úterý 5. července 2011

9 den stavby kosty a zacatek oplastovani OSB

Minulou neděli celý den pršelo a tak jsme včera dopoledne vymýšleli jak se zbavit vody na desce tak, abych mohl vnitřní prahy natřít před oplastenim OSB deskama gumoasfaltem. Na stavbě používám na vysávání pilin starý vysavač a tak jsme se pokusili ho upravit na vysávání vody. Taťka přinesl z práce prázdný barel od lepidla a do plastového víka jsme udělali dva otvory. Jeden pro připojení hadice z vysavače a druhý pro napojení zelené zahradní hadice, přes kterou jde voda do barelu. na stejném principu funguje i vysavač na popel z krbu atd... Byli jsme velmi překvapení, jak velký sací výkon vysavač má. Nakonec jsme museli přidat další zelenou hadici pro vyrovnání objemu nasávaného a vysávaného vzduchu, ale stejně vysavač barel  podtlakem deformoval. Pomohlo regulační šoupátko na vysavačove hadici, kterým jsme přisávali boční vzduch tak, aby byl dobrý tah vody a barel se příliš nedeformoval. (chtělo by to větší a pevnější barel) Ještě by to chtělo lepší nasávací nástavec na hadicí, ale i tak vysavač naplnil barel cca za 2-3min. Celkem jsme jich naplnili cca 10-15!Natočil jsem video s vysavačem v akci : vodni vysavac

Odpoledne deska oschla, tak jsem mohl prahy natřít a dodělávali jsme překlady na příčce a začali jsme dávat parobrzdnou fólií Delta Luxx pro vzduchotěsně napojení v místě uložení stropu. Fólií má šířku 1,5m a já jsem ji potřeboval rozřezat na polovinu. Jednak z úsporných důvodů ( je hrozně drahá) a taky mi přesně polovina stačí pro napojení. Vyřešili jsme to tak, že jsem fólii rozřezal opatrně na pokosove píle - šlo to jako po másle.




Fólií jsme položili na rám stěny s požadovaným přesahem pro pozdější napojení a přelepení páskou. Potom jsme přiložili druhý vodorovný KVH hranol a s fólií mezi ním je prosroubovali. Tím vznikl zdvojený horní věnec, na který se už budou klást stropní hranoly. Všechny rohové spoje jsou přeplátované pro lepší tuhost celé konstrukce. viz detail:
preplatovani zdvojenych hornich hranolu pro lepsi tuhost napojeni sten


Dneska jsme dokončili zdvojení horního hranolu na nosné příčce, kterou jsme museli výškově vypodložit, protože vede přes střed domu a bylo problematické uhlídat v těchto místech rovinu desky (všechny obvody jsem si šalováním pomoci vodní váhy srovnal ) Tady nám vznihl průhyb uprostřed příčky to dělá 12 - 13mm, které jsem pomoci nařezaných podkladů vyrovnal a později dutinu vypenuju.


vypodlozena vnitrni nosna pricka

detail napojeni folie v miste prechodu z domu na garaz

steny pripraveny pro stropni hranoly


Dále jsme dokončili instalaci parobrzdne fólie na severní straně domu. A začali s oplášťováním OSB deskama z vnitřní strany.

Dnes jsme stihli jenom jednu stěnu. OSB desky sroubuju pomoci vrutů Rapid 2000 4,5x50mm. celkem v průměru 25ks do jedné desky. Spoje desek tmelím pomoci lepicího tmelu na bázi polyuretanu, který je trvale pružný. Ke stojkám jsem desky z důvodů možné dilatace nelepil ani nepřitmeloval. Dilataci dělám po obvodu stěny podle požadavku výrobce cca 1cm, který později vytmelím a přelepím airstop páskou.



 Taky jsem už nakoupil potřebné KG potrubí pro svody dešťové a kanalizační vody včetně kontrolní šachty, kterou mi zítra pomůže vykopat a napojit švagr s tchánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat