neděle 1. prosince 2013

INTERIEROVE DVERE

Tak už máme po kolaudaci a vesele bydlíme v našem domě snů. Myslím, že je ještě velmi brzy na nějaké obsáhlejší hodnocení toho jak dům funguje a jaké jsou náklady na bydlení. To si nechám až na později. Zatím pečlivě ukládám data o spotřebě vody i elektřiny a musím říct, že to vypadá velmi dobře. O moji současné práci, která se netýká přímo domu budu nadále psát do mého druhého blogu:
V našem domě a jeho okolí nás ještě čeká spustu práce a postupně se snažím dodělávat jednotlivé věci. Jednou z nich je výroba a montáž interiérových dveří. Jelikož mi zůstalo hodně prken sibiřského modřinu z podlahy, tak jsem se rozhodl je použít na výrobu interiérových obložek dveří do našeho domu. Zatím se jedna pouze o 4ks dveří do přízemí. Po dokončení soklu kolem všech stěn na které použiju taky tyto prkna budu vědět na kolik dalších dveří mi ještě zbývá materiál a kolik budu muset dokoupit. Samotné dveře jsme z finančních důvodů koupili v Uni hobby a jsou to ty nejlevnější lehké dveře v základním bílém provedení co tam nabízí. Později křídla možná přetřu barvou slonové kosti a ozdobím nějakou lištou, aby nepůsobila tak laciné. Obložky jsem si u kamaráda nařezal na formátovaci píle a doma v garáží jsem všechno složil dohromady. Taky jsem zjistil, že kvalitní klika by nás stála to samé jako celé dveře, a proto jsem si koupil v železářství čtyrhranou tyč a kliky (koule)si vyrobím na soustruhu dle vlastního designu. Postup práce je vidět na fotodokumentaci.
"futra" jsem sesrouboval a oblozku podlepil a pristrelil sponkovackou

koupil jsem obyc. dverni panty pozink a podle dverniho kridla vymeril otvory

plechovy protikus zamku je obyc. univerzalni za 32kc/ks.


po slepeni jsem vnejsi plochy prebrousil a vyfrezoval ozdobne frezovani

dvere jsem pokladal na futro pro vymereni pozice pantu

pohled do garaze od dveri z domu

koupene kridla jsou nizsi nez jsem planoval, ale i tak oblozka staveni otvor bez problemu prekryla


pred vypenovanim jsem jeste instaloval rozpery dole a v miste zamku

z duvodu velke mezery jsem pouzil vymezovaci pakliky a klinky i bez zapenovani uz futro drzi mechanicky velmi dobre a lehke dvere bez problemu unese


dvere do satny a tech mistnosti se oteviraji do mistnosti a wc a komora do chodby

vypinac od wc je presne na stred mezi oblozkama jak jsem planoval

dvere od technicke mistnosti

detail rohu oblozky - jeste musim koupit tesneni do pripravene drazky ve futru

2 komentáře:

  1. Trhulařina je překrásná práce, ani nevíte, jaké máte štěstí, že se tím zabýváte. Mějte se pěkně a pište dál, krásně se to čte. Mirek

    OdpovědětVymazat
  2. Super práce, tu šikovnost vám závidím. Ač taky zvládnu doma plno věcí sám, na interiérové dveře bych si netroufl, takže bylo třeba je zakoupit od české firmy Sapeli.

    OdpovědětVymazat