neděle 30. listopadu 2014

Dokončení zídky a palivové dřevo

Minulou sobotu jsem konečně dobetonoval zídku do konečné výšky a dnes jsem odstranil všechnu zbývající zeminu ze dvora. Část pěkné ornice jsem vrátil na sousedův pozemek za zídku a část jsem rozhrnul že severní strany domu. Potom jsem se konečně pustil do řezání palivového dříví na zimu. Do dnes jsem na to vůbec neměl čas, protože jsem každou volnou sobotu betonoval a topil ještě starýma zásobama od loňska z malého dřevníku. Ted už je ale nejvyšší čas udělat nějakou zásobu na delší dobu. Tchán mi přivezl loni proschlé dřevo topolu z prořezávky, které jsem uložil za domem do hráně. Není to ideální dřevo na topení, protože nemá velkou výhřevnost a jak jsem zjistil celekem dost zanáší komín sazama. Ale bylo zadarmo. Od švagra jsem přivezl starou cirkulárku s kolíbkou po dědovi a kolega Honza z cesty dřeva mi poslal kotouč na cirkulu, který nepotřeboval - moc díky. Nechal jsem ho nabrousit a topol kraji jako máslo. Dnes jsem zpracoval necelou půlku hráně na špalky a následně nasekal fiskarskou na polínka. Při sekání dřeva používám trik se starou pneumatikou z auta. Funguje to bezvadně a práce jde mnohem rychleji, protože se po každém seknutí nemusím zohýbat pro odlétlé půlky špalku. 
 Zbyla mi při dovozu jedna prázdná přepravka na kámen co jsem přivezl když jsem stavěl suchou zídku a tak jsem ji použil jako malý dřevník, který je hned za dveřmi na terasu, takže v zimě nebudu muset nikam daleko pro dřevo. Příští týden bych rád nařezal zbytek hráně, ať můžu pilu zazimovat. Taky už jsem vypustil vodu z hadic v zahradě. Pro vytlačení vody z hadic jsem použil kompresor abych měl jistotu, že tam žádná voda nezůstala. 
hotova zidka

ornice uz je zpet na sousedove pozemku


vsechnu zeminu ze dvora jsem odstranil a pristi rok muzu pokracovat v budovani

od kamose jsem dostal stare koberce, ktere se mi ted vyborne hodi, protoze nemusim chodit po blate.

v pozadi je videt castecne vybrana hran s topolem

narezane to bylo jedna dve

bedna od kamenu pripravena na naplneni

pneumatika drzi na spalku celkem pevne, protoze dnes jsem motorovkou upravil okraje spalku, abych ji mohl tesne nasadit.


jsem zvedav jak dlouho nam tato zasoba vydrzi.

4 komentáře:

  1. Ahoj Petře,
    Tvůj blog mám už zevrubně pročtený, proto se vždycky těším na aktuální vývoj prací kolem vašeho domu. Koukám, že modřín už na jedné straně pěkné "stříbrní", vypadá to pěkně. Jen jsem si všiml, že máš odhalené ostění oken. Tys ho ještě nedělal? Anebo ho předěláváš? Brzy mě taky čeká ostění s dřevěnou fasádou, tak mě to docela zajímá :-)
    Jinak ať vám domek funguje, jak má!
    Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Michale,
      je to presne jak pises. Jsem hrozny bordelar a k dodelani osteni jsem se jeste nedokopal. Chtel jsem ho mit na zimu hotove, ale mam v garazi takovy bordel, ze se nemuzu dostat k deskam co tam mam ulozene a tak jsem to chtel nechat az na dobu, kdy dokoncim oplasteni sten v garazi OSB deskama a nadelam police abych mohl konecne v garazi poradne uklidit a roztahat elektrinu. Jeste porad oteviram vrata na prodluzku a to me pekne stve. Takovych veci co potrebuju dodelat je snad milion. Chybi mi jeste nejake vnitrni osteni v podkrovce, moja chce konferencni stolek a stolek pod televizu, ja bych rad doresil ostruvek v kuchyni atd.. Je toho proste moc. A ted kdyz prijdu z prace domu, tak je tma a je podelane. Snad to brzo vsechno zvladnu dodelat. Zdravi Petr

      Vymazat
  2. Dobrý den, velmi mě zaujal váš blog a taky se chystám na dřevostavbu v pasivním standardu svépomocí a proto jste mi velkou inspirací chci se zeptat neznáte nějaký podobný program jako GoogleSketchUp ale v češtině? Děkuji za odpověď Jakub.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jakube, jsem rád že se inspiruješ a přehu hodně úspěchů při stavbě vlastního domu. Pokud vím, tak se dá dohledat na netu i čeština, měl jsem jednu verzi i v češtině ale vrátil jsem se k AJ. Ono těch přikazů tam moc není a je to o zvyku. Já stejně používám hlavně klávesové skratky na základní prikazy, protože je to rychlejší a na to nepotřebuju češtinu. S pozdravem Petr

    OdpovědětVymazat