace o těchto bateriích jsou zde.
    http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?280754-Makita-18V-LXT-batteries
    Čtěte příspěvek od uživatele Toolmon

    OdpovědětVymazat