sobota 21. července 2012

VONAVA FASADA 2 cast

Od tohoto týden mám na stavbě brigádníka, který mi pomáhá s montáží fasády na náš dům. Jmenuje se Tomáš a je mu 18 let. Učí se na tesaře.
Tomas natira podkladni listy

 Protože kamarád Ivo začal chodit do nové práce a nemá už čas na výpomoc, tak jsem rád, že mám s kým pracovat na fasádě a Tomáš je rád, že nemusí nikam dojíždět na brigádu a taky se snad něco u mě přiučí. Tomáš je taky čtenářem mého blogu a tak jsem rád, že už mohl pochopit můj přístup k práci a moje techniky a nemusím mu nic dlouze vysvětlovat a taky se ničemu příliš nediví. Spolu s Tomem jsme dokončili jižní štít domu a pokračovali jsme s obkladem nad verandou a garáží.

prace na tretim patre leseni uz jde pomalu, protoze vic clovek chodi nez dela

byl to docela adrenalin

 Stejně jako dole tak i nahoře jsou větrací mřížky nasávací i odvětrávací i pod a nad okny. Práce ve dvou je pro mě příjemná změna. I když Kamca začala taky chodit na stavbu pomáhat a udělali jsme spolu jižní stranu garáže, tak nemůže chodit na celý den kvůli malému.
prvni dve prkna zalozena nad verandou

detail vetraci mrizky pod oknem

Tomas na strese

tuto opernou konstrukci jsem navrhl tak, aby se zebrik nedotykal ryny - funguje to skvele.

tuto cast jsme delal s Kamilkou

hned potom jsme demontovali leseni, ktere u vchodu zavazelo

 Doteď jsem se řídil na domě heslem "poruč a udělej si sám" - teď už si užívám toho, že poručím a Tomáš to bez řeči udělá: přinese, odnese, zanese, vynese, uřeže,podrží, atd.....rychle a spolehlivě. Doufám, že i počasí se trošku zlepší a budeme příští týden moci pokračovat na severní straně domu s obkladem. Už mi totiž volal dispečer z Lomaxu a předběžné jsem se domluvili na montáží vrat za 14 dnů. Do té doby musí být garáž vyklizena a připravena na montáž. Věřím, že spolu s Tomem to zvládneme. 
celkovy pohled z ulice

celo garaze jsem delal sam


dnes jsem zalozili i severni stranu
Detail vlozeneho rohoveho ukoncovaciho hranolu u garaze

hranol je pripevnen pomoci 4ks nerez sroubu delky 140mm, ktere jsou zapuseny tak, ze nejsou videt.

detaily konstrukce

detail spodniho vetraciho tahokovu v rohu garaze

detail obkladu mezi krovy garaze


7 komentářů:

  1. Ahoj,
    vybíral jsi vrata nějak sofistikovaně nebo si sáhl po Lomaxu náhodou? Já že teď zrovna vrata taky vybírám a zajímají mě zkušenosti.

    Tomáš (Stavoblog.cz)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Tome, vrata od Lomaxu jsem urcite nevybral nahodou. Lomax beru jako jistotu kvalitniho vyrobku za dobroou cenu. Navic mi ho doporucil Kamarad, ktery ma vrata od Lomaxu a je velmi spokojeny. V dobe objednavky mel Lomax slevovou akci na 20%. Videl jsem je na veletrhu v Brne a kvalita se mi libila. Pouzivaji profil sekcí vlastni vyroby se zesilenim v miste spojovacich pantu (konkurence pouziva vetsinou zahranicni sekce)a plechove pojezdy maji ze 2mm plechu (konkurence 1,5mm) takze doporucuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    gratulace k dalsimu postupu a dobremu pomocnikovi. Vypada to moc moooc hezky. Chtel jsem se zeptat, jestli se nebojis hmyzu (vosy atd.) co se tak rad zabydluje ve fasade. Dival jsem se na velikosti ocek u te provetravaci sitoviny a prijdou mi dost velka. Neuvazoval jsi o nejake mensi nebo dve pres sebe (hruba/jemna)? Diky, Tomas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Tome, diky za pochvalu. Toho hmyzu se nebojim. Ty ocka jsou tak akorat, ze by mozna ta vosa prolezla, ale s "odrenyma usima" a to by se ji asi nelibilo. Srsen urcite neproleze. Navic v horkych dnech bude proudit v mezere vzduch a nevim jestli by se jim to libilo. Vosy si vetsinou vesi hnizdo pod presahem strechy - jedno takove uz tam mam, ale zatim to neresim a pozdeji bude stacit jedno striknuti Raidem. Pokud bych pozoroval nejake vosi pod fasadou, tak budu informovat. Dve sitky uz by se prodrazili a taky by se snizilo proudeni vzuchu tento tahokov Aero propusti 63% vzduchu. Na cely dum to stalo z titanzinku cca 9tis.kc.

      Vymazat
  4. Ahoj,

    předně Vám musím pochválit blog. Našel jsem zde hodně inspirací. Přemýšlím nad dřevěnou fasadou na starý zděny RD. Vaše řešení detailů je super. Chtěl bych se zeptat, jestli máte vyčíslenou cenu fasády i s roštem, zateplením, nosným roštem a obložením na m2. Dále bych se rád zeptal, jestli jste tep. izolaci nějakým způsobem kotvil ke stěne, nebo jen vkládal do roštu?
    Díky, Mirek

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím Mirku,
    díky za pochvalu blogu. Jsem rád že se Vám líbí. Cenu bohužel vyčíslenu nemám a teď zpětně bych se asi už nedopočítal objektivního čísla. Ona izolace prochází celou tlouštkou obvodové stěny, tak se v našem případě asi do fasády počítat nemůže když je ji tam celkem 35cm tloušky. Ale celkově mě to vyšlo určitě levněji než slilikátová omýtka a firma co by mi natáhla fasádu. Izolace je dostatečně tuhá a proto stačí do roštu vložit bez kotvení. V mém případě Isover UNI. S pozdravem Petr

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj, Peter, rád by som vedel, ako vyzerá detail odvetrania nad oknom. Vopred ďakujem.
    Peter

    OdpovědětVymazat