pátek 18. května 2012

Nezvany host!

Už je to přes 7 týdnu, co mě paní sousedka upozornila na to, že se mi něco pokouší dostat do domu severní stěnou.

 S hrůzou jsem zjistil, že mám ve stěně ve 2m výšce od země vytrhanou díru do hloubky dvou vrstev izolace. Jistě si dovedete představit můj "amok". Začal jsem opravdu vyšilovat a úplně jsem se orosil při představě, že od teď budu nacházet každý den díru na jiném místě. Okamžitě jsem začal žhavit telefon a zjišťoval jak bojovat proti kuně a bylo mi jasné, že musím udělat co nejvíc opatření pro to, aby za chvíli nebyl můj dům "vykunený" jako ta motorka v reklamě na T-mobile. Ze všeho nejdřív sem motorovkou odřezal kus lešení, na kterém očividně ta potvůrka stala při vytrhávání vaty, potom mi ten den táta přivezl z kadeřnictví sáček vlasů, kterýma jsem potřel místo kde byla díra (tu jsem samozřejmě hned opravil), stejně tak i stojky a žebřík na lešení a doufal, že to zabere. Večer jsem potom na internetu pročítal diskuse lidí, kteří s kunou bojovali a tak jsem se dozvěděl spoustu věci. Jako třeba, že každý doporučuje něco jiného a že to co zaručeně funguje u jednoho dalších 5 lidí hodnotí jako absolutně nefunkční. Zjistil jsem, že kuna je opravdu velmi chytré zvířátko, které si zvykne jak na barevnou hudbu, tak na pískání, trus šelmy, lidské vlasy, vonakvy, smradlavky, no prostě jak se ji někde zalíbí, tak má člověk problém. U mě je ale jiná situace, protože na našem domě nemáme žádné dutiny, kde by se mohla prohánět. Není tu sklep ani půdní prostor, Naď krovem je tuhá PUR izolace a ve stěnách jsou různé dřevěné přepážky, takže by se stejně nikam daleko nedostala a navíc je tento problém jenom dočasný, než dodělám fasádu. Po těchto opatřeních byl asi 5 týdnu klid a tak jsme myslel, že už mám vyhráno. Potom se ale opět objevila na tom samém místě (opět tipická taktika kuny) a pak ještě asi o 4 metry dál.


 To už mě opravdu naštvalo a tak jsem dokončil vnější izolaci skoro na celém domě a připevnil difúzní fólií, protože do fólie mi zatím neleze a doufám, že to tak i zůstane. 


3 komentáře:

  1. Je to pěkná mrcha! Nám se do izolace nastěhovaly myši a vůbec netuším, jak se jich zbavit, když už jsou sádrokartony v podkroví hotové :(

    OdpovědětVymazat
  2. Kuny jsou potvory, nám se nastěhovaly do střechy, od okapu, skrz plastový "ptákochyt" nebo jak se to jmenuje. Sundali jsme okapy a ptákochyty jsme překryli pletivem s oky 1*1cm. A je klid :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já použivám na kuny sklopec a jsem bez kun. https://www.lihneme.cz/stredni-pasti-na-kuny--krysy--potkany--tchore--norky-a-kocky/zl100x26x26/

    OdpovědětVymazat