neděle 16. prosince 2012

OBESTAVBA VANY A WC



Protože se montáž topení a větrání odložila na příští týden. Pokračuju s intalaci sádrokartonu postupně po celém domě.
 Protože nevím jak mi vyjdou zelené SDK desky, tak jsem se pustil s Kamčou do obkládání koupelny v podkroví a desky co zůstanou se použijí za kuchyňskou linkou. Ještě před SDK jsem ale musel vyřešit obestavbu vany a WC. Mechanismus Geberit Duofix jsem měl už namontovány dlouho jak v přízemí tak i v podkroví. Rozhodl jsem se, že ani v tomto případě nabudu používat železné profily, ale na celou obestavbu opět použiju KVH hranoly. Pro lepší stabilitu obestavby jsem nejprve kostru z KVH opláštil 15mm OSB deskou a na ní přijde impregnovaný SDK 12,5mm. Stejně tak je to i u obestavby vany. Obestavbu vany jsem dlouho odkládal, protože jsem absolutně nevěděl jak začít a jak celou obestavbu vyřešit. Nakonec jsem nejprve připravil podpěrné body pro nohy vany tak, abych zajistil stabilitu a aby váha vany byla rozložena v místech stropních nosníků. Potom jsem celý prostor který bude pod vanou zajistil tak, aby při případné havárii se voda nemohla dostat po elektrických kabelech do zádveří pod koupelnou ani do skladby podlahy. Potom jsem posadil vanu na podpěry a vyvážil ji do přesné polohy a dotáhl všechny nohy vany tak, abych po zhotovení konstrukce mohl vanu jenom vložit do otvoru a měl jistotu, že všechny nohy budou sedět na podpěrách. Horní hranu vany jsem si přenesl na okolní stěny a podle těchto značek jsem rozměřil a poté namontoval konstrukci obestavby. Všechny spoje KVH jsou lepené PVAc lepidlem a šroubované šrouby Rapid. 
presne pripravena deska na obklad v satne prizemi

deska po instalaci. 160mm KG trubka je odtahova vetev VZT a 100mm je pro odtahovou vyustku

strop v zadveri
kostra obestavby Geberitu v prizemi (dlazba je jenom polozena na sucho)
po zaklopeni OSB 15mm

Kostra obestavby v podkrovi pred oplastenim OSB a SDK deskama
detail ulozeni kabelu za vanou. Pomoci kousku HT trubky jsem vyrobil vodotesny prostup stropem do zadveri. Trubka je pritmelena k OSB podlahy a vypenovana PUR penou

postup prace na obestavbe

hotova kostra

i OSB desky jsem lepil na kostru a pristreloval sponkama


po vlozeni izolace do steny



dokoncene oplasteni SDK - Rigips 



jeden z navrhu obkladu a designu koupelny - tak nejak by to mohlo vypadat


8 komentářů:

  1. Dobrá práce,
    Máš stále můj neskonalý obdiv!
    Ahoj
    Jarda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jardo,
      diky za pochvalu. Dělám co můžu, ale jsem v obrovském skluzu. Puvodní plán byl stěhovat se na vanoce, ted to vypadá snad na velikonoce. Cěkají mě hlavně schody,kuchyňská linka a masivní podlaha v celem dome a to jsou věci co mi zaberou hodně času. Přeju Veselé Vánoce.

      Vymazat
  2. Zdravím,
    nestává se často, že bych někoho chválil, jsem podobný puntičkář jako ty, ale to co tady prezentuješ a co vidím z fotografií nemá prostě chybu. Nechápu kde na všechno bereš čas, ale je vidět jak tě to baví. Přeji klidný zbytek roku a v novém roce pevné nervy ať tě pracovní elán neopustí :-).
    Láďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Láďo, moc dekuji za uprimny komentar. Od puntickare si ho cenim obzvast. Asi ti nemusim vysvetlovat, ze je to tak trochu "nemoc", i kdybych chtel, tak to proste nedokazu udelat 2x rychleji na 50% kvality. Taky ti preju vsechno nejlepsi do Noveho roku a at se ti dari.

      Vymazat
  3. Můžu mít ještě dotaz? Letos budu dokončovat zahradní "boudu na nářadí" 5 x 5 metrů, zateplená dřevostavba s obytným prostorem (materiál taky ze SECA a s "béčkem" jsem byl taky nadmíru spokojený). A manželka chce mít interier do bíla a sehnat vhodnou barvu na palubky vidím jako docela problém. Jak jsi spokojený s nátěrem, který jsi použil, nevylézají suky? nebo jsi pryskyřici před nátěrem něčím vymyl?
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      pokud jde o tu bilou barvu, tak muzu s klidem doporucit. Chce to tak 2 natery predem a jeden po instalaci a vysledek je zarive bila palubka. Palubky jsou vetsinou v takove kvalite, ze suky neni treba opravovat a pryskyrici jsem taky neresil. Pokud byla palubka hodne spatna, tak jsem ji vyradil a pokud byla smola zaschla, tak jsem ji oskrabal popr. prebrousil. Delal jsem tchyni oblozeni stropu v kuchyni a obklad steny u jidelniho stolu a je to dva roky a barva je porad krasne bila a nepozoruju ani zadne opotrebeni nateru. Palubky byly vetsinou hodne spatne kvality a tak tam jsou i nejake vypadave suky u hrany palubky atd. To jsem po nateru zamaskoval akryl-silikonovym tmelem v tube a pri beznem pohledu to nejde vubec videt.

      Vymazat
  4. Ahoj Petře, dostal jsem se na tvoje stránky vlastně náhodou, hledajíc vhodnou vanovou baterii pro moji koupelnu. Musím říct, že mě tvoje práce uchvátila, kéž bych byl taky tak zručný. No nic, každopádně držím palce do budoucna, ať všechno vyjde. Lukáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lukasu, diky za pochvalu. Taky preju vsechno dobre a at se dari. Petr

      Vymazat