pondělí 8. října 2012

Rozvody vzduchotechniky 1.cast

Ještě před zaléváním podlahy jsem si sestavil a namontoval hlavní páteřní rozvod odtahové větve vzduchotechniky a taky část přívodních větví od rozvodné krabice v patře. Jako materiál pro odtahovou větev vzduchotechniky jsem volil odpadní potrubí KG a HT z těchto důvodů:
1. hladký vnitřní povrch bez nutnosti používání mechanických spojovacích prostředků (tex šrouby, nýty)
2. jednoduchá montáž
3. možnost vyčištění odtahové větve suchou i mokrou cestou
4. výborná vzduchotěsnost
5. cena
Od jednotky jde hlavní rozvod nad budoucím stropním podhledem v průměru 160mm přes technickou místnost, WC, komoru, šatnu. Ve všech těchto místnostech jsou na potrubí odbočky 160/110 v úhlu 45st. a bude na středu místnosti instalován odvodní talířový ventil. 
pohled z technicke mistonsti

odsud uz bude delat napojeni do jednotky Duplex pan Koch

detail odbocky na WC

Dále potrubí prochází halou, kde bude skryto ve falešném trámu popř. SDK boxu. V hale je dále odbočka na stoupačku do koupelny v podkroví a hlavní větev je po této odboce redukována na průměr 125mm. Následuje odbočka 125/100 v úhlu 45st. pro odtah zádveří a další odbočka 125/100 v úhlu 90st. na stoupačku pro odtah šatny u ložnice. Hlavní větev dále pokračuje průměrem 125 až do kuchyně nad varnou desku, kde bude opět odvodní talířový ventil. Hlavní odtahová větev bude v prostoru jídelny a kuchyně ukryta ve falešném stropním trámu. 
pasku jsem pouzil z duvodu zajisteni polohy jednotlivych tvarovek a potrubi (lepe se potrubi instaluje)

detail pruchodu prickou behem instalace na necisto

vetev pri pruchodu halou

detail odbocky do zadveri


budouci odbocka na stoupacku do satny

pricku jsem musel odstranit a upravit

tady budouci stoupacka do satny

pohled na potrubi z kuchyne


slozena odbocka na zkousku

hotova stoupacka

Pro možnost vyčištění celé odtahové větve jsem uvažoval o vložení čisticího kusu na hlavní potrubí průměru 160mm, ale nerad bych v potrubí vytvořil místo, kde by se mohla hromadit nějaká nečistota, proto jsem zvolil jiné řešení. Kousek od kolena 87st. na hlavní větvi jsem udělal na potrubí spoj "na tupo", který je kryty přeplátováním z 6cm kusu trubky, kteru jsem nahřál a zvětšil tak, abych ji mohl nasunout na trubku a tento spoj přeplátovat. V případě, že budu chtít potrubí rozebrat, tak jenom sundám pojistnou lepicí pásku, poklepem přesunu tento " prstenec" z místa spoje kousek dál, a mužu vyjmout koleno i s kouskem potrubí, takže bude možné vyčistit celou odtahovou větev. 
na prave strane je videt prevlecny krouzek ktery kryje spoj "natupo" pred kolenem

Jelikož je tento materiál většinou skladovaný venku, tak jsem všechny komponenty vč. trubek před složením vyčistil hadrem. 
pred vycistenim

po vycisteni
 V místě komory jsem potom ve stropě vyřezal otvor pro vložení rovodné skříně atrea, se které půjdou veškeré přívodní větve do všech pobytových prostor. 
prostupovy dil rozvodne skrine je na miste

(celkem 6 kanálů). Kanály pro přívod vzduchu do dětských pokojů už mám hotové. Z rozvodnice jsou vyvedeny přechody na kruhové potrubí do příčky mezi pokoji a pomoci spiro potrubí je přívod vyveden pod strop pokojů. 
napojeny vetve od  pokoju

detail napojeni tvarovek do rozvodnice vse prelepeno AL paskou

spiro jsem kotvil penou do vystuh z otvory

detail dopasovani HT kolena na spiro - pasuje to skvele.


budouci privod do pracovny

Přívody vzduchu jsem požadoval pod stropem z důvodu lepšího proudění čerstvého vzduchu pokojem, kdy čerstvý chladnější vzduch klesá dolů a prochází tak celým pokojem pod dveřmi ven. HT kolena na konci spiro potrubí jsem použil z důvodu ostrého zatočení kolen HT, které se tak lépe vleze do příčky a je možné na něj potom nasadit talířový ventil. Pokud bych použil standardní plechové koleno ke spiru, tak by trčela z příčky moc do pokoje. 
Musím říct, že mě velice zklamala kvalita vzduchotechnických dílu od firmy ATREA. Zdaleka neodpovídá mojim představám o kvalitním a přesném výrobku. Nejenom, že skoro vsecny kanály přišly nějakým způsobem poškozené (ohle rohy atd..)ale i spojovací tvarovky jsou každá jiná a nepasují na přechodové díly. (přechod z obdélníku na kruhovou stoupačku).

14 komentářů:

  1. taky jsem se odhodlal udelat odtah z KG trubek, tak jsem rad, ze nejsme prvni ani posledni, rozdil cca 300KC/m se vyplati
    budes to nejak omotavat kvuli tlumeni hluku?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Davide, prave jsem si precetl cely tvuj blog. Musim rict, ze mas muj obdiv. Ja sice stavim dum sam, ale v podstate jsem hrozny lenoch. Jako motorkar ti fandim a obdivuju jak jsi se ke vsemu postavil. Hodne jsi me inspiroval k zamysleni se nad sebou. Ty odtahove vetve budou schovene ve falesnem tramu(kuchyne,hala) takze tam jenom nacpu vatu ze vsech stran. V technickem zazemi to bude ulozene nad stropnim podhledem, tak tam taky dam jenom vatu. Myslim ze hodne zalezi na dobrem navrhu, ukotveni a rychlosti proudeni vzduchu. Necekam ze bude s hlukem problem. Mej se a at se ti dari na stavbe i v zivote. Petr

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Petře,

    byl jsem teď chvíli mimo, bohužel tvůj blog v číně není dostupný (ta cenzura...). Ale musím hodit poklonu nad tím jak si pokročil :-) Myslím, že než začnu stavět svůj dům, tak dokončíš tenhle kompletní "návod" jak na to. Moc díky za tenhle blog a těším se zas na pokračování.

    Vojta

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Vojto,
    tu Cinu ti zavidim, hrozne rad bych se tam nekdy podival, stejne tak i do Japonska. Na dome je jeste prace jako na kostele. Pristi tyden budu zapojovat krbovou vlozku a delat elektriku v prizemi, tak zese bude o cem psat. Jsem rad, ze me sledujes. Petr

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná galerie a popisy. Také budu dělat nyní rozvody vzduchotechniky. Původně jsem měl v plánu (a projektu) celé ze SPIRO trubek, ale po vašich zkušenostech mi připadá úplně geniální odpadní vzduch hnát HT potrubím.
    Díky za rady a inspiraci
    V. Rotter

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Petře, máš velmi zajímavé stránky, také stavím svépomocí, i když klasický zděný domek. Prosím tě, ty máš tedy sání z HT a KG trubek a přívod čerstvého vzduchu ze SPIRO trubek? Přívod vzduchu máš řešen z centrální rozvodnice hvězdicově do jednotlivých místností? Nemáš problémy s hlukem jednotky a přeslechů mezi místnostmi? Děkuji za odpovědi. Nyní jsem před realizaci rozvodů vzduchotechniky a potřebuji si ujasnit z jakého materiálu rozvody budu dělat s ohledem na čistitelnost a minimálního přenosu hluku. Dík, měj se Zdenek:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zdeňku, je to přesně jak píšes. Odtahové větve mám celé z HT a KG potrubí až k jednotce do které už je zapojení cca 1m přes flexi hacice. Přívodní větve jdou z jednotky pomocí izolované flexi hadice do rozvodné skříně v podlaze jednoho pokoje a odtud podlahovýma kanálama z pozink plechu do jednotlivých místností. Ta flexi hadice z jednotky do rozvodné skříně je tam cca 2,5m dlouhá a funguje jako hlukový tlumič. Rozvodná krabice a z ní jednotlivé vývody do pokojů fuguje taky skvěle a o jednotce prakticky vůbec nevíme. Jenom když ji zapnu v kuchyni při vaření na stupeň 8 a je absolutní klid tak je malinko slyšet ale spolu s tímto nastavením je zaplá i digestoř a ta přeřve všechno. Pokud jde o přeslechy tak o těch nemůže být ani řeč. Do každého pokoje jde z rovodny vždy jedna větev a proto by musel zvuk jít nejdřív do rozvodny a odtud se vracet zpět do jiné větve a to se opravdu neděje. Svagr má přívod teplého vzduchu od krbové obestavby na chodbu a odtud T kusem na jednu stranu do koupelny a na druhou do pokoje. (vzdálenost cca 1,2m) Kdokoliv je v koupelně na wc tak v pokoji je slyšet opravdu každý "Prd". Proto jsem si nastudoval jak řešit přeslechy a je vždy dobré při větvení přívodu vzduchu o trase použít odbočku 45st. ne 90st. a odbočnou větev nechat jít vchvíli souběžně s tou ze které vychází aby měl zvuk delší trasu a zabránilo se přeslechům. Teď už se asi 3 týdny chystám podívat do odsávací větve jak to tam po 3 letech vypadá. Tak potom hodím článek. Zatím ahoj a ať se daří. Zdraví Petr

      Vymazat
  7. Ahoj Petře, děkuji za rychlou a obsáhlou odpověď:)také uvažuji o odtahovém potrubí z KG/HT, ale budeme mít v obývacím pokoji krbová kamna a chtěl bych umístit odtah také na stropě nad krbovkami, pro částečný rozvod teplého vzduchu a mám trochu obavy při použití KG potrubí z kombinací teplého vzduchu z krbových kamen. Nemáš s tímto nějakou zkušenost jak s teplotou, tak se samotným rozvodem teplého vzduchu přes rek. jednotku?
    Přívod vzduchu do pokojů chci řešit přes společnou chodbu u stropu(bud variantu hlavní větve s odbočkami, nebo hvězdicově z rozvodnice),do obývacího pokoje samostatně, jak píšeš "jít chvíli souběžně z trubkou" kolik to je 1,5-2m? no škoda že nemohu vložit fotku. Rozvodnici máš přímo od Atrei? spojení spiro potrubí jsi řešil šroubky, nebo nýty(netrčí dovnitř potrubí?).
    Jinak to s tím flexi před rek. jednotkou je dobré řešení, které se na diskuzích často objevuje (kdykoliv ho můžeš vyměnit, protože ho máš v techn. místnosti)někteří ještě dávájí flexi také u vyustění přívodního vzduchu (pro menší přeslechy),ale tohle potrubí už pak není moc přístupné.
    Omlouvám se za další dotazy, ale tento týden se musím rozhodnout, at můžu pokračovat:)
    Hezký den s úsměvem:) Zdenek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě jeden dotaz, proč jsi nepoužil KG/HT potrubí, také pro přívod vzduchu? Z důvodu hygieny? Čistitelné jsou obě varianty, pokud je min. jeden centrální čístící otvor. nebo šachta viz. tvé řešení u spiro potrubí:)
      Opět děkuji za odpověď
      Zdenda:)

      Vymazat
    2. Ahoj, pokud jde o umístění odtahu nad krbovkama z KG tak tam bych snad asi volil raději kousek toho spira nebo izolovanou flexi hadici. Podle technickych parametrů u KG je bod měknutí plastu 79st. sice tam taková teplota asi nebude, ale i tak bych měl možná obavu z uvolnování pachů atd...Pokud jde o přívod horkého vzduchu do jednotky tak to by chtělo se obrátit přímo na atrea, kde by ti jistě poradili. Já jsem z jejich stránek čerpal hodně infomrací a hlavně jsme se snažil poučít z jejich modelových situací správných rozvodů co tam mají zveřejněné a vyvarovat se tím chyb. Ten teplý vzduch by ale podle mě mohl v zimním období pomoct s rozmrazováním výměníku při mínusových teplotách kdy dochází k jeho zamrznutí, pokud nebudeš instalovat předehřev přívodního vzduchu z exteriéru. Rozvodnice a všechny komponenty jsou originál atrea a fakt už si nevzpomínámjak jsemto kotvil, ale vím že jsem se snažíl dělat to tak abych to mohl vyčistit. Nejsem si jistý jestli jsem tonakonec jenom nespojoval na spojky a nepřelepoval alu a plast páskou.
      Na přívodu jsem použil ploché vedení v hlukově izolační vrstvě podlahy podkroví v profilu 40x160mm, protože to bylo pro mě jednodušší dostat se na všechna potřebná místa podlahou než složitě vyřezávat příčky nebo dělat nevzhledné SDK kastlíky pod stropem pro vedení KG. A taky nepředpokládám že přívodní potrubí bude nutné tak často čistit jako odtah. vzduch z jednotky do něj proudí přes filtr a vodní dohřívač a tak jsem chtěl aby to bylo raději v plechu než v plastu. Zdraví Petr

      Vymazat
  8. Ahoj Petře,
    sice se spožděním,ale i tak děkuji za odpověď:)Měl jsem toho ted nějak hodně, tak rozvody začnu dělat až příští týden. Prosím tě co se týká plastových trubek nemáš problémy s rezonancí? na diskuzích se píše že potrubí kg,ht je náchylnější na rezonanci. a co se týká přeslechů, jak jsi psal"jít chvíli souběžně z trubkou" kolik to je 1,5-2m, nebo záleží kolik to dispozice dovolí?
    hezký den a děkuju za tvé rady a zkušenosti:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zdeňku, už jsem to posmazával. Pokud jde o rezonanci, tak o trubkách vůbec nevím. Možná je to tím, že jsou prakticky celé obalené izolační vatou. Ale stejně je proudění vzduchu tak nízké a kotvení pevné, že bych z renonance neměl strach. S těmi přeslechy je nejlepší se podívat třeba na vzorové návrhy na stránkách Atrea co tam mají.Nějak bych to nehrotil,ale když bys přivedl třeba po chodbě přívod vzduchu a na konci chodby ho T kusem rozdělil třeba do koupelny a ložnice tak je jasné, že bude všechno z koupelny slyšet přímou cestou do ložnice.Chce to trošku "selského rozumu" a určitě najdeš vhodné řešení pro vaši dispozici. Pokud budeš dělat návrh kudy povedeš trubky, tak se rád podívám a řeknu ti svůj názor jestli budeš mít zájem.Zatím ahoj
      Petr

      Vymazat
  9. Ahoj Petře, děkuji za další rady, s těmi přeslechy ti rozumím, prostě nad tím trošku přemýšlet a prostě zvuk navést jiným směrem, než do vedlejší místnosti:)
    Jinak já jsem projekt na vzduchotechniku měl součásti projektu, ale není úplně ideálně řešen.
    Koukni na tuto diskuzi, kterou jse založil:http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=21&t=1521
    Na začátku je původní návrh dle projektu a ke konci diskuze mou opravený, ale né konečný:)A hned otázka na tebe, myslíš, že by jsi vedl souběžně potrubí také k pokoji 1.14. A vést souběžně potrubí také u WC a koupelen?
    A co spíž, přivést přívod, nebo odtah:)
    Koukni a budu rád za tvé rady:)Pošlu ti návrh také na email.
    Jinak koukal jsem trochu víc na tvůj blog...jsi machr v řemesle:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díval jsem se na to foruma odpovím ti přes e-mail. Díky za pochvalu, ty jsi zase básník k pohledání:) Petr

      Vymazat