sobota 5. listopadu 2011

Nadkrokevni izolace dokonceni

Za poslední dva týdny jsem dokončil koplet instalaci nadkrokevni izolace PUR-PIR panely Bramac. Panely jsou ukotveny do pohledových krovu pomoci kontralaty 40x60mm. Na přesahy střechy s palubkovým podhledem jsem použil hydroizolační fólií Tyvek solid. V místě kde bude později osazen nerez tříplášťový komín jsem nechal dva panely jenom volně položené na střeše a ukotvím je až po montáží komínového tělesa a jeho vzduchotěsném napojení na parozabranu. Jelikož jsem všechnu izolaci dělal prakticky sám, tak to šlo hodně pomalu. Příště bych asi falešné konce krovu řešil jiným způsobem tak, abych se vyhnul vyřezávání na všech okrajích střechy, které práci zdržuje a zdražuje. Musím říct, že jsem trošku zklamany a naštvaný z kvality použitého PUR panelů. Vím, že mi poměrně dlouho ležel materiál na garáží na dešti (cca měsíc),ale byl komplet zabalený na originál paletách a zakrytý fólií. A přes to po rozbalení a montáží na střechu byly rozdíly v rozměrech někdy až zarážející. V jenom případě jsem zaznamenal rozdíl v sice sousedních panelů až 5mm a to při použití nadkrokevni izolace se zámkem, který se nelepí je opravdu nepřijatelné. Bohužel jsem si v jednom případě této nepřesnosti všiml až po slepení přesahu fólie a zafixování rady panelů kontralatama a tak mi v následující řadě vznikla mezera, kterou jsem musel vypenovat pur pěnou při sesazování panelů. Pochybuju, že by takové výrazně rozměrově změny způsobilo dlouhodobější skladování před montáží. No ale snažil jsem se, aby spoje byli vždy co nejtěsnější a tak to snad bude v pořádku. (příště bych asi volil jinou značku izolačních panelů)
Rozhodl jsem se použít zbytky co mi zůstaly po montáží k izolováni těch míst na stavbě, kde by mohlo dojít k nedostatečné izolaci z důvodů velkého množství dřevěných prvků. Typickým příkladem jsou nadokenni překlady, kde zbývá na vložení izolace mezi KVH nosné prvky pouze 4 - 6cm prostoru. Tento prostor proto vyplním ne vatou ale právě přířezy z PUR panelů pro kvalitnější zateplení a zabránění ochlazování kontrukce.










4 komentáře:

  1. Zdravím pane, sleduji vaši stavbu a mám prosím dotaz, není této izolace na střeše málo? Píšete že to má 180mm, zdáse mi to málo na zateplení.
    S pozdravem tomote

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Tomote, v puvodnim planu jsme mel vrstvu 2x120mm PIR panely a soucinitel prostupu tepla by v tomto pripade byl U= 0,10 kw/m2 coz je hodnota vhodna na pasivni dum. Z duvodu omezenych financi jsem zvolil izolaci Bramac top term v tloustce 180, protoze jsme ji bral pres kamaradovu firmu a on ma u bramacu 17% slevu, i tak se cena za izolaci srouby a folii vysplhala na 143tis.kc! (u puvodniho navrhu bych byl na cca 200tis.)Toto je maximalni rozmer co bramac vyrabi, pokud by delali silnejsi koupil bych ji. Je treba si uvedomit, ze PIR panely maji mnohem lepsi parametry, nez napr. kamenna vata atd...Dale izolace tvori souvislou vrstvu prakticky bez tepelnych mostu a celkove U u moji skladby U= 0,12 kw/m2 (pouze izolace). V soucasne dobe urcuje norma na sikme strechy do 45st. hodnotu ČSN 73 0540-2 U=0,24kw/m2, doporucuje U=0,16kw/m2. Proto jsem se spokojil s timto provedenim a verim, ze bude dostatecne. Pokud ne, uvidime co bude v budoucnu za materialy a kdyby bylo nejhur, tak muzu vzdycky pridat izolaci mezi krovy napr. nejake vakuove tenke desky nebo co bude za 10 let. bezne? fakt nevim. Ale doufam, ze toto nikdy muset resit nebudu, protoze bych nerad prisel o pohledove palubky v interieru. Doporucuju nahlednoout na stranu 6 v tomto prehledu od bramacu: http://www.bramac.cz/fileadmin/rootBramac/bramac_czech/Online_Service/Downloadbereich/Bramac_nadkrokevni_10_2011_koncak.pdf
    Ahoj Petr

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím Petře,
    Chtel jsem se zeptat,zda např. Kolem střešních oken jde (velké vyrezy) poskládat z větších zbytku a zapenovat. Jde mi o to z důvodu,že budu mít odrezky 0,5×1,25m a pir desky nejsou zrovna nejlevnější.
    Dik za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Laďo, neviděl bych v tom výrazný problém. Z důvodu kvalitního vypěnování spáry na celou tloušťku bych je dělal tak široké,abys je mohl na celou hloubku pohodlně vypěnit. Lepší špára 1cm než 5mm kde se pěna ne všude dostane. Ať se daří. Zdraví Petr

      Vymazat