středa 22. února 2012

MONTAZ OKEN - huraaaaa!!!

 
Tak jsme se konečně po tři tydenim odkládání kvůli mrazům dočkali našich nových eurooken Slavona. Včera v 8 hod. už jsem netrpělivě čekal montážní partu a přemýšlel, jakým autem asi ze Slavonic přijedou. Když přijela dodávka typu Opel Movano, tak jsem nevěřil, že tam všechny okna mohly vejít, ale fotky to dokazují.
Přijeli tři montážníci a hned začali vykládat okna a nářadí z auta. Já jsem zatím s tátou dokončil přípravu všech otvoru (odstranění ochrany proti dešti z parapetu atd...) Ještě bych měl říct, že jsem den před montáží, tedy v neděli uklízel celý dům, aby měli pro práci co nejvíc místa a nejlepší podmínky. Úklid mi zabral 5 hodin. Když vynášeli ty největší kusy, tak jsem opravdu trnul, aby jim to někde z ruk nevyklouzlo, protože terén byl sice namrzlý, ale na slunku se pomalu měnil v blatíčko. Obzvlášť pevné zasklení v obývacím pokoji bylo pekelně těžké (cca 200kg). Celkově mám z celé akce "OKNA" obrovskou radost, protože se stavba konečně uzavřela, ale nemůžu se zbavit takového zozpačitého pocitu. Prostě asi nejsem zvyklí dívat se jak někdo jiný dělá něco na mém domě a měl jsem tendenci všechno kontrolovat a opravovat to co jsem považoval za nedostatečně provedené a musím říct že pár věci se našlo. Je mi jasné, že nějaký nedostatek se vždycky najde a je to otázka vyřešení ke spokojenosti zákazníka. Do předávacího protokolu jsem musel uvést tyto nedostatky: Nefunguje zacvakavač u balkonovek z kuchyně, to znamená, že dveře se při zavření z vnější strany pomoci madélka opět pootevřou a nedrží zavřené. Dnes jsem se na to díval a okenní křídlo je po délce prohnuté, což při zavření klikou z vnitřní strany není problém, protože celoobvodove kování křídlo přitlačí, ale při použití madélka z vnější strany to prostě ten zacvakavač neudrží. Jsem zvědav co mi na to řekne technik a jak se k tomu slavona postavy. U těchto dveří byl taky oštípnutý rožek z vnějšího horního rohu, což naštěstí bude schované v ostění, proto jsem to ani jako závadu neuváděl. Dále u okna na WC chybí nějaká součástka takže kování nefunguje jak má (to ale není problém opravit na místě). U vstupních dveří je na jednom vlisu mírný otlak, který musí posoudit technik, je možné, že po přetření olejem, se oleštěné místo barevné sladí - uvidíme. Jinak ale okna v dvoubarevné kombinaci a kvalitou provedení vypadají skvěle a už teď mám hrůzu, jak dlouho takto vydrží až se nastěhujem a nás synek Kristiánek začne v domku řádit.
Když jsme včera dávali poslední okenní křídla do rámu, tak už byla venku i v domě poradna zima(cca -3), protože montáž jim z důvodů osazování parotesných a paropropustných pásek trvala celý den až do tmy (cca 10hod.) a tak jsem dneska mohl poprvé pocítit, že nás dům už začíná fungovat jak má. Na teploměru v ložnici bylo odpoledne +3 a když jsem dal teploměr za okno na lešení, tak tam za chvilku bylo +5, to znamená, že dům si uchoval chladnou teplotu z předchozího večera a slabé solární zisky ho ohřáli jenom na +3. Zítra zkusím dům vytopit na cca 10 stupňů tak jsem zvědav jak rychle to půjde a jak se bude dům chovat i když chybí ještě spoustu izolace namontovat. 
specifikace oken:
eurookna Slavona

profil: SC 92 solid celkové U= 0,7

sklo: trojskla 4x18x4x18x4 plněno argonem s U= 0,5

složení rámu : smrk fixní, vnější vrstva thermowood borovice

povrchová úprava: olej ADLER

vstupní a francouzke dveře s nízkým prahem MAICO TRANZIT

vstupní dveře s bezpecnostim kováním

celková cena včetně montáže 260 tis.kc

ukladani v obyvacim pokoj

svetlik nad galerii


okno do Kristiankova  pokoje opatrene paskama

vyjmute okenni kridlo

okno do koupelny pripravene k instalaci

pohled z galerie
okno z loznice do zahrady

okno po vypeneni nizkoexpanzni penou Ilbruck

po zavadnuti peny se tato zarovnala a pasky se pripevnily a pritlacili valeckem (mojim)




 
detail hotoveho okna interier

hlavni dvere z interieru

francouzske dvere v obyvacku sirky 2,7m
detail otlaku na vstupnich dverich
koncilo se az za tmy

bocni fix

celkovy pohled ze zahrady
poskozeni na dverich z kuchyne

nastesti to schova osteni

14 komentářů:

  1. Petře, nanacházím slov! Skvělá práce, jak na stavbě tak na blogu! Máš můj neskonalý obdiv už jen proto, že vím, co taková stavba obnáší. Držím palce!

    Richard

    OdpovědětVymazat
  2. to poskozeni kuchynskych dveri, bych taky reklamoval, preci jen je to cely za solidni prachy ...

    OdpovědětVymazat
  3. Richarde diky za pochavlu, a Davide ono to fakt nebude videt, a kdybych to chtel reklamovat, tak by se ty dvere nemohly montovat a to jsem nechtel. Ted uz se to da maximalne nejak zaretusovat tmelem, protoze je to v rohu a jsou tam ty vnejsi pasky. Ja jako truhlar mam pro takove poskozeni pochopeni a vim, ze na funkcnost to nebude mit vliv. Spis me steve to prohnuti u dverniho kridla, tak uvazuju jak to resit, jestli nebude fungovat jak ma. Chtelo by to termokameru a udelat blower door test, ale na to nemam dum jeste pripraveny a vytopeny. Tak snad to nejak dopadne.

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní foto dokumentace čéče. Jen ta cena, ta je hustá teda. No koukám, že až budu stavět, tak se mám na co těšit...

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, jo čéče. Jsou to palky, ale kdyz to delam sam, tak tam za usetrene penize chci to nejlepsi. Petr

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj, můžu se zeptat, co to vlastně máte za odstín? Díky, V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj V.
      jak muzes videt na fotkach z montaze, tak okna po dovezeni byly tmave a po roce od montaze uz od slunka hodne vybledly. Je to tim, ze z vnejsi strany je pecene drevo -thermowood, na kterem je impregnacni hloubkovy nater, ktery ho jeste zatmavil. Potom jsou okna macene nekolikrat v oleji adler pro hloubkovou penetraci. A jelikoz tato povrchova uprava nema UV filtr jako lazura, tak okna casem budou menit svoji barvu az nakonec budou sladena barevne s fasadou domu do stribrne - sede. Coz ale nema na funkci vliv a uz se na to tesime. Samozrejmne tento proces bude trvat cca 20 let a ja ho budu jeste osetrovanim - napoustenim olejem oddalovat, pripadne si muzu i olej natonovat do pozadovaneho odstinu a casem barvu upravit. Petr

      Vymazat
  7. Ahoj, ještě by mě zajímala jedna věc. Dolaďujeme smlouvu. Nevzpomeneš si jaké záruky vám dávala slavona (nebo prodejce slavony)? Taky jste měli ve smlouvě že musíte uplatnit vady do 5 dnů po převzetí? Plus další záruky na povrch, kování a 60 měs. na dílo (na to se ještě musím zeptat co se krývá pod tím dílem) V.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj V.
    ted jsem v rychlosti prosel smlouvu o dilo a zaruka je standartne 60 mesicu na dilo, 24mesicu na kovani a doplnky a sklo. Nic o 5ti. dnech jsem nenasel. Jenom ze drobne vady nebrani prevzeti a napise se zapis. V pripade velke neodstranitelne zavady se tato cast nepraebira. Ja jsem jeste do predavaciho protokolu napsal, ze dilo jsem prebiral vecer bez moznosti radne kontroly s osvetlenim. Nakonec ale stejne vsechny drobnosti bez problemu odstranili. Smlouvu jsme vice mene nechavali jak byla a nic jsme nemenili.

    OdpovědětVymazat

  9. Dobrý den, pane Kiska,
    narazil jsem na Váš perfektní blog o dřevostavbě, opravdu pěkná práce.
    Měl bych na Vás pár otázek. Pokud budete mít čas na odpovědi, budu Vám moc vděčný.
    Stavíme difuzně otevřenou dřevostavbu, ale je hodně věcí, co jsem si předem nezjistil a teď se to snažim nějak dohnat.
    Skladba stěny je: OSB(interiér), rámová konstrukce vyplněná vatou, drevovlaknita deska STEICO, silikátová omítka.
    Jde mi o to, že OSB desky, které by měli plnit funkci parobrzdy, tak spoje nejsou lepené, další problém asi bude v tom, že OSB deska 15 mm je od firmy Kronospan a na některých fórech jsem se dočetl, že není vhodná, i když v technickém listu je uvedeno, že je vhodná pro dif. dřevostavby.
    Tak jsem alespoň přebrousil všechny spáry a přelepil AIR stop páskou. Ale nevím, zda to bude stačit. Někde jsem četl, že někdo přetřel celou stěnou latexem, aby zvýšil difuzní odpor.
    Samozřejmě bych příště postupoval jinak, ale teď jsem ve fázi, kdy si nevim rady a ve stavbě už máme hodně peněz, takže nějaký radikální zásah, jako např. výměna všech OSB asi nepřipadá v úvahu.

    Budu rád za každou Vaši radu.
    Hezký den.

    S pozdravem

    Marek Brož

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marku,
      doufamám že ti nevadí tykání. Předně ti děkuji za uznání, jsem rád, že i tobě můžu tímto blogem nějakým způsobem pomoct nebo tě inspirovat.
      Ono jde o to, že kronospan píše že je vhodná proto, že opravdu je, ale jejich desky mají propustnost až moc velkou. Já jsem z toho důvodu použil Egger desky, které v té době měli nejlepší parametry vzduchové těsnosti,což mi potvrdil i Blower door test s výsledkem 0,18, proto jsem o případném latexovém nátěru ani neuvažoval, bylo by to zbytečné. Ve tvém případě je určitě dobře, že jsi použil tu airstop pásku a že desky nejsou v perodrážce lepené už není tak podstatné, protože ta páska to eliminuje. Ale určitě pokud je to možné bych ve tvém případě ten latexový nátěr udělal pro lepší difuzní odpor desek kronospan. V každém případě ti doporučuji udělat test vzduchotěsnosti obálky domu ještě v době kdy je možné případné zjištěné netěsnosti odstranit. To znamená po osazení oken a dveří a před zaklopením parobrzdné vrstvy OSB instalačním roštem, jako jsem to dělal já. Přeju úspěšné dokončení stavby a příjemné bydlení ve dřevostavbě. Klidně se zase ozvi.
      S pozdravem Petr

      Vymazat
  10. Díky za super reportáž z montáže oken, snad se díky tomu inspirujeme a u nás to tak proběhne taky podobně hladce. Nedávno jsme si totiž objednali nová plastová okna, takže nás to taky čeká. Narozdíl od vás to však bude pouze rekonstrukce, ne stavba nového domu.

    OdpovědětVymazat
  11. Pozdravujem Vás Petr, opäť sa ozývam s dotazom ohľadom Vašej stavby, konkrétne na detajl z montáže okien. Na niektorých fotografiách je vidieť, že bola použitá na prelepenie rámu páska od firmy Soudal. Nepamätáte sa o ktorý konkrétny typ šlo? Prípadne je rozdielna z interiéru a exteriéru?
    Ďakujem, Ľuboš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luboši, ano z každé strany je použita jiná páska. z vnitřní parotěsná a z venku paropropustná. konkrétně se jednalo tuším o okenní pásku interier alu a okenní pásku exterier. od Soudalu. Ať se daří, zdraví Petr

      Vymazat