středa 14. září 2011

Palubky stropu do ulice

Tento týden jsem začal s montáží palubek na střechu do ulice. Nejprve jsem na stěnu a čela krovu přichytil připraveny koncový hranol, který jsem po délce seřezal maflem do úhlu a později po montáži dvou řad palubek jsem hranol ručně zhobloval do roviny z palubkama. Potom jsem si natáhl šňůru a označil roviny na každý krov a podle těchto rysek jsem založil první řadu palubek. 


První den jsem udělal cca 1/3 plochy. Druhý den jsem se dostal do poloviny, protože jsem ještě musel vyrobit dopasovat natřít a namontovat středové podpěry koncového pohledového krovu. 




Středové podpěry jsou ukotveny do nosníků krovu v ložnici a pokoji pomoci šroubů rapid komprex 8x220 a 8x240 a taky jsou přilepený spec. lepidlem Jowat. 

podpera krovu 2x natreno drevosanem, 1x Dufa
Dnes jsem vyrobil horní "falešné pozednice" a jelikož začalo pršet, tak jsem střechu ani nezačal. Místo palubek jsem se pustil do výroby námětek krovu. Námětky jsou vlastně viditelně falešné konce krovu, které se zpravidla používají při nadkrokevni izolaci. Námětek bude na domě celkem 42 ks. (14 do ulice dole, 14 do ulice nahoře, 10ks zadní střecha, 4ks vikýř). 
nametky pro strechu do ulice

Jelikož už mám skoro všechny falešné pozednice a podpěry pohledových krajních krovů namontovány, tak jsme řešili jak tyto vnější prvky dokončíme. Nakonec jsme se s Kamcou rozhodli, že nejlepší bude, když podbití a námětky budou dokončeny na bílo. Rozhodoval jsem se mezi tmavou tenkovrstvou lazurou napr. xyladekor classic, remmers, lazurol atd... Ale protože fasádu v podkroví bude tvořit modřínový obklad na peření, který bychom chtěli nechat v přírodním odstínu přirozeně zestárnout, tak by napr. lazura v odstínu modřinu později neladila. A taky se nám líbí domy v severském stylu, které mají snad všechny bílé podbití a vypadá to skvěle. Dlouho jsem vybíral jakou lazuru použít. Koupil jsem bílou lazuru od Lazurolu, ale po vyzkoušení jsem byl zklamaný, protože i po čtyřech vrstvách byl povrch zkušebního vzorku dost nevýrazný a spíše do žlutá než bílá. Požadavky jsem měl: Tenkovrstvá syntetická lazura v bílé barvě, což je asi problém, protože xyladekor dělá bílou jenom silnovrstvou a remmers jsem nesehnal na vyzkušeni. Nakonec jsem se rozhodl, že tyto vnější prvky dokončíme pomoci vodni lazury Dufa Holzveredlung EZD bílá hedvábné leskla. Je to vodoureditelna lazura, se kterou jsem dokončoval dříve palubky na podbití v kuchyni a jsem velmi spokojený s výsledkem. Výborně se s ní pracuje, protože neštéká (má krémovou konzistenci) a je sněhové bílá. Dufam, že na exteriéru nějakou dobu vydrží.

5 komentářů:

  1. Už to tady nějakej čas sleduju a nestačím se divit chlape máš můj obrovský obdiv!!!
    Já nejsem schopen se dokopat ani k realizaci nástavbyčky podkroví.dík za inspirace a at se daří
    Jarda

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jardo,
    diky moc za povzbuzujici komentar.Jsem rad, za kazdy ohlas od ctenaru a tesi me ze se ti moje prace libi. Skoda, ze to tak nevidi i moje zenuska. Ta uz by nejradeji vesela obrazky na steny a nakupovala doplnky. Neda se nic delat, vim ze me to hrozne trva, ale mam opravdu jenom dve ruce a nedokazu to nikde osidit. Posledni dobou jsem tam porad sam, tak to jde pomalu. Petr

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, jak jste spokojejn po letech s tím bílým nátěrem? My chceme také bíle podbití střechy a mezi okny dřevěná prkna, má to u Vás výdrž? Už to mám koupené, ale zrazují mě od toho. Děkuji za radu. A máte opravdu nádherný dům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim "Anonymni",
      dekuji za pochvalu domu. Pokud budete mit cestu kolem Kyjova tak se zastavte podivat osobne. Podle meho "zaujateho" nazoru ten nater vypada porad jako novy a vubec bych se toho nebal. Je teda pravda, ze nikde neni vystaveny primemu desti a v podstate ani slunci, pokud jde o podbiti. Ale i sloupy predni verandy jsou porad ve skvelem stavu a urcitre jeste par let budou. Urcite se toho nebojte a jestli se vam bila libi tak smele do ni. Nater Duffa Holzveredlung- muzu jenom doporucit, je super. Zdravi Petr

      Vymazat
  4. Dobrý den, děkuji za odpověď. My si vybrali tenkovrstvou lazuru Remmers, na doporučení. Barva bílá, tak snad také budeme spokojeni. Mám pocit, že vy máte možná i lazuru silnovrstvou, ale nejsem si jistá (přece jen jsem ženská). Barva Dufa nám také byla doporučena architektem. Jenže až do nákupu jsme neznali nikoho, kdo by ji užil, narozdíl od Remmers. Snad to bude dobré, trochu jste mě uklidnil, takže Vám moc děkuji. Přeji hezký den. Izabela.

    OdpovědětVymazat