středa 22. července 2015

Dřevěná terasa 3 - 4 část. podkladní rám a dokončení terasy

Dobrý den,
terasa už je nějaký čas hotová a musím říct, že jsme s ní moc spokojeni a nemůžeme si ji vynachválit. Vyškově to vyšlo úplně přesně jak jsem plánoval a ani Maxíček nemá problém plynule přecházet z obývacího pokoje na terasu, protože v cestě mu stojí jenom cca 12mm vysoký plastový práh balkónových dveří. Provizorně jsem vyrobil ze zbytku podkladních hranolů a terasových prken zastřešení a zábradlí aby jsme měli aspoň něco přes léto a příští rok budu pokračovat se stavbou zastřešení celé terasy. 

22 komentářů:

  1. Zdravím Petře, právě jsem po 3 dnech doslova prohltal váš blog, článek po článku a opravdu musím smeknout klobouk! Pořádný kus práce jste si naložil, ale výsledek vážně stojí za to. Gratuluju k vysněnému bydlení a pžeji spoustu úspěchů v dalším životě :-)
    Já momentálně hledám inspiraci ke stavbě dřevostavby, kterou mám v plánu realizovat z větší části svépomocí a už teď je mi jasné, akm se budu vracet pro návody :-) Díky moc za váš blog ;)
    Franta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Franto, moc dekuji za pozitivni komentar, to me vzdycky povzbudi a nakopne k dalsi praci. Taky preju hodne uspechu pri stavbe domu a hlavne pevne nervy - budete je potrebovat. Pokud budu moct tak vzdy rad poradim nebo reknu svuj nazor z praxe. S pozdravem Petr

      Vymazat
  2. Jak se nakonec dělalo s těma podkladníma hranolama v C-kvalitě? Dalo se to? Kolik se toho vyřadí?
    A ještě mě zajímá, proč jsi použil nerezové vruty, když to bude pod střechou. Nestačily by obyčejné pozinkované?
    Díky
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavle, ty podkladni hranoly byly uplne v pohode. Vzal jsem jich radsi vic a vyradil ty nejhorsi (krive popr. popraskane) zbylo my jich asi 5ks ve 4m delkach. Je lepsi jich vzit vic aspon o 10- 15% vzdycky to nakonec nekde pouzijes. Je uplne jedno ze to bude pod strechou, jde o to, ze drevo v exterieru vyrazne pracuje a pozink vrut by ten tlak nevydrzel a urval (ustrihl) by se. Taky by dochazelo k barveni v miste uchyceni prken z duvodu reznuti vrutu. Navic bude terasa skoro rok odekryta nez dodelam strechu. Kdyz jsem po roce a pul rozebiral leseni z kulatin ktere jsem sesroboval poznik vrutama, tak jich bylo minimalne 20ks urvanych.

      Vymazat
  3. Dobrý den, mohu se zeptat, jaké jste použil terasové prkna? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, terasové prkna jsou profilu 28x140mm a je to sibiřský modřín kvality "C" z podnikové prodejny firmy SECA Borohrádek.
      Zdraví Petr

      Vymazat
    2. Petře, děkuji za odpověď. Kvalita "C" - o jaké vady se jedná? suky nebo hodně popraskaný? děkuji Kuba

      Vymazat
    3. Ahoj Jakube, vady na C kvalitě jsou různé. Nejčastěji asi právě o suky a praskliny, které ale nejsou tak hrozné aby prkno nešlo použít. Každopádně teď jsem dělal objednávku na další prkna a SECA má všechno v C kvalitě vyprodané a neví kdy zase bude něco na skladě. Petr

      Vymazat
    4. Ahoj, v únoru jsem bral terasovky 24mm a podkladní hranolky 45x45 a měli všechno v céčku na skladě, je tam asi docela pohyb.

      Vymazat
    5. děkuji za odpověd. Objednal jsem také v Borohrádku. Jenom se zeptám na detail u francouzského okna. Kolik cm prkno přečuhuje bez podpěry od uchycení od podkladnímu roštu. (https://youtu.be/KBohevI1ISc?t=22) Mě vychází cca 15 cm k HS portálu a nevím jestli to prkno o tloušce 24 mm bez podkladu vydrží. děkuji

      Vymazat
    6. Ahoj, já mám prkna sice 28mm, ale jak můžeš vidět na videu tak jsou u parapetu zkosené a vzdálenost je určitě víc než 15cm a po roce nepozoruju žádnou změnu tvaru, že by se to nějak zvedalo, nebo hýbalo. Myslím, že můžeš být uplně v klidu. Zdraví Petr

      Vymazat
  4. Ahoj Petře, zcela mě nadchnul celý Tvůj koncept domu a máš moji hlubokou poklonu před takovou precizní prací. Bohužel základ domu již nedoženu, je z ytongu, ale chtěl bych aplikovat zateplení a modřínovou fasádu. Jsem také truhřář a dovedu si představit, že by mě ta práce hodně bavila. Nenašel jsem, detaily u oken, na fotchách je vidět bok prken, bez zakrytí. Také pokračování prken nad oknem, je tam také tahokov? Pokud by jsi mohl, byl bych moc vděčen, za detailní fotku u oken. S úctou k Tvojí práci zdraví Stanley.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stanley,
      díky za pochvalu, jsem rád že se ti to líbí a že tě můžu inspirovat. Popravdě detail řešení ostění oken z vnější strany mi pořád leží v garáži ve 4m délkách:). Prostě jsem se k tomu dodělání ostění jestě nedostal. Ale myslím na to čím dál častěji a s realizací posuvných dřevených okenic z jihozápadu které bych chtěl před létem zrealizovat budu muset dodělat i ostění. Mám v plánu jenom prišroubování bočních vertikálních prken na ukončení fasády, tak aby tam vzniklo co nejlepší odvětrání a vysychání. Nahoru nad okno mám v prvním prkně připravenou drážku pro vložení tahokovu a tak nad okno přijde užší prkno s drážkou tak aby mi vznik otvor široký 3 cm který bude tvořit tahokov vložený do drážky v prkně fasády a vodorovném prkně ostění. Doufám že to píšu srozumitelně. Ať se daří a klidně se zase ozvi.
      S pozdravem Petr

      Vymazat
    2. Ahoj, díky moc za upřesnění, ale pořád si lámu hlkavu nad vyřešením i prahové části u dveří a balkonových dveří. Jak si přidělal parapety, není vidět žádný kotvící prvek. Ty boky ostění jsem také uvažoval jen zaklopit prknem, ale nevím co s vodou, která tam zateče, resp. nevím jak napojit folii k již zabudovanému oknu, tak aby to spolehlivě fungovalo po celou životnost. Děkuji Ti a znovu se upřímně skláním před Tvým dílem, jak postupně pročítám další měsíce Tvého počínání. Jo a abych nezapomněl, inspiroval jsi mě tak, že to musím dovézt do realizace. Zdraví Stanley.

      Vymazat
    3. Ahoj, pokud jde o prahy a parapaty,tak ty jsem podpěnoval a připevnil "térákama" hřebíkama z boku parapetu do podkladní svislé lišty fasády. Drží to bezvadně. Podkladní závětrnou folii Tyvek jsem nejprve napojil na rám okna páskou Delta multiband, a potom na folii našrouboval podkladní rošty fasády tak, že jsem krajní svislé prkno u okenního otvoru přesadil o 2cm a tím mi vznikl prostor pro vložení pásku izolační vaty o síle 2cm. Tato vata je hydrofobizovaná, to znamená nenasáká vodu a na takto připravené ostění už budu šrouboval prkno, které v místě okenního rámu ze zadní strany zkosím tak aby se dotýkalo rámu okna jenom plochou cca 3-4mm pro lepší odvětrání a vysoušení při zatečení deštěm.Zdraví Petr

      Vymazat
    4. Ahoj, díky za nápady, když se to letos povede, mohu poslat nějaké fotky výsledné fasády, pokud bys měl zájem. Přeji hodně zdaru při budování.

      Vymazat
    5. Ahoj Petře, ještě bych se s tebou rád poradil o skladbě fasády. Tobě vycházely vrchní KVH svisle a na ně též svisle latě tvořící větrací mezeru. Mě je asi v podstatě jedno jestli první vrstvu začnu svisle, nebo vodorovně, ale tak nějak si říkám jestli nebude lepší když se latě tvořící větrací mezeru budou křížit s podkladními KVH. Myslíš, podle tebe, že je to nějak důležité, nebo je to jedno. Ještě se zeptám, šíře KVH máš 60 mm a větrací lať 80/30? Děkuji Ti, zdraví Stanley.

      Vymazat
    6. Ahoj Stanley,
      Pokud jde o umístění latí,tak jsem hlavně vycházel z eliminování tepelných mostů tedy: nosná kostra svisle, na to vodorovně přídavná vrstva a na to svislá přídavná vrstva tak abych celou stěnu dokonale stužil a aby se mi nestalo, že by v některém místě obvodové stěny přecházel spoj dřevo-dřevo přes celou sílu stěny. Podkladní hranoly jsem šrouboval na vnější rošty izolace z důvodu lepší nosnosti a tuhosti následné fasády ale nemyslím si, že pokud by to bylo křížené že by to neudrželo. Vnější vodorovný rošt je tuším 50x60mm (60je síla izolace) a větrací laťě jsou 30x50 v ploše a u oken jsou širší z důvodu přesazení do prostoru okna a tím vytvoření 20mm prostoru pro vložení izolacepo obvodu okna před zaklopením vnějším ostěním. Důležitá věc je nepoužívat na větrací latě střešní latě, které jsou většinou z nekvalitního a nevysušeného dřeva - já jsem si je řezal sám ze zbytků KVH a impregnoval. Ahoj Petr

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat na prkna na dřevěnou terasu. Všude nám doporučují, aby byla drážkovaná, prý kvůli kroucení, ale mě přijde, že se tam drží víc špína a vlhkost.
    Ráda bych znala Váš názor, protože se mi líbí Váš blog a Vaše práce.
    Děkuji
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Petro,
      velice rád bych Vám poradil, ale obávám se že nemám dost zkušenosti s terasama, protože jsem ji delal jenom asi 3x. Ale myslím, že hodně záleží na druhu dřeviny a na rozměru drážek. Pokud jsou terasová prkna správně připevněna tak myslím že kroucení by neměl být problém ani u prken hladkých, ale u hladkých prken bych se spíš obával kluzkého povrchu po dešti nebo po sněhu, pokud nebude terasa krytá. Osobně bych se asi přikláněl k použití prken s jemnou drážkou. Pro lepší odvod vody jsem naši terasu vyspádoval 1cm/1m délky prkna. Děkuji za pochvalu mojí práce a mrzí mě, že Vám nemůžu poradit lépe. S pozdravem Petr

      Vymazat
  6. Dobrý den,

    chtěl bych se zeptat, jak jste řešil detail napojení terasy k francouzským oknům nebo hs-portálu, tak aby byl přechod v jedné rovině a zároveň byla voda odváděna pryč od konstrukce, je pod terasovými prknami u prahu nějaký dodatečný parapet?
    Na mém domě mám větranou fasádu s obkladem z modřínu a práve tento detail řeším.

    děkuji za odpověd

    Ondřej

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ondřeji.
      ve videu "dřevěná terasa 4 část. je v první části videa pěkně vidět ten detail. Ano u francouzských dveří je klasický plechový parapet a nad ním jsou prkna terasy. Abych se dostal na uroveň prahu dveří tak jsem musel konce prken trošku odhoblovat pod úhlem. je to vidět právě na videu, kde jsem konce prken hobloval japonským hoblíkem.
      S pozdravem Petr

      Vymazat