středa 26. prosince 2012

TOPENI 1.dil

V týdnu před vánočními svátky nám chlapy s panem Kochem přijeli napojit akumulační nádrž a rozvody vzduchotechniky do jednotky. Nejprve se obalila nádrž do izolační vrstvy Symbio 100mm a nádrž usadili do rohu. No a potom už to šlo jako když si kluci hrají se stavebníci. Podle schématu chlapi napojovali jednotlivé okruhy do nádrže. Všechny trubky v technické jsou z mědi různých průměrů a spojované pájením. A protože chlapi už dlouho vědí, že jsem "puntičkář" tak odvedli skvělou práci a  už se těším až se celý systém rozjede. Nejvíc mě bavili komentáře rodinných příslušníků, když se přišli na nádrž podívat:
nejprve moje máma: "Peeeto ty se nebojíš? - co když ti to vybouchne!
potom táta: "Tý jo, to je ale pálenica!
nakonec Kamča: Fuuuj to je hnusnééééé. Tak z toho už koupelna pro návštěvy nebude - kupíme nejlevnější obklady a hotovo.
Ještě zbývá napojení solárního okruhu, který se přípravý, ale čerpadlová sada se namontuje až po montáží solárních panelů (vidím to v horizontu 2 let). Všechny trubky budou  samozřejmě obalené izolačními návleky.
Do nádrže jsou teď napojené:
1. topný okruh s čerpadlem včetně vodniho dohřevu přiváděného vzduchu za VZT jednotkou (v podhledu WC)
2. krbový okruh s čerpadlem
3. průtokový ohřev TUV
4. dvě topné spirály 4,5 a 6kW
Dále  expanzní nádoba 140litrů pro samotnou nádrž a 8 litrů pro TUV.
Před připojováním hlavního přívodu vody do systému jsem si ještě vymyslel, jednu vychytávku. Od začátku jsem měl v plánu vytáhnout vodu taky do zahrady pod pergolu a to jsem taky udělal. Napadlo mě ale, že by vůbec nebylo špatně mít možnost pouštět do zahrady studenou i teplou vodu. A protože je ven vytažena jenom jedna trubka, tak jsem nechal upravit napojení tak, aby se pomoci uzavíracích ventilů dala tepla a studená voda přepínat a pouštět do zahrady. Chci to hlavně z důvodů možnosti napouštění bazénku pro Kristiánka teplou vodou ohřátou solárníma panelama a taky na mytí nádobí v zahradním dřezu pri rodinné akci.
detail casti s napojenim topneho okruhu vcetne cerpadal a trojcestneho smesovacih ventilu

expanzni nadoba bude stat na podlaze
foto po prvnim dnu prace

cast okruhu s cerpadlem pro pohon topne vody do krbu (druhy den)

celkovy pohled na levou stranu nadrze (treti den)

v  horni casti je napojeni chladici smycky s bezpecnostnim ventilem a cidlem napojenym pres stenu do krboveho vymeniku

detail vyreseni prepinani teple a studene vody do zahrady. ze spodni strany je napojeni teple do zahrady. soucasti ventilu je i odvzdusnovak pro zimni vypusteni vody z potrubi

detail napojeni potrubi na topny okruh
detail odbocky pro dohrev vzduchu

napojeni vodniho dohrivace do systemu

4 komentáře:

  1. Dakujem za rady ohladom vyuzitia slnecnych kolektorov. Pomaly sa pustame do stavyb domua tiez sme chceli nieco podobne. Vas blog mam takmer cely prcitany, je paradny, drzim palce v dalsom budovani.

    OdpovědětVymazat
  2. Tož pěkná to aparatura :). Pořizovat si nový dům, tak se rozhodně nechám inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  3. rád bych použil obdobnou kombinaci krbu a akumulační nádrže, ale řada "odborníků" topenářů říká, že v domě bude přetopeno a akumulačka nenahřátá, jak se vaše sestava chová v topné sezoně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martine, musim rict, ze v nasem pripade bych po zkusenosti vubec nic nemenil. Opravdu. Vlozka Hoxter me velmi prijemne prekvapila, protoze kombinace maleho svisleho topeniste a izolace samotne vlozky skvele prispiva k maximani ucinnosti ohrevu vody ve vymeniku. I kdyz topim delsi dobu, tak je obestavba zahrata jenom nad vlozkou diky salani pres sklo, a i tesne nad obestavbou se da udrzet ruka na kominove roure diky nizke teplote spalin ktere proudi do kominu. Urcite se tato sestava bude chovat jinak v jinem dome, ale nam prispiva i otevreny prostor s galerii, takze se stoupajici teplo ma kam rozvadet. V zadnem pripade ale nemam pocit, ze by v obyvacim pokoji bylo pretopeno a posezeni u rozehrateho krbu s nohama natazenyma pres bok sedacky ke krbovym dvirkam mam nejradsi. V nejhorsim pripade bych mohl v zime pouzit i stropni ventilator, ktery by vzduch protocil, ale neni to nutne. Zdravi Petr

      Vymazat