pátek 11. ledna 2013

ROZVODY VZDUCHOTECHNIKY - DOKONCENI

Během týdne kdy chlapi zapojovali nádrž, tak pracovali taky na montáží VZT jednotky a na jejím dopojeni na všechny větve VZT. Před pověšením jednotky jsem si do příčky připravil výztuhy na zavěšení z KVH hranolů. Jednotka je zavěšená na vrutosroubech 8mm. 
dve ze ctyr vystuh prilepenych a prisroubovanych do stojek pricky
 
 Ve spodní části jednotky je vyústění pro odvod kondenzátu, který je hadičkou veden do příčky a potom pod umyvadlem bude napojený do sifonu umyvadla podobně jak to bývá u myčky nebo pračky. Přívodní větev z exteriéru je ze spiro potrubí průměru 160mm a je obalená několika vrstvama izolace. Nejprve je samolepicí izolační hmota tloušťky 2cm s hliníkovou fólií. Potom 2x 3,5centimetrů izolační rohož s hliníkovou fólií od isoveru. Celkem je tedy průměr s izolaci 34cm! Izolace na přívodu do domu je nejdůležitější! Jednak z důvodu zabránění tepelného mostu a taky kondenzace. Odpadní větev je potom spojena s KG trubkou pomoci sonoflex hadice, stejně jako propojení mezi jednotkou a dohřevem vzduchu a mezi dohřevem a rozvodnou skříní pro přívod vzduchu do pokojů. Výfuk odpadního vzduchu do exteriéru je potom kombinovaný že sonoflexu a spiro roury. Sonoflex je hlavně z důvodu hlukového útlumu vyfukovaného vzduchu. Spiro je izolované stejně jako přívod do domu. 
izolovany privod z exterieru do jednotky



vyfuk se poskladal v obyvaku a postupne obaloval izolaci.

v miste upevnovaci objimky se vynechalo  misto a pozdeji se doizolovalo po namontovani

detail propojeni dohrevu a rozdelovaci komory pomoci sonoflexu (plni zaroven funkci tlumice)

detail izolovaneho vedeni VZT a izolovaneho privodu vody do dohrivace s termohlavici

i elektronika uz je zapojena a vsechno slape jak ma
 
Veškeré prostupy, zavěšení vodního dohřevu TPO 160 a další dílčí věci jsem si připravoval předem podle požadavků tak, abych chlapům práci co nejvíce ulehčil. 
priprava prostupu pres pricku nad jednotkou

VZT jednotku bude možné ovládat pomoci digitálního regulátoru CP 18 RD, který bude umístěny v hale. Součástí regulátoru je i prostorový termostat, který se bude starat o spínání čerpadla topného okruhu. V přechodném období bude možné při zastavených radiátorech prohánět vodu pouze dohrivacem vzduchu a tím dotapet na požadovanou teplotu. Měl jsem možnost si zvolit dvě varianty:
1. pořídit ještě jednu digitální regulaci (cca 3 tis.), která by mi hlídala dohřev vzduchu podle požadavku přes čidlo a regulační uzel (cca 3tis.) s možnosti nastavení režimu podle požadavku.
2. vykašlat se na hraní si s regulaci teploty vzduchu a opatřit přívod do dohřivače termohlavici s odděleným čidlem (cca 600kc)
Samozrejmě jsem zvolil variantu 2. protože dohřev vzduchu beru jako takový bonus k pohodlnému větrání a na topení mám oddělený okruh s radiátory. Proto nepotřebují regulovat ještě zvlášť teplotu vzduchu. V praxi to znamená úsporu 6tis kč, a že při začátku topné sezóny otevřu servisní otvor ve stropě na WC a otočím termohlavici na plný výkon. Tím aktivují dohřev vzduchu, kdy proudící vzduch bude ohřívaný na cca 28st. a do pokojů půjde cca 24-25st.- tedy příjemná teplota. V letním období naopak hlavici uzavřu a tím taky i dohřev vzduchu. Myslím, že až praktické zkušenosti s provozem domu mě naučí jak nejlépe veškerou techniku nastavit a regulovat.

4 komentáře:

  1. Dobry den,

    mate paradni blog, ktery pravidelne sleduji. Cim prosim kotvite ty flexove hadice vzt ke konstrukci. A kolik objimek na tvarovky pouzivate? Chystam se ted svemopomoci delat rozvody a nevim jestli koleno, nebo kalhotovy kus staci chytit 1 objimkou nebo vice? Dekuji a preji zdarny postup stavby.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, díky - píšu to i pro Vás. Flexi hadice VZT jsem použil jenom jako tlumiče a pro jednodušší napojení do jednotky. Takže jsou v delkach max. 1,2m a ty nejsou nijak kotveny ke konstrukci. Prostě jenom leží na podhledu. U Spiro potrubí jsou vytvořeny celé cesty jak nasavací tak odtahová v celku a jsou sesroubované a prelepené několika vrstvama izolace, takže tvoří kompatkní kus. Stačílo dat na každou jenom jednu objímku a potom jenom napojit na vyvodní kus přes stěnu a do jednotky. U HT vedení odpadní větve jsem používal objímku tak, aby na každé metrové trubce byla jedna. Když jsem skladal HT odpadní vetev prumeru 160mm v delce cca 2,5m na které jsou 3x odbocka redukovaná na 100mm tak jsem tento kus opet prelepil ve spojich paskama a ke konstrukci jsem ji kotvil 3ks objimkama. Drží to velmi dobře a i když zapnu jednotku na nejvyšší stupen, tak nic nevybruje ani neklepe.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,

    chystám se na rozvody VZT. Nikdy jsem nic s VZT nedělal. Mám dobrý projekt, vypíšu materiál, poskládám rozvody a technik mi zapojí jednotku. Budu mít rozvody ze spira, asi 80% přiznané potrubí. Jak nejinteligentněji spojit potrubí? Nýtovat+přelep páskou? Není prosím nějaká jiná varianta bez pásky?

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravim "Anonymni". Zajimalo by me, proc planujete spiro priznane? Je to do firmy nebo se Vam to designove hodi do RD? Pokud nechcete prelepovat, tak bych pouzil spiro tvarovky s integrovanym gumovym tesnenim, ktere se bezne prodava. Je to na stejny princip jako u KG a HT trubek. A zeptal bych se prodejce na kvalitu tesnosti v tomto provedeni. Ma to vyhodu, ze se to da kdykoliv opet rozpojit bez vetsich zasahu. Ja ale myslim, ze i kdyz se pouzije ta hlinikova paska, tak to nevypada tak spatne, kdyz se to pekne vyhladi. Jinak se da taky puzit treba pretmeleni sedym sikaflexem v kombinaci s tim gumovym tesnenim a to si myslim, by bylo taky velmi kvalitne spojene a na povrchu neviditelne. Zdravi Petr

    OdpovědětVymazat