neděle 20. listopadu 2011

Zacatek vnejsi izolace domu

Montáž komína mi umožnila konečně dokončit izolaci střešního pláště, a připravit dům na pokládku plechové krytiny. Krytinu mám objednanou a zpracoval jsem si podle návodu na internetu k danému typu přesný kladeci plán, takže délkově budou všechny tabule přesně pasovat a budu mít minimální odpady. Během času od objednávky komínu po montáž jsem si vyměřil polohy střešních latí a připevnil je. K přibíjení latí používám pozink hřebíky délky 63mm. Do každého spoje dva hřebíky pod úhlem. Všechny laty jsou napojeny nad kontralati pod úhlem 45st. pro lepší tuhost spoje.
detail spoje stresnich lati
odmerovani roztece pomoci provazku

Rozteč latí je 350mm a jelikož u plechové krytiny je důležité dodržení přesné rozteče tak jsem nepoužíval na rozměřeni klasického "koníka", ale odměřil jsem si na krajních kontralatich přesně rozteče pomoci metru a přenesl tyto rozteče pomoci provázku přes všechny kontralaty. Tím jsem vyloučil načítání nepřesnosti při montáží střešních latí. napr. při použití "koně" a rozměrové toleranci 2-3mm na šířce laty by se mohla nepřesnost nasčitat na celé střeše třeba až na cca 50mm a to už by bylo nepřijatelné.

Krytinu jsme zvolili Lindab Ideál s roztečí profilu 350mm v barvě RAL tmavé šedá 7011. Štítové lemování a veškeré oplechování si budu ohýbat u kamaráde v klempířské firmě, takže jsem nakoupil jenom rovné tabule a vyšlo to mnohem levněji než hotové prvky lemování.
Z důvodů umožnění oplechování v místě napojení zadní střechy na svislou konstrukci u vikýře a stěny, jsme se pustil do instalace vnějšího zateplovaciho pláště domu nejprve v těchto místech. Jako izolaci používám minerální vatu Izover Uni v tloušťkách 160, 80,60 mm, kterou vkládám do přídavných roštu z KVH latí 60x80 - vodorovný rošt, 50x60 - vnější svislý rošt. Vatu jsem nakoupil už před časem a měla by vystačit na cca 80% pokrytí domu.(zbytek dokoupím později) Vatu jsem koupil přes internet se slevou 45%!
Pro řezání vaty používám jednoduchý přípravek, který jsem si vyrobil z kousků KVH a OSB desek. Přípravek mi umožňuje rychlé, přesné kolmé řezání nožem na izolace.

Jednotlivé desky řezu s nadmírou 1cm při šířce 60cm při menších rozměrech nadmíru zmenšují tak, aby deska šla přesně a těsně vložit do rámu bez deformace v zadních rohách.(z důvodu větší tuhosti desek cca >40kg/m3 nedoporučuju větší nadmíru z důvodu deformace desky a obtížného vkládání obzvlášť u tloušťky 160mm). Kladu velký důraz na přesné a kvalitní uložení každé vrstvy izolace bez tepelných mostu! Pomocné vkládací rámy montuju tak, aby se jednotlivé vrstvy a spoje desek překrývaly. Tato část vnější izolace já jedna z nejdůležitějších z důvodů převládajících větrů a taky je tu hodně zařezávání pod úhlem. 
prvni vrstva 160mm izolace v nosnem ramu u bocni steny vikyre

castecna izolace v nosnem ramu kolem svetliku nad galerii - jeste nepripevneny OSB ram pro osazeni okna

ranni namrazy mi komplikuji praci na strese

izolaci jizni steny vikyre jsem zacal jeste pred montazi kominu

zacatek montaze pridavnych ramu


vzajemne provazani a prekryvani jednotlivych vrstev izolace


zacatek druhe vrstvy izolace na vikyri

dokoncena izolace kolem svetliku ted ma stena tloustku 315mm






Celková skladba vnějšího pláště domu potom bude ve směru z interiéru: sádrokartonové desky(12mm), popr. palubkový obklad, instalační rovina 50mm vyplněna izolaci Isover Piano 50mm, ztužující a vzduchotěsná vrstva 15mm OSB Egger 4PD protmelene spoje a přelepené páskou Airstop, nosný rám domů KVH 60x160 (50x160), vyplněný izolaci Isover Uni 160mm, přídavná vodorovná konstrukce z KVH 60x80 v roztečí 590mm vyplněna izolaci Uni 80mm, přídavná svislá konstrukce KVH 50x60mm s roztečí 590mm vyplněna izolaci 60mm, vnější ochranná difúzně otevřena fólie proti zatékání dešťové vody a větru Tyvek solid, podkladní svislé latě 50x30mm a palubkový obklad Diagonál sibiřský modřín - v podkroví, 50mm Hofatex UD - diffu silikonová omítka - přízemí. Celková tlouska bude teda cca 430mm a součinitel prostupu tepla U= 0,13W/(m2.K) - toto je údaj z energetického štítku k projektové dokumentaci, ale ve skutečnosti jsem změnil složení, kdy jsem Hofatex UD původně tloušťky 100mm změnil na 50mm z důvodů ceny a oproti projektu jsem přidal 50mm izolace do instalační roviny a taky 80mm izolace Isover Uni ve vnějším plášti. Proto předpokládám, že ve skutečnosti bude U menší než uvedena hodnota.
Už při návrhu výrobních vyresu domů jsem počítal s umístěním komínu blízko boční stěny vikýře a proto jsem tuto část odsadil o 80mm do interiéru tak, aby se mi vlezlo vedle komínu co nejvíc izolace. V současné době mám izolovanou tuto stranu vikýře ve dvou vrstvách celkem 160+80mm a kvůli komínu nemůžu přidat víc v exteriéru, proto přidám dalších 50mm izolace že strany interiéru na celkových 290mm toto bude část domu, která bude "nejméně izolovaná".
Jakmile připravím dům na instalaci oplechování a střešní krytiny, začnu se stavbou nosných rámu garáže.

10 komentářů:

  1. Ahoj Peti, zse mám na Tebe otázečku :-) Čím jsi přivrtal ty přídavné trámy 60x80 a 50x60? Vruty, rapidy - co přesně?
    Děkuji Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miso, presne jak pises. Pouzil jsem vruty rapid pro rost 60x80 jsem pouzil vruty delky 6x140mm a pro rost 50x60 jsem pouzival 5x120mm. S pozdravem Petr

      Vymazat
  2. Díky, my už jsme objednali 160. Měli jsme strach, že by se to tíhou provětrávané fasády stahovalo dolů. Tak snad to bude ok. Děkuji za informaci, hodně se inspirujeme tvým blogem.. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, bude to urcite ok. Delsim sroubem urcite nic nepokazite. Ty rapidy jsou opravdu dobre a i tech 140 bohate staci. Na ten vnejsi rost jsem nekde daval i delku 100mm a taky uplne v pohode. Rost je celkem husty a na strih ty srouby v pohode vydrzi. Ja jsem jeste srouby srouboval pod mirnym uhlem sikmo dovrchu pro lepsi nosnost.

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    Váš blog sleduji se zaujetím již dlouho a je pro mě velkou inspirací. Chci se zeptat, zda je vaše skladba obvodové stěny certifikovaná z hlediska požární odolnosti? Hlavně ta původní s DVD Hofatex UD. Mám namyšlenou podobnou skladbu a chci vědět jak je to se stavebním povolením? viz:"Celková skladba vnějšího pláště domu potom bude ve směru z interiéru: sádrokartonové desky(12mm), popr. palubkový obklad, instalační rovina 50mm vyplněna izolaci Isover Piano 50mm, ztužující a vzduchotěsná vrstva 15mm OSB Egger 4PD protmelene spoje a přelepené páskou Airstop, nosný rám domů KVH 60x160 (50x160), vyplněný izolaci Isover Uni 160mm, přídavná vodorovná konstrukce z KVH 60x80 v roztečí 590mm vyplněna izolaci Uni 80mm, přídavná svislá konstrukce KVH 50x60mm s roztečí 590mm vyplněna izolaci 60mm, vnější ochranná difúzně otevřena fólie proti zatékání dešťové vody a větru Tyvek solid, podkladní svislé latě 50x30mm a palubkový obklad Diagonál sibiřský modřín - v podkroví, 50mm Hofatex UD - diffu silikonová omítka - přízemí."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nase skladba vychazi z puvodniho navrhu bovodove steny certifikovanym systemem "diffuwall", ktery mam take uvedeny v projektove dokumentaci. Je to prakticky ta sama skladba co mame realizovanou pouze s vynechanim vnejsi vrstvy z Hofatex UD. Takze kdyz do projektove dokumentace uvedete, ze budete mit stenu v systemu Diffuwall, tak nebude zadny problem pokud jde o stavebni povoleni ani protipozarni certifikat. Nakonec pani pri kolaudaci stejne nepozna co tam ve skutecnosti mate a ani ji nevadilo, ze jsem cely dum stavel vlastnima rukama. Certifikaty na stavebni materialy jsem si postahoval z internetu. Za 20 min. bylo zkolaudovane. Takze zadny strach. Vase skladba je perfektni a to rikam z vlastni zkusenost. At se Vam dari a brzy bydlite. Petr

      Vymazat
    2. Dobrý večer , děkuji za odpověď. Bohužel Smrečina Hofatex ukončila výrobu a tak budu muset do jiné značky. Cena vnějšího dřevovlákna je hodně vysoká a tak zvažujeme jakou tloušťku. Nemáte obavu z letního přehřívání, když tam nemáte DVD ?

      Vymazat
    3. Zdravim, vysoka cena pri pouziti Hofatexu na vnejsi vrstvu spojena s aplikaci dufuzne otevrene omitky, kterou bych asi nezvladl sam byl hlavni duvod, proc jsem nakonec cely dum oplastil drevem. Pri nasi skladbe obvodove steny s pouzitim 35cm izolace v kombinaci s provetravanou fasadou, ktera prirozenym zpusobem proudenim vzduchu vetraci mezerou zabranuje prehrivani vnejsich vrstev izolace verim, ze vse bude fungovat tak jak ocekavam. V letnim obdobi sice dochazelo k prehrati interieru, ale to je spis otazka nuloveho zastineni prosklenych casti domu, kterou musim jeste vyresit venkovnim stinenim. Pak teprve muzu rict, jestli opravdu vse funguje jak si predstavuji ze by melo.

      Vymazat
  4. Ahoj Petře, již před časem, jsem Ti psal s obdivem a Tvá inspirace se pro mě nyní stává realizací. Již mám téměř vše naplánováno, jen mi ještě prozraď, proč jsi se rozhodl zrovna pro fólii Tyvek a ne třeba Delta, když páska je Delta? Díky předem za rozhřešení. Zdraví Tě Stanley

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stanley,
      asi je to tím, že při studování amerických drevostaveb jsem ji všude viděl použitou a firma Dupont má dlouholetou tradici a prostě když americký dům tak i folie asi. Fakt už si nevzpomínám co bylo hlavním důvodem. Inspiroval jsem se hodně firmou Penatus, která mezi patrem používá právě Deltu a ta se mi líbila, ale byla tuším cenově někde jinde než Tyvek a toho jsem tam potřeboval mnohem víc. Tak asi tím důvodem byla cena a i to že Tyvek není pro mě žádná méněcenná náhražka. I když nad ním kamarád klempíř ohrnoval nos :) Myslím že s Tyvekem jsem nic nepokazil. At se daří dílo. Zdraví Petr

      Vymazat