úterý 28. června 2011

5. a 6. den stavby kostry domu

Včera v pondělí jsme pokračovali s tátou sestavovat další obvodovou stěnu. Tentokrát to byla jižní stěna obývacího pokoje, která je dlouhá přes 6 metrů a v nejvyšším místě má přes 4,7m. Tuto stěnu jsem si opět vytáhl z 3D návrhu domu v programu Google SketchUp, okótoval a podle toho všechny díly stěny nařezal pokosovou pilou.
 
Opět všechno sedí velmi přesně, až jsem byl překvapený. Tuto stěnu jsem navrhl jako dělenou že dvou části. Dělení je v místě zesílení stěny kvůli středovému nosníku krovu. Při prvním pokusu o zvednutí vyšší části stěny nám tato málem poodjela a bylo problematické ji udržet na základovém prahu. Proto jsme pro další pokus o zvednutí vyrobil tento jednoduchý přípravek, který se mi velmi osvědčil.

Při zvedání druhé části už to šlo docela dobře, protože je v této stěně velké okno, které stěnu odlehčilo. 




 
Dnes jsme pokračovali s uzavřením obvodu domů v místě garáže. Nejprve jsme prodloužili severní část stěny směrem do garáže, aby bylo možno později osadit nosník, který ponese obvodovou stěnu podkroví v místě nad garáží. A potom jsme osadili severní stěnu zádveří. Zítra budeme pokračovat nosnou příčkou a zadní stěnou garáže.


 
Pořád ještě nemám vymyšlené jakým způsobem budu řešit komín - musím na tom zapracovat.

2 komentáře:

  1. Zdravím Petře, chtěl bych se zeptat jakým způsobem jsou řešeny ve stěnách překlady nad stavebními otvory pro okna. Co jsem tak vysledoval, většinou se to řeší postavením fošen na výšku, ale v námi plánovaném domě budou dvě portálová okna s rozměrem stavebního otvoru 3100 mm. Bude překlad vytvořený s fošen postavených na výšku dostačující, nebo bude lepší zvolit umístěný nějakého silnější trámu? Díky předem za názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zdeňku,
      tvoje otázka je spíš pro projektanta nebo statika stavby. Je celkem složité jednoznačně odpovědět jaké řešení je 100% bezpečné a co už může způsobovat problém. Záleží hlavně na dalších okolnostech. Jak velký profil KVH na výšku bude tvořit překlad. Jakým způsobem se bude portál otevírat a jak velká plocha zasklení bude pevná. Já jsem z důvodu zajištění statiky v obývacím pokoji zmenšil původně plánovaný šířkový rozměr francouzského okna z 3,4m na 2,7m proto,že jsem neměl možnost překlad okna naddimenzovat z důvodu plánované konstrukce střešního pláště s pohledovým krovem.
      Pokud bude nad portálem pokračovat konstrukce stěny třeba do patra, tak bych v tom neviděl problém a celá stěna se opláštěním vyztuží ale v případě např.bungalovu bych asi použil pohledový dělící sloupek. Jak říkám těžko říct bez náhledu na konkrétní plánované řešení. S pozdravem Petr

      Vymazat