čtvrtek 29. listopadu 2012

SADROKARTONY 1.CAST

Už jsou to tři týdny co nám přivezli sádrokartony. Nakoupil jsme je na internetu se slevou na www.stavebninynejlevneji.cz Celkem je toho přes 4 tuny a určitě bude ještě chybět. Nejprve jsem opláštil dvě stěny v technické místnosti, kam přijde umístnit akumulační nádrž. Technická místnost musí být připravena jako první, protože se bude instalovat veškerá technika vytápění a větrání. Postupně jsem potom pokračoval na chodbě, kde jsem si chtěl hlavně práci se sádrokartonem vyzkoušet. Nikdy před tím jsem s ním nepracoval a tak to byla pro mě nová zkušenost. Nastudoval jsem si různé návody a videa na internetu a pustil se do toho. S technickou místnosti mi pomohla Kamča a na chodbě táta. Ted už mám hotové dva pokoje v podkroví, šatnu a galerii, taky část obývacího pokoje. V jednom člověku je to docela dřina. Na strop si musím sehnat pomocníka. Samozrejmne jsem za tu dobu dělal i jiné práce. (podlaha v podkroví, dlažba v tech. místnosti, obestavby WC, atd..) V technické místnosti jsem si taky poprvé vyzkoušel tmelení sádrokartonu. Musím říct, že na videu to vypadá jako hráčka, ale chce to opravdu hodně trpělivosti a jak se říká "dostat to do ruky". A protože já mám spoustu jiné práce, zavolal jsme si na výpomoc švagra Martina, který je malíř a dělá i s SDK, ten mi všechny hotové plochy vytmelil první vrstvou tmelu a šlo mu to o poznání lip než mě. Už teď mám hrůzu z toho, kdo to bude všechno brousit. - no asi já, kdo jiný! 
 SDK je od firmy Rigips a na našem domě používám celkem čtyři druhy desek. Obyčejný na stěny 12,5mm, červený protipožární na strop tl.15mm, zelený impregnovaný na stěny technické, kuchyně a koupelny, a další zelený - impregnovaný i protipožární na strop tech. místnosti. Tmel - Uniflot..
Využil jsem pslednich dní, kdy je ještě venku pěkně a pustil se do dokončení fasády a dešťového svodu v zadní části domu. Zítra bych rád rozebral lešení ze severní strany domu a dokončil chybějící oplechování nad vikýřem, protože meteorologové straší se sněžením. 

oplasteni v technicke


tmeleni v technicke


svagr v akci

cast hotove steny v obyvacim pokoji




5 komentářů:

  1. Ahoj, mám otázočku, ktorú mi položil môj sused pre debate o skladbe obvodovej steny a ja som ostal mierne zaskočený: ako sa bude správať tepelná izolácia medzi SDK a OSB vzhľadom na to, že sa nachádza pred parobrzdou vyrobenou práve z OSB?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Peter, existuje jednoduche pravidlo ktere by mel kazdy dodrzet pokud jde o skladbu obvodoveho plaste. To pravidlo rika: 1:5 to znamena, ze maximalne jedna petina z celkove sily izolace muze byt umistena z vnitrni strany parobrzdne popr. parotesne vrstvy. V mem pripade je tloustka teto vrstvy 5cm z celkovych 35cm izolce takze muj pomer je 1:7 coz je samozrejmne v poradku. Pokud bych me celkovou vrstvu izolace treba jen 20cm tak by byl pomer uz jenom 1:4 coz je spatne, protoze by se posunul rosny bod priliz blizko k parobrzde a mohlo by dojit provlhani te vnitrni vrstvy pred parobrzdou. V mem pripade je ale ten rosny bod daleko ve vnejsi vrstve izolacniho plaste a navic je cele souvrstvi difuzne otevrene, takze vnitrni izolace je porad v suchu a teple takze muzes byt uplne v klidu. Zdravi Petr

      Vymazat
  2. O tomto pravidle som nevedel. Tak ja to mám na hrane, mám 5/14/5 (pred OSB/ hranol/rošt). Budem musieť zmeniť na 5/14/6 alebo 4/14/6.
    Ďalej by som sa chcel spýtať, že latexový náter OSB, ktorý si mi odporučil miesto fólie /keďže som si nie istý 100% tesnením dosiek od kronopolu/ previesť pred prelepením spojov páskami, alebo po? Ak sa totiž nad tým zamyslím, tak latexový náter v podstate napenetruje OSB a tým ju spevní, na druhej strane, či neprilnie latex k páske viac ako k doske a nebude to držať. Asi budem musieť ísť na to empiricky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak rikas, budes to muset vyzkouset. Ja jsem s latexovym natererem nepracoval, ale myslim, ze by to nemel byt problem zalepit spoje i po nateru. Na druhou stranu ta paska je vzduchonepropustna a tak proc ji nenalepit a potom to cele nepreletet valeckem s naterem treba i 2x dokola. Latex chytne i na pasku a bude to ok a kdyz na pasku nechytne tak to taky nevadi. Asi bych to prelepil a potom natrel.

      Vymazat
  3. Ahoj Peter nemas neaku fotku detail prevedenia ostenia okolo okna ?

    Miki

    OdpovědětVymazat