pondělí 12. listopadu 2012

Suchá podlaha - systém "AKUFLOOR"

Od začátku jsem plánoval podlahu v podkroví se suchou skladbou. Začal jsem si zjišťovat různé možnosti a zalíbil se mi systém AKUFLOOR. Objednal jsem proto materiál a tuto skladbu budeme mít na domě. Já jsem ovšem tuto skladbu nedodržel úplně přesně jak to vymyslel Rockwool s Kronospanem. Jednak jsem nekupoval okrajové dilatační pásky, protože prodejci za ne chtějí šílené prachy (100bm stojí cca 1300,-kc) já jsem místo toho rozřezal asi 2,5 desky a nadělal jsem na moji pasové píle cca 100bm pásku za 30min práce a 300kc za materiál. Dále by měl být okraj podlahy po celém obvodu zpevněný pomoci pruhu dřevovláknité desky a OSB. Já jsem toto řešení nepoužil z důvodu toho, že hobru jsem u místních stavebnin nesehnal a na internetu mi takové malé množství nikdo nechtěl poslat. Tak jsem místo těchto zesílení použil na zesílení po obvodech místnosti a v zatěžovaných plochách proužky XPS, které jsem si opět nařezal na pasové píle. Vím že to není ideální řešení, ale pokud jde o nějaké zvýšené "akustické mosty" tak ty vůbec nevadí, protože když budem v ložnici tak dole nikdo nebude a dětské pokoje jsou nad těch. zázemím a garáží. Jinak je ale XPS velmi stabilní a podlaha se při došlápnutí u kraje "nehoupe".
Skladba podlahy je tedy odspodu:
1. stropní konstrukce z KVH 60x240mm
2. OSB 22mm
3. Kroceva izolace - podlahové desky z kamenné vaty Rockwool Steprock HD 50mm
4. OSB Kronospan 15mm ve dvou vrstvách celoplošné slepených PVAc lepidlem a pristrelenych sponkama 32mm
5. na tuto skladbu přijdou ještě podlahové prkna že sibiřského modřinu.
Do této skladby jsou schovene i rozvody vzduchotechniky, pod které jsem vkládal 2mm miralonu a na kanály pro dorovnání s vatou cca 9mm pruhy EPS co mi zbylo že skladby podlahy v přízemí.
Tento systém je použity v celém patře kromě místa pod vanou a sprchovým koutem. Vana bude zabudována a bude stát na hrubé podlaze. Ve sprchovém koutu budu dělat betonovou vaničku s mozaikovou dlažbou.
rozrezana deska na pruhy 8cm pro vyrobu dilatacnich pasku

Desky KRONOSPAN OSB SUPERFINISH /3 4P&D - dve palety celkem 94 desek

narezane dilatacni pasky

pasky jsem prisponkoval rucni sponkovackou


na rozvody vody a topeni jsem uz nic nevkladal


VZT kanal ve skladbe podlahy vedouci do loznice

kanaly jsem taky zpevnil pasky XPS po jejich stranach 


v mistech tvarovych spojek, jsem na kanaly prilozil miralon

na rovne useky potom 9mm pasky grafitoveho eps

vsechny vedeni vody a topeni jsem si nafotil

detail zesileni u steny v miste budouci nohy postele

protoze postel bude masivni, tak jsem zesilil i mista pod nohama v prostoru nerad bych, aby se podlaha pod nohama postele nejak prohnula kvuli stalemu statickemu zatizeni

PVAc lepidlo jsem nanasel hobby malirskym valeckem - slo to velmi rychle

druha vrstva OSB je kolmo na spodni a dusledne dodrzuju prekryvani spar jednotlivych desek


17 komentářů:

  1. zdravim.
    chcem sa spytat, ako slo to lepenie dosiek s P+D? ja tiez planujem OSB podlahu ale ako povrchovu vrstvu, cize som rozmyslal ze to bude najlepsie lepit. ide pekne dotlacit perodrazku ked nanesiel celoplosne lepidlo? bud pouzijem s P+D alebo bez. Inak ak sa smiem spytat, aka povrchova uprava moze ist na OSB okrem laku? moze byt aj olej?
    dakujem, Ondro

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ondro, urcite ti doporucuji celoplosne prolepeni v pripade pouziti OSB jako pohledove vrstvy. Ja jsem lepil i pristreloval sponkama. Pokud budes postupovat dostatecne rychle pri nanaseni lepidla tak jako jsem to delal ja, tak neni problem desky pekne pritlacit nadoraz, protoze deska po lepidle pekne sklouzne pokud je cerstve. V pripade ze to nekde trosku bude dirit, tak pred brousenim sparu vytmelis a nikdo si toho ani nevsimne. Po pravde jsem olej na povrchovou upravdu podlahy z OSB nezkousel, ale nevidim duvod, proc by to nemohlo fungovat. Chce to ale povrch poradne celoplosne vybrousti do jemna tak, aby po naolejovani byl povrch pekne hladky a nezachytavali se ponozky o vlakna atd.. popr. po prvnim olejovani povrch jeste lehce zbrousit a rozlestit a udelat druhou vrstvu. At se dari, zdravi Petr

      Vymazat
  2. Ahoj Petře,

    nejprve slova obdivu za vytvalou a perfektní práci a také za přehršel skvělých informací!
    Měla bych dotaz ohledně tloušťky minerální vaty v podlaze. Píšeš, že jsi použil 50mm vaty. Jak jsi ale docíl toho, že ti ještě zbylo místo (na výšku) pro přikrytí potrubí VZT, které má také 50mm, nebo ne? Řešíme úplně stejnou skladbu, ale my tam máme 6cm, právě proto, abychom mohli VZT "obložit". Jak Vám podlaha akusticky funguje? Neduní, když je v ní tolik izolace?
    Předem moc děkuji za odpověď.

    Ať se daří!

    Julie

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Julie, dekuji za pochvalu. Jde o to, ze nase vzduchotechnicke kanaly slouzi pouze ke vetrani a ne k topeni. V tom pripade lze tedy pouzit kanaly s mensim prurezem a sice 40x160mm ktere mame taky nainstalovane. Proto mi vychazi skladaba tak jak jsem ji poslal v clanku a je videt na fotkach. Pokud jde o akustiku tak s tim neni zadny problem. Samozrejme ze neco slyset je ale je to zanedbatelne a diky dispozicnimu reseni domu nemame problem. Navic je podkrovi odpocinkovu casti domu, takze kdyz jsme nahore, tak nejsme dole a opacne. S pozdravem Petr

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Petře, díky za super stránky plné inspirace :) Chystám se dělat také suchou podlahu, Zajímalo by mě kolik PVAc lepidla jsi spotřeboval, nerad bych koupil nějaké přehnané množství.

    Díky moc
    Ondra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ondro,
      abych se priznal, tak si to uz moc presne nepamatuju ale myslim, ze na tech 60m2 podkrovi to bylo neco kolem 25l PVAc lepidla. tj. cca 0,4-0,5 l /m2. Diky za pochvalu delam to pro vsechny stavebniky co potrebuji poradit. Ahoj Petr

      Vymazat
  5. Dobrý den, krásná práce:-)
    Přesně tuto podlahu budu brzy dělat a zajímá mě, jaké konkrétně jste použil lepidlo? V technickém listu je PVAC lepidlo, ale podlaháři(profíci) spíš doporučují silanové lepidlo na parkety, např. http://www.vertel.cz/dum-a-zahrada/silanove-elasticke-lepidlo-bona-r848-15-kg-2.
    Což je docela raketa, při mých 92m2.
    OSB budou pohledové, nechci je sroubovat ani sponkovat, musí to udržet jen lepidlo..
    Jaký je Váš názor podpořený zkušeností s Akufloor podlahou:
    Ziegler, honza.zie@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Honzo,
      díky za pochvalu. Já jsem pro celoplošné slepení vrstev OSB použil z části obyčejné PVAc lepidlo od Duvilaxu LS50 a na část lepidlo Ponal express a myslím že je to úplně v pohodě, protože OSB desky nepracují tak jako masivní dřevo a proto není nutné používat spec.plastické lepidlo. Za důležité ale považuju dodržení dilatační spáry kolem celé provoucí desky podlahy 1cm. Na lepení finální vrstvy z masivních podlahových prken jsem už samozřejmně použil speciální lepidlo na celoplošné lepení masivních podlah v mém případě PU lepidlo od Den Braven. Pokud dáš dostatečné množství PVAc lepidlla tak myslím že to bude to nejlevnější a plně funkční řešení. Pokud by jste i použil pár sponek, tak na finální desce budete mít hodně práce aby jste je při běžném pohledu na podlahu našel. Ať se daří. Zdraví Petr

      Vymazat
  6. Dobrý den, měl bych dotaz na detail napojení u stěny .Sádrokarton bude pak jakoby sedět na dilatačním pásku? Předem děkuji za odpověď Petr.

    OdpovědětVymazat
  7. Abych se přiznal už si přesně nevzpomínám. Ale po zaklopení podlahy OSB jsem dělal sadrokartonya myslím že jsem u spodu nechával malou mezeru, takže SDK je zavěšené a tato mezera se potom po nalepení finální masivní podlahy z prken ztratila. Ale myslím že při položení SDK na dilatační pásek je to taky OK. Nemá to na nic vliv.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den chcem sa spýtať ako je to časom s krocajovou izoláciou ci sa dakde daco neprehlo , ako je to zo zvukom izoluje to chodenie , zvuk .


    zlozenie mojej podlah hreda 15x15 rozostup 60cm , nato osb p+d doska 22mm -----nato chcem dat krocajovu 4+preloz 2cm nato osb p+d.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím "M" po pěti letech používání jsem si zatím žádné změny ve skladbě podlahy nevšiml. O nějakém sedání atd. asi nemůže být řeč. Nosnost této vaty je obrovská a váha je roznášená několika vrstvama na vatě, takže to opravdu je v pohodě. Zvuková izolace je taky v pohodě, pokud jde o běhání dětí v patře, tak to samozřejmně slyšet jde, ale není to nic hrozného. hodně záleší na celkové skladbě a případné izolaci vložené i mezi nosné trámy ze spodní strany konstrukce před zaklopením stropu. Jinak ale je dětský pokoj částečně nad garáží, kde večer při práci pouštím kompresor cca 100db a v pokoji není prakticky nic slyšet. Tu OSB P+D uvažuješ v jaké tloušťce? a co bude potom? Zdraví Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozdravujem chcem dat
      krocajova 5cm, 12mmosb P+D +prelozenie 12mmosb P+D, podlozka +lam plavajuca.

      Mne aj ponukal v predajni kde sa zaoberaju aj montazov ze namiesto krocajovej mozem dat podlah polystyren +osb P+D
      + PODLOZKA THERMO 2 MM CEZAR
      +lam plavajuca
      no neviem ci je to dobre tak...

      Vymazat
    2. pokud jde o skladbu nad vatou, tak 2X12mm OSB je určitě dobré řešení, ještě lepší by bylo 2x15mm pro lepší tuhost. U toho použití podlahového PS by byla ta tuhost určitě lepší, ovšem asi na úkor zvukového odhlučnení, které si myslím je určitě lepší u vaty. Já jsem zvolil vatu i z důvodu lepšího opracování a vkládání kanálů VZT do izolační vrstvy. Rozhodnutí jaký materiál použít je asi na Vás já těžko můžu takto na dálku posoudit celou skladbu a situaci na domě. S pozdravem Petr

      Vymazat
  10. Ahoj, máš asi ako jediný na nete real návod aj so skúsenosťami s akufloor skladbou.
    Moja otázka ak si ešte pamätáš dával si okrajové pasi 10cm z osb dosky ktoré sú v návode?
    Ak dobre čítam tak roznašaciu osb dosku si nechával 1cm od okrajoveho pasika?
    Dik za odpoveď

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj "Anonymní"
    žadné pasky OSB jsem na kraje nedával, ale jak je vidět na fotkách tak jsem po obvodech místnosti dával pásek XPS polystyrenu místo toho jako stužující prvek podlahy u stěny. Dílataci jsem dělal od stěn 1cm jak píšes. S pozdravem Petr

    OdpovědětVymazat
  12. Dik za návod
    podlaha hotová
    Ďakujem Stano

    OdpovědětVymazat