neděle 1. dubna 2012

Izolace garaze, zacatek oplasteni folii Tyvek

Tak je opět další týden za mnou a já jsem zase o kousek blíž splnění snu o vlastním domě. Minulý týden jsem udělal pořádek v garáži, protože jsem si doobjednal zbytek izolačních desek Isover UNI na izolaci garáže a dalších části domu, kde izolace ještě chybí. Bylo toho přesně 50 balíků různých tloušťek.


 Aby my do izolace nezapršelo, tak jsem natáhl další pruh fólie Tyvek na střechu garáže a potom taky na stěnu domu v patře. Musím říct, že upevňovat sám přes 10m délky fólie z 10kg těžké role za šíleného větru, který mi zrovna odfoukl i kšiltovku nebyl zrovna dobrý nápad. Ale vymyslel jsme způsob jak to jde docela lehce zvládnou a tak bych se s tímto řešením rád podělil a možná někomu i ulehčil práci. Já jsem měl situaci komplikovanou v tom, že jsem chtěl mít fólií v jednom kuse až po palubkové podbití, ale protože námětky to neumožňují jednoduše provést, tak jsem to dělal následovně:
1. na jednom rohu domu jsem fólií ukotvil sponkama tak, aby bylo možné fólií rozvinout.(pod úrovni námětek) potom jsem fólií vymotal až na druhou stranu domu a postupně jsem pár sponkama fólií kotvil k domu. Vytr si s tím pěkně pohrával, ale to my bylo jedno protože fólie je neskutečně pevná.
2. Potom jsem spodní hranu fólie postupně po celé délce prisponkoval na předem připravenu rysku po délce domu, která mi určovala spodní hranu fólie po přesném usazení (dočasně sponky jsme postupně vytahoval)
bohuzel fotku z prvni faze nemam, ale tady je uz folie dole zarovnana podle rysky a vytazena a prisponkovana nahoru
3. fólií jsem vyrovnal dovrchu a prisponkoval těsně pod nametkama.
po vytazeni hornich docasnych sponek
4. odstranil jsem horní dočasné sponky a fólií upravil nožem tak, aby vždy přesně zapadla mezi jednotlivé námětky a všechny spoje se dřevěnou konstrukci jsem přilepil páskou Delta multiband.
pred vyrezanim folie kolem nametek

po vyrezani

pred olepenim jsem jeste folii prisponkoval k nametce a orezal na miru

detail zalepeni kolem nametky - neproklouzne ani mravenec!
Protože při práci fólií řezu velmi přesně, tak by bylo použití pásky šířky 60mm plýtváním a tak pásku řezu podél na třetiny a tím i výrazně šetřím peníze ( cca 700kc/role)
Podobně jsem dával fólií i v místě ukotvení krovu verandy do stěny domu.
pred folii jsem ale dodelal posledni vrstvu izolace


za koncem krovu je 16cm izolace a proto doufam, ze tepelny most nebude

po natazeni folie a vyrezani mezi krovy

po zapraveni z horni strany

detail posledni vrstvy kolem falesne pozednice

detail dopasovani vaty na rohu domu
Další den jsem si připravoval střechu na zalatování, to znamená dokončit podbití verandy až k domu, natažení fólie na veradu, kotvení kontralat a pak už jsem začal s latováním garáže. Jsem velmi rád, že laťování vychází tak jak jsem si naplánoval a že přechod krytiny mezi garáží a verandou bude bez přehodového plechu, tedy plynule navazovat. Bohužel mi bude chybět cca 20ks latí a tak budu muset zítra dokoupit.

folii v miste oken jsem vyrezal a okraje prilepil Delta paskou na vnejsi difuzne otevrenou pasku oken.



Přidat popisek
Včera jsem potom začal vkládat izolaci do rámu garáže, to už je rutina.


nahore v rohu, kde jeste neni vata bude vetraci otvor - dle normy (nasavaci otvory budou po stranach vrat v soklu domu)

4 komentáře:

  1. Ahoj,
    z jakého důvodu jsi použil právě folii Tyvek Solid a ne např. Tyvek Housewrap, která je určená do provětrávaných fasád?

    Díky Michal

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Michale,
    podle brožur DuPont je Solid pro univerzalní použití a je certifikovaný i pro použití na stěnách. Navíc má větší funkční vrstvu. Tuším, že v době kdy jsem stavěl snad ani housewrap nebyl v čr k dostání. On tam z praktického hlediska asi velký rozdíl nebude. Ale když jsem ho potřeboval na obalení celého domu tak bylo logické použít jeden typ. Ten housewrap bych na střechu dát nemohl je jen na stěny. Zdraví Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda díky. Stím Solidem jsi mě inspiroval. Budeme mít totiž podobnou skladbu: IsoverUni-difůzní folie-provětrávaná mezera-Modřínové palubky/omítnuté dřevovlákno. Předpokládám, že jsi asi nenarazil po pár letech na nějké problémy při použití tvojí kombinace?

      Vymazat
    2. ne žadné komplikace nejsou a myslím že to funguje velmi dobře a ještě dlouho bude. Směle do toho. A at se daří. Zdraví Petr

      Vymazat