neděle 20. listopadu 2011

Vyber a objednavka oken

V původním plánu jsem měl, že stavba bude uzavřena ještě tento rok tak, abych mohl přes zimu pracovat na vnitřních příčkách atd.. Bohužel jsem podcenil časovou náročnost pečlive instalace nadkrokevni izolace a celého střešního pláště (v jednom člověku) a tak jsem stále neměl čas na objednání oken. Od začátku jsme měli jasno v tom, že to budou dřevěné eurookna s trojsklem s celkovým součinitelem prostupu tepla do U= 0,8 W/m2K Teprve začátkem října jsem se byl s Kamčou podívat do vzorového domu firmy Eurookna Pražák. Jelikož tam pracuje v kanceláří bratr mého bývalého spolužáka, tak nám vysvětlil výhody a různé provedení oken, provedl nás vzorovým domem i výrobní halou. Zaujali mě tam okna vyráběná ze dřeva sibiřského modřinu, ze kterého jsem dělal i schodiště pro švagrovou a který je velmi kvalitní a pěkný materiál, bohužel cenové někde jinde než klasický lepený smrkový profil. Naopak mě překvapilo barevné zabarvení okenních trojskel do zeleného odstínu, který se mi vůbec nelíbil, při konzultaci s technikem mi bylo řečeno, že je to standard a že čiré je možné dodat za příplatek! Nakonec jsme si nechali nacenit dvě varianty a sice klasická tenkovrstva lazura Adler (228 tis.Kč po slevě) a drevohlinik(313tis.Kč po slevě) profil okna IV92 a celkový součinitel okna U=0,75W/m2K v té době nabízel Pražák celkovou slevu 33 %.
Stále jsem ještě nebyl rozhodnutý zda jít do tohoto výrobce, protože je to přece jenom velká část nákladů na stavbu domu a není ji tak jednoduché předělat a proto jsem chtěl kvalitu za rozumnou cenu. Taky jsem v tu dobu měl ještě jednoho favorita a sice eurookna Slavona a.s.
Po obdržení cenové nabídky od firmy Pražák jsem se více méně rozhodl pro Slavonu. I po slevě 33% byla cena vyšší než nabídka od Slavony,kterou jsem si nechal taky zpracovat a který poskytoval slevu 17%. Další věc, která mě od firmy Pražák odradila bylo, že při návštěvě vzorového domu jsem si všiml, že na hlavním nosníku zimní zahrady jsou dva smolníky, že kterých teče smůla a leskne se na slunci. Myslím že to by se u několikastupňové povrchové úpravy a referenční stavby stát nemělo. (možná jsem to viděl jenom já, ale to už je moje profesionální deformace).
Proto jsme se vypravili hned další týden do Brna na pobočku firmy Slavona doladit detail objednávky oken. V té době už jsem měl provedené zaměření technikem od slavony přímo na stavbě.
Pan Rozehnal byl velmi sympatický a všechno nám vysvětlil.
Na prodejně jsme si všimli provedení okenního rámu, který je z vnější strany opláštěný tepelně upraveným dřevem - thermowood severské borovice, popr. jasanu. Tato úprava se nám velmi líbila, protože z vnitřní strany je rám v přírodním odstínu smrku, která by ladila se stropy a z vnější strany tmavý s výrazným fládrem a prakticky bez údržby. Po doladění všech detailů jako změna kliky u vstupních dveří, lepší kliky u oken, nízké prahy u balkónových dveří, sklo do vstupnich dveří, atd...se cena vyšplhala na cca 259 tis.!!!. Tato cena nás zaskočila a tak jsme vymysleli jak stlačit cenu dolů na nás limit, který jsme si určili 200 tis. Kč. Proto jsme si řekli, že se budeme muset vrátit k původní variantě a sice použít povrchovou úpravu Adler, u které jsme si nemohli vybrat žádný odstín - nic se nám nelíbilo. Bohužel se ukázalo, že paní, která nám zpracovávala první cenovou nabídku zapomněla na řadu prvků, které do nabídky nepřičetla a tak cena byla v původním provedení Adler HighRes 228 tis. vc.DPH po slevě. Takže jsme byli opět na té samé ceně jako u firmy Pražák, s tím rozdílem, že Slavona používá vlastní patentovaný profil rámu, který má lepší parametry a celkové okno má U=0,7 W/m2K, Dále používá větší mezeru mezi skly ne standartne 4/16/4/16/4 ale 4/18/4/18/4. což taky zlepšuje vlastnosti a povrchovu teplotu skla.
Asi už tušíte, kterého výrobce a provedení jsme si nakonec vybrali. Je to jednoduché, Slavona je mi sympatická svým inovativnim přístupem k moderním konstrukcím oken a tak nebylo co řešit. Otázkou zůstalo, jestli: 
Máme koupit okno v barvě lazury, ze které se nám žádná nelibý s omezenou životnosti a nutnosti obnovy povrchové úpravy? Nebo připlatit cca 12% ceny a kopit okna do kterých jsme se zamilovali na první pohled, které si v brně koupil zatím jenom jeden člověk a tudíž je nikdo v okolí nemá protože je to žhavá novinka? Je to tak, budeme žít asi rok bez interiérových dveří, protože rozpočet na ně nám sežraly tyto skvěle okna. Co říkáte, nejsou krásné? Montáž by měla proběhnout koncem ledna - už aby to bylo. 



7 komentářů:

  1. Dobra volba, nektere veci se proste nesmi delat s kompromisem. Kdyz si neco vyberu, tak pres to nejde vlak :-)

    OdpovědětVymazat
  2. dobry den,
    prosim mohl bych se zeptat jakou mate plochu oken?
    jiri

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jiri,
    Priznam se, ze jsem to do ted nepocital a samotneho me to zajimalo, a tak jsem pro Vas spocital plochu vsech stavebnich otvoru vc. vstupnich dveri. Tedy plosny rozmer otvoru pred montazi oken = 29,86 m2 Zdravi Petr

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den,
    jste s okny i nadale spokojeny?
    dekuji, lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucie,
      ano s okny zatím není žádný problém po stránce funkčnosti a z vnitřní strany ani designu. Z vnější strany se olupuje povrchová úprava na termowoodu - okna jsou namáčená v oleji. Nechteli jsme je lakované. Dostali jsme k oknům udržovací sadu, která se má 2x ročně na okna použít, bohužel jsem za 4 roky okna neošetřil ani jednou, protože jsem se k tomu prostě nedostal. Ale nevidím v tom problém, protože jsem schopný si sám vnější rámy oken opravit a znovu napustit olejem. Při pravidelné údržbě by asi bylo vše ok.

      Vymazat
  5. Ahoj, taky zrovna s manželem stavíme dřevostavbu a musím říct, že s výběrem oken to bylo u nás dost složité. Manžel totiž chtěl plastová okna, což mi k dřevostavbě vůbec nesedělo. Nakonec dostal rozum až když jsme se na okna šly podívat přímo k výrobci. Naštěstí tedy zvítězila dřevěná okna.

    OdpovědětVymazat
  6. My máme na oknech taky trojskla a i tak jsme zainvestovali do stínící techniky, protože to jsou pořád skla, kterými dovnitř svítilo slunce a s ním i teplo. Vybrali jsme si rolety den a noc v systému KOMPLET a vyhovují mi. Hlavně se sem krásně hodí. Máme moderní bydlení a závěsy, nebo ty šílené staré plastové žaluzie by celkový vzhled interiéru hrozně narušovaly.

    OdpovědětVymazat