neděle 26. srpna 2012

Pripojka kanalizace

V tomto týdnu jsme konečně dokončili napojení ležaté kanalizace na hlavní kanalizaci. Už od loňského roku jsem měl připravený vývod z domu společně s napojením dešťové kanalizace, které končilo před domem ve výkopu. Ale protože bylo pořád spoustu důležitější práce, tak jsem dokončení kanalizace odkládal. Ted už jsou ale hotové i svody ze střechy a tak byl nejvyšší čas všechno dopojit, aby voda nezůstávala v okolí domu.
Od začátku bylo jasné, že budeme muset řešit napojení pomocí průtlaku pod silnici před domem, protože kanalizace vede v zeleném pasu vedle chodníku na druhé straně a navíc má silnice zachovalý asfaltový povrch, který obec nechce narušovat kopáním přípojek, což schvalují a počítal jsem s tím.
Domluvil jsem se s kámošem Michalem co pracuje v místní firmě, jestli by mě přípojku neudělal. S Tomem jsme potom vykopali díry na obou stranách silnice podle požadavků Michala, který v sobotu přípojku protlačil a všechno napojil.
Celková délka prutlaku byla cca 4,5m a na první pokus se nám vodici tyč trošku stočila dolů a tak jsme museli zkusit ještě jeden pokus, protože by napojení na hlavní vedení vycházelo hodně nízko a při průtrží by se mohla voda tlačit do naší přípojky. Druhý pokus už vyšel přesně tak, jak jsme si vyměřili a mohlo se začít s rozšiřováním díry. Celý proces protláčení jsem viděl poprvé a velice mě to zaujalo.
V principu se jedna o hydraulické zařízení, ke kterému se pomoci čelisti připevní zaváděcí tyč a ta je potom vtlačená do stěny výkopu pod vyměřeným úhlem a směrem. Na tuto tyč se potom šroubují další 90cm kusy a postupně se protlačí až na druhou stranu. Po protlačení naváděcí tyčové soupravy se na konec místo špice našroubuje rozšířena hlavice, která je potom vtlačená zpětným tahem na druhou stranu. V našem případě se prutlak rozšiřoval 2x. nejdříve na cca 150mm a potom hlavici cca 200mm. Do vzniklého otvoru jsme potom poskládali KG potrubí 160mm a vše propojili. Do betonového hlavního vedení jsme se napojili dle normy z boční strany. Vyměřeny otvor Michal nejdřív obvrtal vrtačkou a následně majzlíkem vysekal. Já jsem koncový díl KG potrubí upravil zařezáním pod úhlem tak, aby trubka netrčela příliš do hlavního potrubí. To nemají VaK-aři rádi, protože se potrubí potom špatně čistí. Utěsnění otvoru Michal provedl speciální rychleschnoucí směsi a po podsypání KG štěrkem jsme ještě celé napojení zpevnili betonovým límcem.
Celá akce trvala cca 4 hod. a nebýt toho opakovaného protlačení, tak to bylo dřív. Odpoledne jsme potom s Kamčou a tátou všechny výkopy zaházeli.
Video: 1   Video2
jama pro vlozeni protlaceci masiny

jama u hlavniho vedeni na druhe strane silnice

zabezpeceni pred praci

Michal pri praci

prvni rozsirujici hlava na cca 150mm

dole je videt prvni priliz nizky prutlak vodici trubky

hotove prvni rozsireni

druha vetsi hlava cca 200mm

vlozene potrubi do prutlaku

vysekani odvrtane diry


detail upraveneho konce KG potrubi

spoj zalepeny specialni rychleschnouci smesi , koleno jsme pouzili z duvodu vytvoreni napojeni ve smeru "po vode".

kanalizace se vesla mezi vedeni vody a plynu, ktere jsou nepochopitelne nad sebou i kdyz ma oboje svoje ochranne pasmo.

revizni sachta usazena


teceeeee.

tereni upravy

obec bude opravovat poskozeny "destak" a tak se zaroven upravy i obrubniky s asfaltem

6 komentářů:

  1. Dobrý den,

    Váš blog sleduji pravidelně s tichým úžasem. Mohl bych znát Vás názor na nejčastější "nevýhody" dřevostaveb:
    - životnost
    - letní přehřívání (akumulace tepla)
    - hluk (především kročejový z patra)

    A myslíte, že je "normální" člověk, se stavebním VŠ vzděláním, avšak bez manuální praxe, schopen vytvořit něco podobného? Případně nějaká doporučení, aby byl...

    Děkuji. Jakub

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jakube,
      predevsim dekuji za sledovani blogu, jsem rad ze vas muzu inspirovat.
      Muj nazot na ty otazky:
      1.zivotnost neni nevyhoda, protoze kvalitne navrzena a postavena drevostavba vydrzi mnohem vic po strance stavebni, nez moralni. Moralni zivotnost vsech domu, nejenom drevostaveb je cca 20-30 let, potom clovek pocituje potrebu zasadnejsich dispozicnich zmen. (deti odrostouu atd...)v tomto ohledu ma drevostavba naopak navrh, protoze neni problem cokoliv jednodse upravit (predlat dvere okno atd...) Jinak se zivotnost drevostavby pohybuje min. 100 let a vice. V Roznove stoji roubenky i 400 let stare bez vaznejsich statickych problemu. Nepredpokladam, ze muj syn uvidi,jak jde nas dum k zemi a to mi staci. Je to vsechno o kvalite materialu, provedeni atd... Naopak az dum opravdu doslouzi, zbude po nem minimalni "ekologicka stopa" a to se mi libi.
      2. Pokud jde o akumulaci, tak nas dum nema prakticky zadne akumulacni plochy krome anhydritove podlahy, to znamena, ze se rychle v zime vyhreje a diky kvalitnim oknum a izolaci obvodoveho plaste bude pomalu chladnout pokud si to budu prat. Pokud naopak budu v lete chtit dum rychle vychladit, neni problem ve vecernich hodinach vytahnout teply vzduch z prostoru rekuperaci a dodat chladnejsi z exterieru. Drevena provetravana fasada navic funguje jako prirozena klimatizace, kdy pri horku proudi teply vzduch mezerou nahoru a tim zabranuje prehrivani vnejsich vrstev izolace. Zase je to vsechno o navrhu a taky vyreseni ucinneho stineni z exterieru v letnich mesicich. Nemam strach z prehrivani i pri extremnim letnim horku jsou steny z vnitrni strany nenahrate a palubka na strope taky takze izolace funguje skvele.
      3.hluk z patra? No vzhledem k tomu, ze mame otevrenou dispozici v prizemi s prechodem na galerii, tak myslim, ze nejvetsi hluk budeme slyset hlavne pres dvere pokoju. O krocejovy hluk nemam strach uz vubec. Budu realizovat plovouci suchou podlahu v patre se skladbou od vrchu dolu: 20mm prkena podlaha,2x15mm stuzujici vrstva OSB 4xPD,10mm krozejova izolace -hobra,40mm korozejova izolace Steprock HD od firmy Rockwool - system Akufloor.(v ni budou kanaly vzduchotechniky) 2mm podkladni miralon. 22mm hruby zaklop stropnich hranolu OSB, Stropni hranoly prurezu 60x240mm vyplnene izolaci tlousky 100mm. Sadrokartonovy podhled. Pri teto skladbe a celkove tuhosti stropni konstrukce nebude problem s hlukem. Navic loznice je nad kuchyni a detske pokoje jsou nad garazi a tech. zazemim a tam by i tak pripadny hluk nevadil.
      Jinak se povazuju za docela "normalniho"cloveka se SPS vzdelanim a navic se povazuju za manulalne a tecnicky zrucneho. Za tim ale stoji hodiny studovani veskerych technologii, ktere jsem musel na dome zvladnout a to bych doporucil i vam. Proste danou problematiku se snazim pochopit ze vsech stran a nasavam nazory lidi s praxi.Zrovna ted resim provedeni hromosvodu, mam to uz v hlave a kdyz vidim, jak vypadaji "profi" provedeni hromosvodu na novostavbach, kdy nektere primo odporuji zdravemu rozumu, tak si ho na 99% budu realizovat opet sam presne dle normy. Preju hodne uspechu. Petr

      Vymazat
  2. Dobrý den,

    děkuji za vyčerpávající odpověď. Takže nářky typu: "kamarád má dřevostavbu a nikdy bych ji nechtěl, protože je tam vše slyšet, v létě je nesnesitelné horko a stejně mu to za pár let spadne na hlavu" nelze brát uplně vážně.

    Vše je o kvalitním projektu od někoho fundovaného a následné o precizní realizaci a neměl by být žádný problém...

    Ty sladby např. podlahy jste měl navržéné v projektu nebo jste si je zjistil sám?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to presne jak pisete. Neni drevostavba jako drevostavba. Ja bych napriklad nikdy nesel do panelove dreovstavby s difuzne uzavrenou konstrukci. Presne takovou ma moje sestrenice a jeji manzel (dela mi elektriku) porad nadava, jak se jim delaji v zime plisne atd. Muj svagr ma zase suchou podlahu kterou mu delal nejaky "odbornik" a vrze jim to skoro vsude. Proste je to o navrhu a lidech co to provedou. Hlavne to chce u prace premyslet.
      Moje skladby podlah jsem si nastudoval na internetu a rozhodl se pro reseni na miru mojim potrebam. Projekt co mi predlozil projektant mi byl k nicemu. Protoze podle nej by my cely strop asi spadl na hlavu. (staticky uplne spatne).Uz jsem nemel silu to nechavat predelavat dalsich par mesicu, tak jsem si celou kostru domu navrhl podle sebe.

      Vymazat
    2. A nemohl byste zkusit doporučit nějakou stránku, dke jsou všechny základní informace (fyzikální, mechanické, realizační zákonistosti) pohromadě. K úvodnímu uvedení do problematiky na co si dát velký pozor (hlavně ne tzb-info) :)

      S díky Kuba

      Vymazat
  3. Zdravim, ja jsem ze zacatku hodne cerpal informace z blogu lidi co staveli svepomoci drevostavbu (staci si vyhledat) taky ze serveru pana Skvora (svepomoci.info), z blogu lidi, co jim stavela firma Penatus (shodny system jako stavim ja) a taky jsem si pred par lety koupil knizku od pana Josefa Kolba - Drevostavby. Myslim, ze jsem si z kazdeho vzal trochu, obavam se, ze univerzalni stranky, ktere resi vsechny postupy a obsahuji potrebne informace zatim neexistuji (ale snazim se k nim mojim blogem priblizit)

    OdpovědětVymazat