středa 13. února 2013

KRB HOXTER - ZIJE!!!!

Dneska nám přijel pan Koch s chlapama dokončit instalaci topení. Přivezli chybějící designovy radiátor do obývacího pokoje. Po zapojení a vyzkoušení funkce čerpadel pro oběh z krbu i topného okruhu jsme začali nádrž natápět pomoci krbové vložky Hoxter. Konečné jsem se dočkal po skoro dvou týdnech co jsem netopil kvůli malování nás krb konečně ožil.
Mimochodem to malování jsem odnesl pěkným nachlazením stejně jako Kamča a švagr Martin, co nám vymaloval celý dům teď leží s horečkama i s neteří a synovcem. Proto taky chybí domalovat u Kristiánka druhou vrstvu zelené, ale to teď počká. Rekapitulaci malování si nechám na jindy.
Rád bych napsal jak jsem spokojený s topením:
Po prvním zatopení ve vložce se vložka celá zaplnila kouřem a vypadalo to, že snad ani dřevo od podpalovače nebude hořet. To ale jenom bojovala se špatným tahem hodně prochladlého komínu a celé vložky. Během chvilky se dým vypařil a komín začal pěkně táhnout. Musím říct, že to jakým způsobem vložka funguje mě opravdu naplňuje pocitem, že to byly dobře investované peníze. Prostě nedokážu ani popsat jak moc jsem spokojený. Nejenom, že regulace jednou spodní klapkou funguje skvěle, ale po celodenim topení ve vložce jsem snad ani neviděl kousek kouře. Spalování je prostě dokonale. Vložka je i po několika hodinách na bocích sotva tepla a stejně tak i spodní část komínu těsně nad sopouchem. To dokazuje, že opravdu spaliny mají při vstupu do komínu minimální teplotu a veškerá energie se ukládá do vody výměníku. Od začátku topení trvalo vložce 20min. než ohřála vodu nad 70stupňů a trojcestný ventil pustil vodu do velkého okruhu a začal natápět nádrž. Protože voda v nádrži byla hodně studená stejně jako celý interiér, tak jsem po natopeni horní třetiny nádrže postupně pouštěl i čerpadlo, aby se temperovaly radiátory a tím nádrž zase ochlazoval. Proto večer před odjezdem jsem naložil vložku dřevem a nádrž byla natopena tak že : v horní části je 80st. uprostřed 60st. ve třetině od spodu 40st. a dole 22st. Pokud bych topil jenom do nádrže a nepouštěl topný okruh, tak by nebyl problém nádrž dneska natopit celou. Další věc co mě na vložce fascinuje je její samočisticí vystýlka z materiálu "nyrolit" - je prostě super. Fugnuje to tak, že když přihodím nové polena, tak po zažehnutí polen se začernají stěny vystýlky v jejich místě, ale jakmile se poleno zozpada na žhavé uhlíky, tak už je vystýlka zase krásné bílá. O tom, že sklo je taky krásné čistě ani nemusím psát.
Zítra pan Koch přijede zaregulovat rekuperační větrání, které už je taky v provozu a musím říct, že to taky vypadá velmi dobře. Krbová vložka při vypalování pěkně smrděla a po zapnutí rekuperace na plný výkon nebolo za chvilku po smradu ani památky. Při testovacím provozu čidla ukazovala tyto hodnoty: přívodní vzduch z exteriéru 3stupně, odsávání z interiéru 13stupňů a přívod do interiéru po rekuperaci 11stupňů.
Když jsem odcházel tak v interiéru bylo 16,5st. na termostatu. Chce to samozřejmě dům nahřát - hlavně podlahy a potom už se bude teplota jenom udržovat. Taky mě ještě chybí kus izolace v příče mezi zádveřím a garáží a taky dveře do garáže jsou jenom z 22 OSB s chatrným těsnícím páskem po obvodu - tudy uniká teplo nejvíc. Budu to muset vyřešit.
chvilku po zapaleni a chyceni tahu

uz to jede na plno - vpravo je privod externiho vzduchu prumer 125mm u vlozky zredukovany na 100mm

spaluje opravdu krasne


tri polena je maximum

designovy vertikalni radiator v obyvaku a maly radiator v pracovne

radiator pod oknem v obyvacim pokoji - koncept


dvere do pracovny budou bile takze to bude pekne ladit s oblozkama


6 komentářů:

  1. Jak velky obsah nadrze natapite? Mam podobny system akorat jsem si krb nechal vyrobit od tchana dle predlohy vaseho krbu hoxter. Akorat jsme ho trosku zvetsili a rad bych porovnal vykon s vasim originalem. S krbem jsem spokojeny jedine co mi vadi ze mi v nem zustava dost popela ale to bude tim ze ty vzduchy ma hoxter preci jen promakanejsi nekolikaletou praxi. V pripade ze bude zajem ozvete se ze skusenostmi na banana.yoe@tiscali.cz
    Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim,
      akumulacni nadrz ma objem 1m3 vody. Zatim si na sebe zvykame a ucim se topit tak, aby vse bylo optimalni. Kdyz jsem topil od 9 hod. rano, tak v podvecer jsem mel na nadrzi tyto teploty. Budik nahore mel 82st.C. , budik uprostred 84st.C. a uplne dole mel 94st.C. Ale to mi 2x skoro vyduchl ohen, protoze jsem pri praci zapomnel prilozit. Zajimave je, ze normalne je vzdy nejteplejsi voda nahore, ale pri uplnem natopeni nadrze byla naopak uplne dole. Asi je to dano vnitrni konstrukci nadrze. Nadrz jsem natopil v patek a termostat je nastaveny na 19 st. tak jsem zvedav jaka bude teplota vody v nadrzi v pondeli rano a jaka bude teplota v dome. S tim popelem se mi zda, ze i me zustava celkem dost. Ale asi to bude tim, ze netopim moc kvalitnim a dobre vysusenym drevem.

      Vymazat
    2. Já to mám tak že když jsem topil jenom do nádrže tak nebyl problém nádrž natopit z počátenčních 25°C na 90°C za necelých 7 hodin. Při spotřebě 4-5 kg dřeva na hodinu.
      Když jsem ale začal topit z bečky zároveň i do podlahy a normálně bydlet tak denně topím od 15ti do 22 hodin a při venkovních mínusových teplotách dostáhnu kolem té desáté na bečce rovnoměrných 60°C a to topím stylem že je pořád naládovaná. De mi o to jestli bych si hoxterem pomohl. Zajímalo by mě za jak dlouho v hodinách natopíte bečku aniž by se z ní někam pouštělo teplo. Máte už to nějak přoměřené? Případně i kolik dřeva se spotřebuje. Máte teploměry i na vstupu a výstupu od vložky? Já mám na vstupu 55°C a na výstupu hlídám 60-63°C. Jak padne teplota pod 60 tak přikládám.

      Vymazat
    3. Zdravím,
      Tu dobu kompletniho natopeni v souvislosti s množstvím protopeného dřeva budu muset ještě pořádně změřit v praxi. Ale asi až po nastěhování. Zhruba bych řekl, že to bude taky nejakých 7 hodin, ale vetšinu času mam klapku přívodu vzduchu na minimu, takže jedu na minimalní výkon. Kdybych vložku ládoval a nechal klapku na polovinu otevřenou, tak to bude za podstatně kratší dobu za cenu větší spotřeby dřeva, ale to zatím nepotřebuju. Za ten den protopím takových 20-25 polen cca průměru 10cm a delky 30cm.(ze smrkového lešení)
      Ty vaše teploty se mi nějak nezdají. Já mám na vstupu do vložky třícestný směšovací ventil, který pouští do krbu teplotu 70°C, to znamená, že jakmile čidlo zaznamená v krbu výšší teplotu o cca 5°C (při zatápeně)než je na čidlu připevněném na přívodní trubce z nádrže tak se spustí čerpadlo a žene vodu malým okruhem do te doby, než stoupne teplota na výstupu z krbu nad 70°C a potom už se začíná tato teplá voda ukládat přes velký okruh do nádrže a část se směšuje ve vratce se studenou vodou z nádrže přes ten směšovák opět na těch 70°C co jde do nádže. Tím je zaručeno, plynulejší vrstvení vody v nádrži, protože teplotní rozdíl není velký a tato vstupní teplota zabranuje dehtování vložky a umožnuje ideální provoní režim vložky. Po cca 20-30min mam na výstupním teploměru z vložky už přes 80°C a teplota při pravidelném prikládání po tuto hodnotu neklesne. A to čerpadlo jede na nejvyšší rychlost. Když jsem zkoušel vložku přetopit, tak se mi to nepodařilo a teplota se dostala maximalně na 92°C. A chladící smyčka se spouští u 96°C,takže ji budu muset vyzkoušet až při spalování tvrdého dřeva, kdy bude možné teplotu dostat určitě výš díky lepší výhřevnosti. Těch vašich 63°C se mi zdá hodně málo pro optimální fungování výměníku. Petr

      Vymazat
    4. Ještě mi nejde do hlavy, jak se Vám daří natopit nádrž na 90°C když na výstupu z vložky máte 63°C? Možná jsem to špatně pochopil?.

      Vymazat
  2. JJ ono je to o tom že já mám ten směšovácí ventil který hlídá teplotu zpátečky do krbu jenom na 55°C místo vašich 70ti takže mě se otevře velký okruh do nádže již při 55°C. Krb mi tedy potom ohřívá celou nádrž tedy velký okruh už od 55°C ve vložce. Na výstupu mám tedy nějakých 60-63 až do doby kdy je nádrž natopená celá na 60°C. Pak mi to plynule stoupá protože pak už z nádrže nejde 55 ale 60 takže na vstupu do krbu mám 60 a na výstupu 65 to trvá než je celá bečka na 65 a pak je na vstupu do krbu 65 a na výstupu 70 a tak dále až k nějakým 90 -95 stupním kdy už pak spíná krátkodobě dochlazovací smyčka při naládování krbu.
    Jde mi hlavně o ten výkon hoxtera. Škoda že nemáte změřené za jakou nejkratší dobu ste schopný natopit celou bandasku na 95°C to by mě zajímalo nejvíc.
    Papírově má Vás hoxter nejvyšší výkon 10kw z toho do vody de nějakých 8kw takže to by se Váš kubík natápěl z 25ti na 90 stupňů nějakých 10 hodin. Tohle by měl být maximální výkon dle papíru. Praxe ale bude uplně jinde když vidím že máte bečku natopenou za 7hodin an přivřeném vzduchu. Já když ještě netopil z bečky do podlahy a nebydlel měl změřený výkon do vody 12kw ale to bylo na max otevřený vzduch a ládování 5kg dřeva za hodinu možná i víc. Bečka pak byla natopená za pár hodin a byla to paráda ale od té doby co topím už to tak slavný není no.

    OdpovědětVymazat