čtvrtek 20. září 2012

Rozvody vody a topeni

V minulém týdnu jsme dělali rozvody topení a vody. Ještě před začátkem stavby jsem několikrát jednal o možnosti spolupráce s panem Kochem na dodávce kompletního vytápěcího systému na klíč. V té době byla možnost čerpat zelenou úsporám a odhad ceny byl cca 400-450tis. vč. krbové vložky a solárních panelů. Z této částky jsem potom mohl získat zpět přes "zelenou" cca 180tis. Dotace se bohužel nehýbou a tak musíme všechno financovat z vlastních zdrojů. Proto jsme se taky rozhodli, že na solární dohřev udělám jenom přípravu a čerpadlová sada s panely se bude instalovat až jak vyjdou finance a hlavně až bude postavena pergola na které budou přichyceny panely. Jelikož je celková koncepce vytápění domu řešena na míru podle technické zprávy, kterou mi poskytl pan Koch pro potřeby stavebního povolení, tak jsme se nakonec dohodli že mi zpracuje projekty na topení, vodu a VZT (vzduchotechniku) a provede i montáž a zaregulovani. Jelikož mám nastudovaných spoustu informací o VZT a podle projektu není problém kanály a potrubí poskládat, dohodli jsme se na částečně montáží svépomocí opět z úsporných důvodů a taky proto, že si to chci udělat podle sebe.
V minulém týdnu chlapy natahali trubky "ALPEX" průměry máme 25/20/16mm. Trubky k radiátorům vedou ve třetí vrstvě podlahového polystyrenu a jsou opatřeny izolačními návleky tubex. V přízemí budou čtyři raditatory (pracovna, obývák 2ks, jídelna) a od radiátorů v jídelně bude "vratka" vedená v podlaze zádveří - bude ohřívat dlažbu (falešná podlahovka). 
privod vody pres obyvak

privod k radiatoru pod oknem

napojeni v pracovne

v podkrovi povede topeni v izolaci podlahy

chybi dodelat vratku z radiatoru v jidelne

detail vedeni potrubi k topnemu zebriku v koupelne za prickou

V patře jsou potom radiátory v pokojích a žebřík v koupelně. Voda je vedená v plastových trubkách PPR a opět jsou všechny trubky opatřeny izolačním návlekem tubex. Hlavní přívod vody z garáže do technické místnosti má 32mm 1", další rozvody jsou postupně redukovány na 25mm3/4", 20mm 1/2". Za konzolu vodoměru jsem nechal vřadit ještě filtr Honeywell FK 06- 1" a redukční ventil. Z hlavního řadu jsme naměřili tlak cca 5bar a to už je na RD hodně. Trpí hlavně vodovodní baterie, dochází k "hvízdání" atd... proto jsme tlak upravili zatím na 3bar, později to možná stáhnu na 2,5bar. V garáží jsem taky nechal navařit odbočku pro připojení hadice. V průběhu práce jsem vodařům asistoval (otravoval je požadavky a připomínkami) ale taky jsem jim připravil všechny prostupy, drážky, výřezy, vystuhy atd.. takže práce šla celkem bez problémů.
stoupacka vody jeste pred dokoncenim

pripojeni vanove baterie (odpad vpravo dole)

geberit jsem kotvil zavitovkou 12mm pres pricku.

detail izolace vedeni vody

detail rohove sponky na tubexu - ty jsem si daval sam.

detail izolace stoupacky (po moji uprave)

 Udělali jsme tlakovou zkoušku na vodu pomoci kompresoru, kdy na jeden konec okruhu se připevnil budík a na druhý venil se šroubením na kompresor. Vodu jsme natlakovali na 8bar. a topení v patře na 5bar. (cca trojnásobek budoucího tlaku) do druhého dne tlak vydržel, takže okruh drží. V přízemí budeme dělat zkoušku až po dokončení a napojení"vrátky" v podlaze zádveří. (koncem týdne).
Taky už jsem nainstaloval WC mechanizmus geberit duofix v koupelně,který jsme si objednali na internetu (2ks za cca 11700,-kc. kompelet: mechanizmus,mísa,těsnění pod mísu, prkno, tlačítko).

8 komentářů:

  1. Ahoj Petře.
    Včera večer jsem objevil Tvůj stavební blog a chci ti poděkovat za to obrovské množství práce,které sis dal s jeho tvorbou.Já osobně si nedokážu představit,že bych kromě stavění zpracovával ještě kvanta fotek a textu.Hodně se mi líbí hlavně pečlivost a smysl pro detail a přípravu.Já se prozatím pohybuju ve fázi řešení pozemku a úvah.Plánuju stavět na patkách,protože chceme jen přízemní domek a základy se mi proto zdají zbytečné.Základní kostra by měla být také systémem two by four jen na vnější opláštění zvažuju ekopanely http://www.ekopanely.cz/ke-stazeni.html .Taky půdu chci řešit jako nepochůzí se zafoukanou izolací jen s revizní lávkou a přístupem z vnější strany,střecha se sbíjených vazníků. Takže teď procházím blogy a hledám inspiraci.Taky jsem začal kreslit návrhy v Google Sketchup a chci se zeptat,jestli jsi dal sdílet tvé návrhy,nebo jestli by jsi mi nemohl poslat odkaz,protože si právě lámu hlavu s několika konstrukčními detaily hlavně kolem stavebních otvorů a technologických prostupů.Přeji úspěšné pokračování ve stavbě.
    Radim.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Radime, diky za pochvalu blogu. Stavbu na patkach ti 100% schvaluji, protoze sam bych do toho urcite sel a verim ze jednou dum na patkach postavim. Cenova vyhoda,bezproblemovy radon, rychlost atd... to beru za hlavni vyhody patek. Ty ekopanely neznam, dival jsem se na odkaz a vypada to zajimave, chce financne promyslet jestli se to vyplati. Priznam se, ze sbijene vazniky moc nemusim. Ale v pripade bungalovu je to asi idealni reseni. Pokud bude puda nevyuzivana, tak urcite doporucuji ten pristup z exterieru. Moje zdrojove soubory navrhu v google sketchUp nikde nesdilim. Omlouvam se, ale ani to neplanuju. Pokud budu moct, tak rad poradim nebo doporucim moje reseni detailu, ale kresleni me stalo more hodin prace a je v tom moje know-how. Ja tam stejne detaily prostupu a osteni neresim, to si kreslim vzdycky zvlast do noveho souboru. Taky preju hodne stesti pri stavbe domu, pevne nervy a klidne se ozvi pokud budes potrebovat. Petr

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám na to jak čolek! Fakt kloubok dolů, vše vypadá "ťip ťop", precizní práce. Ufff:-)

    OdpovědětVymazat
  4. To jsou klasické ppr trubky? Nebo nejaké klasické plastové trubky? Že je u toho taková izolace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj "Anonymni", vedeni vody je v klasickych svarovanych PPR trubkach a topeni je v Alupex trubkach. Ty izolacni navleky se dodavaji zvlast a jsou nasazene dodatecne. (jsou rozrezane podel takze se daji navlekat) Zdravi Petr

      Vymazat
    2. děkuji za info.Omlouvám se moc neznám to nastavení. Jmenuji se David.

      Vymazat
    3. OK Davide, jenom se snazim lidem naznacit, ze se muzou klidne pod svuj prispevek podepsat, je to osobnejsi a aspon vim jak pisatele oslovit pri odpovedi. At se dari. Zdravi Petr

      Vymazat