pondělí 9. dubna 2012

Řešení prostupů obvodovou stěnou.

Přes obvodovou stěnu je nutno udělat několik prostupů na elektrické kabely, na vodu, větrání a taky na připojení solárních panelů. Vnější osvětlení jsem připravil nad balkónovýma dveřama z obýváku a kuchyně pomocí kabelů CYKY 3x1,5 řešení prostupu jsem popisoval zde. Další kabel jsem vyvedl pod střechou přední verandy, kde bude instalována krytá zásuvka pod prknem fasády, která bude na časový spínač a bude sloužit k připojení vánočního osvětlení domu. Kabel je CYKY 3x2,5.
kabel pro osvetleni nad balkonovyma dverama z obyvaciho pokoje pred zapenovanim

cerstva PUR pena pred finalnim vypenenim

prostup pro zasuvku vanocniho osvetleni

zapenovani jsem v tomto pripade delal ve druhe vrstve vaty - do vodorovneho hranolu

po prekryti treti vrstvou vaty

kabel prochazi stenou do loznice presne v rohu jak jsem chtel

pro fixaci kabelu jsem si vyrobil z plechu jednoduche ocko a kabel pripevnil hrebikem k pozednici verandy

prostupy jsem vrtal dlouhym vrtakem 8,5mmx350mm

 Prostup na připojení vody, jsem realizoval už při betonování desky, kdy jsem pod beton uložil chráničku, přes kterou vyvedu z technické místnosti později vodu do přístavku v zahradě. Dalším důležitým prostupem je příprava na vedení hadic k solárním panelům, které budou instalovány na zahradním domku. Hadice povedou podél stěny v interiéru pracovny do technické místnosti nejkratší možnou trasou. Pořád jsem nevěděl jak vyřešit prostup tak, aby byl dostatečně zaizolovány a aby se hadice daly namontovat i dodatečně po zateplení stěny. Nejdřív mě napadlo udělat box z kousků OSB desky a později po protezeni hadic ho vypenovat PUR pěnou. Pak jsem si ale řekl, že mnohem lepší bude použít kus XPS polystyrenu, do kterého výřežu díru a po protažení hadic mezeru kolem hadic vypenuju PUR pěnou. Tím získám dokonale utěsněný a taky zaizolovaný průchod stěnou domu pro hadice.  VIDEO REZANI XPS
diry jsem si predvrtal vrtakem 35mm do rohu v pracovne

pak jsem je aku pilkou ocaskou vyrezal do ovalneho otvoru

pripraveny XPS box, ktery jsem prilepil lepidlem na polystyren  presne na misto

slepeny prorez stenou boxu

prilepeny prostup pred zavatovanim

vnitrni otvor v OSB se podle potreby muze upravit (dle pouzite izolovane hadice)

po vlozeni prvni vrstvy vaty do ramu steny
Dalším prostupem je nasávací a odváděcí otvor ve stěnách garáže což předepisuje norma v případě že je garáž součástí domu. Nasávací otvory budu dělat v soklové části po stranách vrat a sice KG trubkou průměru 125mm, horní odtahový otvor jsem už udělal ze severní strany pod přesahem střechy a tvoří ho KG potrubí průměru 160mm.
ramecek z kousku KVH vyrezany pasovou pilou tvori podpernou konstrukci prostupu

dukladne prolepeni sikaflexem pred instalaci

pripraveny otvor v OSB  pro prostup

trubka je prisroubovana z vnejsi strany pres OSB do podperneho ramecku

hotovy prostup pred zavatovanim

trubka je prichycena do ramecku pomoci 6x zapustenych sroubku

dilec ISOVER UNI s kulatym otvorem pro prostup

sedi perfektne

na tuto vrstvu prijde jeste 60mm ISOVERU UNI

 Domovní zvonek bude řešen bezdrátové(pripadne kabelem pres stenu garaze), elektrické vnější stínění neplánujeme a instalaci kamerového systému zatím taky neplánujeme. Veškeré elektrické rozvody na zadní terase a zahradě (zásuvky na 380,220, osvětlení zahrady, terasy a chodníčku,napájení čerpadla, popr. jezírka atd....) budou napojeny do podružného rozvaděče, který bude pomoci kabelu CYKY -J5x6 propojený uložením do země v chrániče a protažením v soklove části do domu a vedený v izolaci podlahy až do domovního rozváděče. Potom ještě zbývá vyřešit protažení kabelu na připojení satelitu a internetu, který bude připevněny na pozednici vikýře z jižní strany.

4 komentáře:

  1. Chtel bych Vam jen vyjadrit hluboky obdiv nad tim, ze jste se pustil do neceho takoveho, jako je DREVOstavba svepomoci. pro me zcela nemyslitelna zalezitost. Patri Vam veliky dik, ze se o to s nami delite. Jste mi inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jirine,dekuji za Vas povzbuzujici komentar. Vy treba naopak vynikate v necem co je nezvladnutelne pro me. Kazdy jsme jiny a ja se snazim delat co umim a nejlip jak je to mozne. Opravdovou zkouskou ale bude blower door test, ktery se uz pomalu blizi a potom teprve muzu rict, jestli jsem to dokazal, nebo selhal.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Petr,

    Opäť k vám prichádzam s prosbou o pomoc - v tejto sekcii vidím riešenie prestupov pre kable / hadice / odvetranie garáže, no v blogu som nenašiel riešenie prestupu pre digestor a pre ventilátor v kúpeľni / WC. Ako ste prosím riešili tieto body? Podobne ako odvetranie garáže alebo?

    Ďakujem, Ľuboš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luboši, nějak se mi nedařilo vložit odpověd. Až teď už je to v pořádku. Vzhledem k tomu, že máme v domě nainstalovanou rekuperační jednotku Atrea Duplex tak nebylo možné řesit odvětrání digestoře,WC ani koupelny přímím prostupem přes obvodovou stěnu, protože by to narušilo vzduchotěsnou obálku domu a rekuprerace by nepracovala správně. Proto je digestoř recirkulační s filtry do prostoru a odvětrání wc a koupelny řeší odtah rekuperace.

      Vymazat