sobota 30. června 2012

Priprava na fasadu domu

Jak už jsem několikrát psal, tak v původním projektu měla být palubková fasáda jenom na horním patře, ale z financnich a taky designovych důvodů jsem zvolil nakonec fasádu prkenou na celý dům. Ještě před zahájením oplášťování jsem ale musel dokončit řadu restů, co jsem dedodelal. Hlavně to bylo dokončení oplechování střechy verandy a garáže v napojení na svislou stěnu domu a horní odvětrávací oplechování na bocích domu. Plechy jsem měl připravené už od prvního ohýbání kdy se dělala celá střecha domu. Myslím že na fotkách je postup jasný. Taky jsem zabudoval okno od garáže.
detail protmeleni spoje oplechovani

titanzinkovy plech pro odvetrani Aero 63 a za nim profilove tesneni

jeste jsem pridaval dva obyc. vruty pres tesneni do plechu aby se tesneni zatlacilo


profil oplechovani umoznuje bezpecne odvetrani stresniho plaste

detail horniho odvetrani pred montazi horniho oplechovani

oplechovani presahu ze severni strany garaze

namontovane okno do garaze


 Potom jsem se už pustil do podkladních roštu fasády, které budou tvořit provětrávanou mezeru. Většina lidí i firem používá na rošty obyčejné střešní laty, já jsem byl ale od začátku zásadně proti použití střešních lat z těchto důvodů: 

  • důrazně to nedoporučují výrobci palubek a obkladovoveho materiálu ve svých montážních manuálech
  • střešní laty jsou ze vzduchosuchého dřeva, takže můžou výrazně měnit svůj tvar a objem při proudění horkého vzduchu, tím může docházet k deformacím
  • střešní laty jsou často z nekvalitního materiálu (řídké dřevo, sukovité, křivé, hrubě řezané)
  • střešní laty bývají často i o několik milimetrů různě tlusté
Proto, když jsem loni objednával poslední várku KVH hranolů na vnější rošty, tak jsem si spočítal a nechal dovézt více kusů KVH 50x60, které mi teď zůstaly na výrobu podkladního roštu fasády. Po preventivním natření zeleným drevosanem profi, jsem tyto hranoly podélně řezal na moji pasové píle na rozměry 29,5x50mm. 
cast pripravenych podkladnich list

U dřevěné provětrávané fasády je velmi důležité dodržení konstrukčních detailů. Jednou z nejdůležitějších věci jsou nasávací a odváděcí větrací otvory. Opravdu dlouho mě zabralo vyřešení těchto detailů, než jsem přišel na velmi elegantní a přitom jednoduché řešení, se kterým bych se s vámi rád podělil a možná někoho inspiroval. Všechny otvory budou kryté tahokovem Aero 63 z titanzinku.
Ve spodní části u zakládaciho prkna jsem detail odvětrání vyřešil tak, že tahokov v profilu "L" je vloženy pod větrací rošt a přišroubováním roštu drží na místě. Pro lepší stabilitu jsem ještě tahokov přinýtoval k okapnimuu plechu vodotěsnýma hliníkovýma nytama. První prkno fasády musí být pod stejným úhlem jako všechny ostatní tak, aby to trošku vypadalo. Proto jsem si vyrobil na pokosové píle přes 100ks klínku, které mají přesný tvar zkosení prken. Tyto jsem namočil ve drevosanu a později prisponkoval na místo. V prvním zakládacím prkně bude potom z vnitřní strany 1cm od okraje podélná drážka, do které se vloží vnější hrana tahokovu a tím se tahokov zafixuje viz. foto detailů. 
detail u vstupnich dveri

tahokov drzi tlakem listy


pro lepsi stabilitu jsem pridal dva nyty 4x8mm do kazdeho pole i do podelneho spoje

kliny pristrelene sponkama do presne pozice dle "slauch vahy"

takovy je princip

detail reseni odvetrani u vstupnich dveri

podkladni listy u dveri jsou sirky 8cm a presahuji 3cm pres ram (dutina bude vyplnena izolaci)

pripravene kliny

Horší bylo vymyslet horní odvetani pod střechou. Protože bude fasáda z překládaných prken, tak bude horní hrana fasády celkem nepravidelná. Každé prkno uřezané pod úhlem sklonu střechy a navíc pod úhlem peření. Nakonec jsem přišel s řešením, které se těžko popisuje, ale myslím že fotky to řeknou nejlépe. Výhodou tohoto profilu z tahokovu je, že mi stačí jeden profil jak na boky domu, tak na čelo domu, pod různým úhlem střechy a vždy bude dodržena větrací mezera šířky min. 3cm. Zítra se s Kamilkou pokusíme založit naší dřevěnou fasádu na jižní straně kuchyně. 
tahokov je opet pouze vlozeny pod listy a prisroubovana lista fixuje jeho polohu

obklad potom bude jednoduse dosedat na tahokov ktery bude tvorit neco jako lemovani pod strechou

horni odvetrani pod verandou

predni spodni cast domu pripravena na fasadu


jeste nedokonceny detail uchyceni horniho odvetravaciho tahokovu

5 komentářů:

  1. jsi detailista a fakt borec. těším se na fasádu,jak bude vypadat. K.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, diky za pochvalu. Dneska jsme udelali s Kamcou 7 rad z jihu a vychodu, ale fotky dam pozdeji - vypada to super. Bylo pres 34 st. takze jsme uvareni a zitra se jdeme valet k vode.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Dotaz: Dřevěné svislé latě pro obklad fasády jsou tedy šroubovány přímo na svislé latě mezi které je dána minerální vata zateplení fasády? tj. mají i stejnou rozteč? (jakou) Díky za odpověď. Jinak moc pěkně vedené stránky, velmi podrobně, díky ti za ně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, diky za pochvalu. Je to presne jak rikas. Kotvici laty fasady jsou sroubovane vzdy do svisleho rostu s izolaci. Roztec je prispusobena rozmeru izolace isover UNI, takze svetlost mezi jednotlivyma listama je vzdy 59cm (o 1cm min nez je rozmer vaty). Samozrejme jsou i mista, kde je to husteji popripade i jinak resene dle skutecne situace. (mezi okny atd...) Petr

      Vymazat