úterý 13. prosince 2011

Pokladka krytiny Lindab Mega cast 2

Po instalaci krytiny do ulice jsem se vrhnul na přípravu zadní části domu a pokládku krytiny ve směru do zahrady. Nejprve jsem musel vyplnit stěnu izolací včetně přídavných rámu na celkovou tloušťku 300mm (později přibude dalších 50mm z vnitřní strany do instalační roviny). Poté jsem z vnější strany připevnil a důkladně přilepil závětrnou difúzně otevřenou fólií Tyvek solid, která bude sloužit jako protivětrná a protideštová vrstva pod palubkovým záklopem. Na tuto fólií později po položení krytiny a oplechování prišroubuju podkladní hranolky které budou tvořit nosný rošt palubek a větrací mezeru. Začal jsem s pokládkou na střeše obývacího pokoje s pomoci bráchy a po položení 4 řad plechových šablon jsem si připravil první šablonu na vikýř. Bohužel teprve teď při instalaci krytiny na vikýř jsem zjistil, že dodavatel udělal další chybu v objednávce a dodal mi špatně délkové rozměry pro 5ks šablon určených na vikýř! Měla být délka 3,93m a bylo dodáno 3,7m. Proto jsem musel šablony nadpojovat i délkově. Mohl jsem to řešit reklamací, ale to by znamenalo zdržení min. o další týden a vzledem k počasí a datumu jsem si to nemohl dovolit. Sklon vikýře je navíc pod "doporučenou"(15st.) hranici sklonu a má 12,5st. proto jsem veškeré spoje šablon tmelil pomoci polyuretanového lepicího tmelů sikaflex - podél i napříč šablon. viz. obrázky.
První šablonou na vikýři prochází tubus komínového tělesa a tak jsem po zaměření otvoru tento vystřihl pomoci nůžek na plech - šlo to docela dobře. Hrany otvoru jsem stejně jako všechny upravované nebo odřené místa zatřel opravnou barvou. K Utěsnění komínu jsem použil rozebíratelnou manžetu z EPDM, kteru jsem důkladně přitmelil a přišrouboval dle návodu. Z blízka to vypadá docela šíleně, ale při pohledu ze zahrady je to bez problémů. Nakonec jsem na komín instaloval i ochranný odvodňovací lem, který jsem opět podtmelil v místě dotyku s komínem. To samé mě čeká ještě při průchodu střechou nad obývacím pokojem. Zítra bych rád dokončil střechu pod vikýřem a vrchnul se na dokončení oplechování. 
instalace folie Tyvek solid na stenu

ve spodni casti bude folie pozdeji prilepena na prechodove oplechovani  : krytina - stena


vsechny okraje folie jsem peclive prilepil ke konstrukci pomoci pasky Delta multiband

instalace folie v jednou cloveku pri velkem vetru je opravdu zabava pro pevne nervy

zacatek instalace plechovych sablon

zatmeleni spoje rozebiratelne manzety Dektite

podtmeleni okraje manzety pred prisroubovanim - pred nanesenim tmelu nutno vytvarovat okraj manzety dle profilu krytiny

hotovy prostup strechou

nadstaveni kratke sablony - spatne dodan rozmer, vsechny spoje dmeleny polyuretanem

deleni krajni sablony pomoci nuzek. Nejprve na hrubo o 2cm vic a potom presny rozmer a nasledne zatrit hranu opravnou barvou

vikyr i polovina strechy je hotovo

jeste oplechovani a strecha je hotova

3 komentáře:

  1. Ahoj Petře,

    měl bych dotaz ohledně této plechové střešní krytiny. Mám na chalupě na sedlové střeše také plech a neustále řeším jeden problém. Plechová střecha udělala z domu neprostupnou hradbu pro jakýkoli signál, signál DBTV = anténa venku a prostup kabeláže stěnou, signál na mobilní telefon = zajdu do domu, jedna čárka, vyjdu metr před dům plný signál. Signál mobilního internetu = v domě jedna čárka na GPRS, metr před domem plný signál 3G. Wifi = katastrofa, metr před domem pohoda. Jsem z toho už docela dost otráven a instalovat všemožné antény a průchody kabeláží ze střechy do domu, kde musí být další zařízení na šíření signálu je strašné a finančně nákladné. Chtěl bych se zeptat jestli tato plechová krytina už těmito neduhy netrpí, chtěl bych jí použít při stavbě domu, ale po zkušenostech z chalupy k ní mám přímo neuvěřitelný odpor, ovšem nutno podotknout, že na chalupě je střecha z pájených pruhů pozinkovaného plechu.

    Předem děkuji za reakce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Josefe, s tim co popisujes jsem se opravdu nesetkal a nepozoruji zadny problem s prostupem signalu do domu. My mame satelit a wifi antenu na strese a vsechno funguje jak ma. Jenom signal na vodafon je v prizemi horsi, protoze je dum pod kopcem na kterem je vysilac a vseobecne je u nas spatny signal. Kdyz vyjdu do podkrovi, tak mam signal bez problemu. Pri pouziti plechove strechy bys ale mel zvazit akustiku behem deste. Pokud budes delat klasickou izolaci mezi krovy a pod krovy vatou, tak problem nebude. My mame nadkrokevni tuhou izolaci PUR-PIR panely a v tom pripade je perfektne slyset kazda kapka deste na strechu. Nam to nevadi a prijemne se pri tom vecer usina. Horsi je kdyz se divam na televizi, tak musim mit televizi hodne nahlas, protoze ji pres dest neslysim.

      Vymazat
  2. Ahoj Petře,

    děkuji za odpověď. Jak tak nad tím přemýšlím, možná bude problém v materiálu té naší střechy, pozink plech. Strýc má chalupu nějakých 200 metrů od nás a po výměně plechové střechy za klasickou lepenkovou šindel (bobrovka) má pokoj. Jenže naše plechová střecha (stará 35 let, 4 krát nátěr) je ještě pořád dobrá, nechce se mi jí proto měnit. Navíc tebou zmiňované bubnování deště, to já miluji, tak jako na chalupě při dešti neusnu nikde, to je prostě balzám :-)

    Nicméně pro realizovaný rodinný dům budu dělat jinou skladbu střechy, bude to přízemní dům se zatepleným stropem a odvětrávaná lehká střecha, díky stavebnímu úřadu pravděpodobně sedlová pod úhlem pouze 17 stupňů, chtěl jsem rovnou s atikou, nebo šikmou, ale tady se k tomu úřady nestaví úplně dobře. Uvidíme co si budu schopen uhádat.

    Jdu si dál pročítat tvůj blog, neb je opravdu velmi inspirativní a plný dobrých rad a návodů a děkuji za něj.

    OdpovědětVymazat