středa 20. července 2011

Dodavka materialu, stavba pricky

Už týden jsem měl připraveny u dodavatele materiál na konstrukci podkrovní části stavby. Teprve včera jsem se dostal k tomu, abych pro něj zajel se znamím dodávkou. Je toho 2 m3 a tak jsem nechtěl platit drahou dopravu velkým autem.

V pondělí celý den poprchalo, tak jsem jenom ořezal přesahy OSB na stropě a kreslil doma v PC konstrukci pro další výrobu.
Taky jsem si přivezl od švagra staré mlynářské schody,které jsem mu vyrobil před pěti lety v době, kdy rekonstruovali jejich dům a ještě jsem neměl vyrobeny nové samonosné schody. Trošku jsem je délkové upravil a myslím, že ještě dobře poslouží. 

Při kreslení jsem narazil na problém, o kterém vím už dlouho a teď jsem si to potvrdil i ve skutečnosti na stavbě. A sice, že při daném sklonu střechy (27stupňů) je šatna vedle ložnice v podkroví zcela nepoužitelná. V ní jediné totiž není vikýř a tak je podchodna výška úplně minimální a prakticky při užívání šatny by jsme museli chodit v předklonu a to bych opravdu nechtěl. ( a to nemluvím o málem úložném prostoru). Když jsem tento nedostatek řešil s manželkou a rodinnými rádci, tak jsem došel k jedinému závěru a sice, že budu muset vikýře pospojovat tak, aby nejnižší podchodna výška v šatně byla alespoň 2 m. Toto řešení by ale vypadalo velmi neesteticky a tak jsem se rozhodl pro radikální změnu. Celou střechu zvednu do úrovně vikýřů a sice na úhel cca 14-15 stupňů a udělám podkroví s pultovou střechou v jedné nakloněné rovině přes celou šířku domu. Tím získám ve všech pokojích 100% využitelný prostor a navíc se zbavím komplikovaných detailů napojování vzduchotěsně vrstvy na bocích vikýřů, provádění zateplení na bocích vikýřů a celá konstrukce střechy se zjednoduší a bude lépe izolovat. Ted jenom řeším, co na tuto změnu řekne stavební úřad, kam se zítra jdu zeptat. Dneska jsem byl na obcí a tam by problém být neměl. V podstatě neměním půdorysnou plochu domu ani vnitřní uspořádání, pouze z pultové střechy s vikýři dělám pultovou střechu bez vikýřů v jiném sklonu. Proto doufám, že se to bude dát vyřídit dodatečnou změnou v projektové dokumentaci a nebudu muset zakreslovat a čekat na schválení už teď. Musím říct, že z provádění střechy s vikýři jsem měl trošku strach a taky se mi to nelíbilo z důvodu velmi komplikovaných detailů, v novém provedení je ale konstrukce velmi čitelná a taky myslím modernější a hlavně účelnější s ohledem na využití prostoru. Pro rozbití čelní plochy domu bych rád využil střešní přesah pod okny, který bude tvořit něco jako přední verandu a taky prostor opticky rozdělím obkladem v podkrovní části.
Nakreslil jsem si narychlo nějaké 3D hmotové obrázky pro představu a zítra je ukážu stavebnímu dozoru a na stavebním úřadě. Tak mi držte palce. 
Tady je 3D pohled pres podkrovi, stitova konstrukce v puvodnim provedeni s velmi malou podchodnou vyskou, barevne je nove provedeni po me uprave do vysky puvodnich vikyru.

Kostra domu - jeste to nemam cele, ale izolace nad krovem ted bude mnohem snazsi a bez zbytecnych detailu



puvodni navrh


Novy navrh, reseni z napojenim snizene strechy na strechu garaze pro opticke rozdeleni plochy a vytvoreni verandy.
  

Budu rád za každý ohlas a případnou kritiku, zajímá mě, jestli je pro vás čtenáře lepší moje nová střecha, nebo se vám líbí víc ta původní?
Dneska jsem taky připravoval pracovnu na postavení dělící příčky do obýváku. Sešrouboval a opláštil jsem zadní stěnu technické místnosti a opláštil západní stěnu pracovny tak, abych mohl zítra postavit příčku.



8 komentářů:

  1. Novy navrh strechy je urcite lepsi. Vikyre mne vzdycky prisly jako znouzecnost, a to technicke zjednoduseni by me taky lakalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Prvni komentar HURAAAA!!!
    Ahoj Zoule, ani si neumis predstavit jak me tvuj komentar potesil. Nejenom proto,ze jsi prvni(gratuluju :) kdo mi napsal komentar, ale hlavne obsahem. Uz jsem si myslel, ze to vsechno delam pro nikoho. Dneska mam super naladu, i kdyz venku od rana leje jako z konve. Byl jsem na stavebnim urade (i kdyz neni uredni den) a pani Zdanska me velmi potesila, protoze pri dodani upraveneho situacniho vykresu s razitkem projektanta a podpisem starosty obce nebude problem s dodatecnou zmenou pri uvedeni stavby do uzivani. Tzn. ted nemusim nic slozite resit papirove pouze dolozim jeden vykres a zapise se zmena po dokonceni stavby.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Peťo,
    mně teda taky přijde lepší to Tvé nové řešení a i z estetického a architek. hlediska je to takové čistější...a já osobně vikýře nesnáším, takže jsem rozhodně pro druhou variantu. Zdravím a přeju hlavně dobré počasí Jana Š. z Hradčan

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Jani, moc dekuji za tvuj pozitivni komentar. Jsem rad, ze se ti nove provedeni libi. A hlavne jsem rad, ze jsem tuto zmenu udelal, protoze je v mnohem lepsi nez ty slozite vikyre. Bohuzel pocasi nas ted docela zloby vcera zase prselo cely den a dneska jenom par prehanek. Tak snad to budu mit co nejdrive pod strechou a pak at si padaji treba trakare.

    OdpovědětVymazat
  5. Peťo,
    to počasí je na nic, tochápu, ale i tak jste šikovní a rychlý, tady vždycky s Pavlem sludujeme tu Tvoji precizní práci, klobouk dolů..pozdravuj Kamču. Jana

    OdpovědětVymazat
  6. P.S. rychlí .....jsem samo myslela ..na konci s měkým íííííííííí.-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Jani, ja jsem si neuvedomil pri prvnim prispevku, ze jsi to ty :) Tos dekuju za pochvalu a z gramatiky si nic nedelej, kdybych to mel resit, tak nemuzu napsat ani carku, chyb mam plny blog. Pozdravuj Pavla a tesime se snad pristi rok na kolaudacni navstevu i s mamkou.

    OdpovědětVymazat
  8. Anoj, nové řešení je jednoznačně lepší, prakticky i esteticky.
    Martin

    OdpovědětVymazat